Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2021

Μια χρονιά από την οποία δεν έλειψαν οι μικρές και μεγάλες στιγμές αγωνιστικής ανάτασης ήταν το 2021, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η οργάνωση και η συσπείρωση στα σωματεία, η συμμετοχή στην πάλη, σε σύγκρουση με το κράτος και την εργοδοσία, είναι που μπορεί να κάνουν τη διαφορά για τον λαό που υποφέρει.

Γιατί μπορεί τους 12 αυτούς μήνες να εξακολούθησε ο λαός να βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί», κυρίως λόγω της πανδημίας και της διαχείρισής της, της ακρίβειας και των άλλων επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής, όμως η εργατική τάξη κάνοντας «ταμείο» μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει τη δύναμη να οργανώσει την αντεπίθεσή της.

Μπορεί να επιβάλει το δίκιο της αν πάρει «διαζύγιο» από το δηλητήριο της αναμονής, αν πολλαπλασιαστούν οι εστίες της διεκδίκησης, αν μπουν ορμητικά στην πάλη όσοι μέχρι χτες ήταν ανοργάνωτοι. Αυτό δείχνουν οι αγώνες που οργανώθηκαν, και ένα μέρος τους αποτυπώνεται στην «ανασκόπηση» που ακολουθεί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν οι αρνητικοί συσχετισμοί.

Ποιος ξεχνάει το κουράγιο που πήραν οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις μεγάλες απεργίες του Ιούνη του 2021 ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας, όταν μετά από χρόνια βρέθηκαν στους δρόμους απεργοί για πρώτη φορά από μια σειρά χώρων δουλειάς και κλάδους;
Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε, όμως αυτές οι μεγάλες κινητοποιήσεις άφησαν παρακαταθήκη, η οποία φάνηκε στα επόμενα αγωνιστικά σκιρτήματα, που «δίδαξαν» πώς στην πράξη ακυρώνονται τέτοιες αντιδραστικές διατάξεις.

Μιλάμε για τους αγώνες που έβαλαν τη σφραγίδα τους, όπως των εργαζομένων της «e-food», των λιμενεργατών της COSCO. Αλλά και των εργαζομένων σε μεγάλους κλάδους για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, των εκπαιδευτικών μαζί με τους μαθητές και τους γονείς για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών.

Αντίστοιχα, συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν ακόμα πιο επίκαιρο το «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», με τους πυρόπληκτους και τους άλλους πληγέντες να κάνουν υπόθεσή τους τη σωτηρία τους, αλλά και να οργανώνονται, να διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους.

Τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, στον αντίποδα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, η πάλη για να μη σκοτώνονται οι εργάτες στο μεροκάματο, σε μια ακόμα χρονιά που κάθε τρεις μέρες είχαμε και ένα θύμα στους χώρους δουλειάς, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις για να μη μείνει ο εργατόκοσμος στο σκοτάδι της ενεργειακής φτώχειας, για να αντιμετωπιστεί η θύελλα της ακρίβειας ήταν στην «ημερήσια διάταξη» όλη τη χρονιά που μας πέρασε.

Ταυτόχρονα, με κάθε ευκαιρία, σωματεία και μαζικοί φορείς βρέθηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την επικίνδυνη για τον λαό βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ώστε να υπηρετείται η γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης, μέσα από τις επιθετικές συμφωνίες με ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, μετατρέποντας τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Το 2022 ξεκινά λοιπόν με πολύτιμη παρακαταθήκη τη δράση του εργατικού κινήματος, την πάλη των εκατοντάδων συνδικάτων, των χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου που «δεν το έβαλαν κάτω», κρατώντας τη «φλόγα» αναμμένη.
Καλούς αγώνες λοιπόν, με το κεφάλι ψηλά, γιατί μόνο έτσι ο λαός μπορεί να ανασάνει πραγματικά!

Ιούλης 2021: Άλλη μια φορά τα σωματεία διαδηλώνουν στο υπουργείο Υγείας για μέτρα προστασίας από την πανδημία

Συλλαλητήριο στην Πάτρα για την Υγεία

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Ιούνης 2021

Θεσσαλονίκη – απεργία

10 Ιούνη: Πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων, ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα της 10ωρης δουλειάς -ΑΘΗΝΑ

2η απεργία μέσα σε έναν μήνα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη

Απρίλης 2021

Απεργία στην Ελευσίνα για να μη μετατραπεί το Θριάσιο Νοσοκομείο σε «μιας νόσου»

Αποκατάσταση των συντάξεων και αυξήσεις απαιτούν οι συνταξιούχοι με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας από υγειονομικούς στο πλαίσιο της μέρας δράσης για την Υγεία

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό

 

Μάρτης 2021

Αγωνιστικά τιμήθηκε η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Νέα Σμύρνη: Χιλιάδες λαού διαδηλώνουν ενάντια στην κρατική καταστολή και την τρομοκρατία με αφορμή το αναίτιο χτύπημα της αστυνομίας στην πλατεία

Ογκώδες συλλαλητήριο οργανώνουν οι καλλιτέχνες
απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Συγκέντρωση στην Αθήνα για τον έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας Το αίτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας διατρανώνεται έξω από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές

Φλεβάρης 2021

 

48ωρη απεργία από τους ναυτεργάτες για ΣΣΕ με αυξήσεις

Σε απεργία οι υγειονομικοί για τη θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων


25 Οκτώβρη: Ο 45χρονος λιμενεργάτης Δημήτρης Δαγκλής χάνει τη ζωή του στις προβλήτες της COSCO. Ο θάνατός του γίνεται η απαρχή μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, με οργανωτή το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Οι εργαζόμενοι απεργούν για επτά συνεχόμενες μέρες, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται δεκάδες συνδικάτα με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Μετά από σκληρό αγώνα, η εργοδοσία αποδέχεται μέρος των αιτημάτων τους για να γυρίζουν με ασφάλεια από το μεροκάματο και ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση


varlamos

Έργο του Γιώργου Βαρλάμου

Το 2022 να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη του κορονοϊού, να ξαναγκαλιαστούμε και να ξαναφιληθούμε.
Να βγούμε από την περιπέτεια πιο ώριμοι και δυνατοί. Το οφείλουμε στους χιλιάδες που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Να είναι το 2022 χρονιά που θα γίνουμε δύναμη για εμάς. Δικαιούμαστε έναν κόσμο ασφαλή.

Καλή χρονιά σε όλους

Και σε όσους νοσούν ή διαγνώστηκαν θετικοί, να περάσει γρήγορα και ανώδυνα

atexnos karta 1

Μετάβαση στο περιεχόμενο