Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αγωνία και ασάφεια για τους αγνοούμενους – Στους 81 οι νεκροί

Οι νεκροί από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έφθασαν στους 81, σύμφωνα με την αποψινή επίσημη ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλας Μαλλίρη.

Ωστόσο, εκφράζονται σοβαροί φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων της πυρκαγιάς, οι οποίοι ενισχύονται από τη θολή εικόνα που υπάρχει για τον αριθμό των αγνοουμένων, αλλά και από ερωτηματικά για τουρίστες και μετανάστες, για τους οποίους μπορεί να μην έχει γίνει καν κάποια διαδικασία αναζήτησης… Η μόνη πληροφορία που έχει δοθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την επίσημη ενημέρωση είναι ότι οι κλήσεις για αγνοούμενους είναι «δεκάδες»…

Σημειώνεται, ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται, από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων.

Δραματικές είναι οι εικόνες στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδή, όπου προσέρχονται οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων. Από το πρωί στο νεκροτομείο Αθηνών έχουν μεταφερθεί 15 σοροί από το νεκροτομείο Σχιστού, μεταξύ των οποίων και της 13χρονης που έπεσε σε βράχια. Η διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής, δηλαδή του καθορισμού των αιτιών του θανάτου, αναμένεται -σύμφωνα με εκπροσώπους της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας- ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το Σάββατο. Κάποια στιγμή, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA, η οποία θα ακολουθηθεί στο σύνολο των σορών, ώστε να ταυτοποιούνται και επιστημονικά, όχι μόνο γιατί πολλές δεν είναι αναγνωρίσιμες, αλλά και για να εξαλειφθεί η πιθανότητα του λάθους… Οι αιτίες θανάτου επικεντρώνονται σε απανθρακώσεις, καθώς και πνιγμούς εντός του ύδατος, πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά ή στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μέσα από τη θάλασσα πνίγηκαν… Πάντως, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, οι σοροί που είναι αναγνωρίσιμοι ή έχουν ήδη αναγνωριστεί από συγγενείς, θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA με προτεραιότητα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου, «παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων».

 

Οσον αφορά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα πλέον, όπως επισήμανε η κ.Μαλλίρη, καθώς έχουν ανακοπεί τα μέτωπα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο,13 οχήματα ΟΤΑ, 10 βυτιοφόρα οχήματα και 5 μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά εκ περιτροπής 14 ελικόπτερ και 11 αεροσκάφη.

Σχετικά τώρα με τις σημερινές πυρκαγιές στις περιοχές Μόντε Σμίθ της Ρόδου και Κοίλα Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πετούσαν drones πάνω από το Μάτι, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:«Διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων πυρόσβεσης, στην περιοχή Μάτι, πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), προκειμένου να προβάλλουν τα επίμαχα σημεία των περιοχών αυτών. Τονίζεται, ότι κάθε πτήση τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων εναερίων μέσων στην ευρύτερη περιοχή εκτέλεσης επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί σοβαρή παράβαση και δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας πτήσεων. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται αυστηρά η πτήση των συγκεκριμένων μέσων, σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της περιοχής. Παραβίαση του υφιστάμενου πλαισίου επισύρει ιδιαίτερα αυστηρές ποινικές και διοικητικές ποινές. Εξαιρούνται οι πτήσεις που έχουν την προβλεπόμενη άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την έγκριση του Πυροσβεστικού Σώματος», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου.