Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ- Ανακοίνωση για τις αλλαγές στο καταστατικό του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ

Να ακυρώσει άμεσα τις αντιδραστικές καταστατικές αλλαγές στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ – ΔΟΕ) καλεί η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών το ΔΣ της Ομοσπονδίας

✔️  Παράλληλα ζητά να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ από ευρωπαϊκά προγράμματα.

✔️  Να πάρουν όλες οι παρατάξεις καθαρή θέση και να μη νομιμοποιήσουν με την στάση τους τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση επισημαίνει:

«Το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ, το ερευνητικό κέντρο της Ομοσπονδίας, από την ίδρυση του το 1997 είχε ως σκοπό την έρευνα για ζητήματα παιδαγωγικού χαρακτήρα και την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΔΟΕ. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη και λειτουργία του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ, ως υποστηρικτικού επιτελείου, στα πλαίσια του σύνθετου και πολυεπίπεδου αγώνα που οφείλει να διεξάγει μια εκπαιδευτική Ομοσπονδία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των μορφωτικών δικαιωμάτων.

✔️   Δυστυχώς, το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σταδιακά έχασε αυτόν τον χαρακτήρα και μετατράπηκε σε προπαγανδιστή των θέσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία. Η λεγομένη τεκμηρίωση θέσεων στην πράξη μετατράπηκε σε “τεκμηρίωση” αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

edupamegr

Είναι αλήθεια ότι, ο προσανατολισμός και το περιεχόμενο της μελετητικής δουλειάς του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ δεν ήταν ποτέ ουδέτερος. Εξέφραζε, από την αρχή της δημιουργίας του, την πολιτική και συνδικαλιστική λογική των δυνάμεων που διαχρονικά πλειοψηφούσαν στο Δ.Σ. της ΔΟΕ (σήμερα των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ / ΔΗ.ΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ), δηλαδή την αποδοχή του σημερινού σχολείου και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Θυμίζουμε πως το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ πρωτοστάτησε στον εξωραϊσμό των σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα το 2010, δηλαδή στην προώθηση του σχολείου της αγοράς. Έβγαλε κυριολεκτικά “λάδι” τα σχολικά βιβλία του 2006, που σηματοδότησαν ένα νέο γύρο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και προσπάθησε να συμβάλλει στην αποδοχή τους παρά το γεγονός ότι είχαν καταδικαστεί από νωρίς στη συνείδηση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών!

✔️   Τα τελευταία χρόνια όμως το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ άλλαξε πλήρως φυσιογνωμία. Μετατράπηκε σε μηχανισμό άντλησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε “δομή” προσδεδεμένη σφιχτά με το κράτος, το υπουργείο Παιδείας και την ΕΕ στα πρότυπα του “αμαρτωλού” πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ.

Αποφασιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η πιστοποίησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να διαχειρίζεται για τις έρευνες προγράμματα ΕΣΠΑ και να πραγματοποιεί επιμορφώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε την περίοδο 2013-15 ύψους 1,5 εκ. ευρώ χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε μια σειρά εκπαιδευτικά θέματα ενώ προετοιμάζεται η ανάληψη και νέων προγραμμάτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, την ίδια περίοδο που με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων καταργούνταν κάθε δημόσια και δωρεάν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ταυτόχρονα δίνονταν χιλιάδες ευρώ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να αναλάβουν κομμάτι της “επιμόρφωσης”. Ο στόχος διπλός: Η απαλλαγή του κράτους και του υπουργείου Παιδείας από την ευθύνη της επιμόρφωσης και ταυτόχρονα η ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην κυρίαρχη εκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική π.χ. αυτή την περίοδο το πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί δράσεις “ενίσχυσης της επιχειρησιακής και διοικητικής ικανότητας” των δομών και στελεχών της ΑΔΕΔΥ στα πλαίσια του προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020”!!

Ας αναρωτηθεί κάθε καλοπροαίρετος συνάδελφος: αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, αν το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ συνέβαλλε με τις θέσεις του και τις μελέτες του στο να δυναμώσει ο αγώνας για να είναι η μόρφωση δικαίωμα όλων και όχι λίγων, θα του έδινε χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η ανάληψη από το συνδικάτο ευθυνών που ανήκουν στο κράτος, πέρα από όλα τα άλλα, δεν υπονομεύει και τις διεκδικήσεις μας για δημόσια, δωρεάν, περιοδική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών;

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ήταν η μόνη δύναμη στο ΔΣ της ΔΟΕ που εξέφρασε την αντίθεσή της σε όλα αυτά τα φαινόμενα αποχωρώντας από το Δ.Σ. του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ (και συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τα ινστιτούτα σε ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) με δημόσια ανακοίνωση στις 3/10/2014. Τη δύσκολη αυτή επιλογή επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις.

Οι καταστατικές αλλαγές στο ΙΠΕΜ – ΔΟΕ που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΚΚΕ), στις 8/10/2019, οδηγούν στην πλήρη αλλοίωση του χαρακτήρα του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ. Οι τροποποιήσεις αφορούν τόσο στη δομή, όσο και στο περιεχόμενο του Ινστιτούτου.

  • Το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ πλέον οδηγείται στο να πιστοποιηθεί περαιτέρω με σκοπό να αναλαμβάνει μεγαλύτερα προγράμματα (περισσότερα λεφτά από την ΕΕ) με ΕΣΠΑ, να συνεργάζεται ακόμα και με ΜΚΟ και ιδιωτικές εταιρίες. Ουσιαστικά προωθείται η μετατροπή του σε εταίρο της εκάστοτε κυβέρνησης, της πολιτικής της Ε.Ε. που τσακίζει δικαιώματα στη μάθηση των παιδιών του λαού, δικαιώματα των συναδέλφων, που με επιστημονικοφανή μανδύα καλύπτει κάθε αντιεκπαιδευτική πολιτική.
  • Ένα τέτοιο προσανατολισμό του Ινστιτούτου έρχεται να υπηρετήσει η αλλαγή στην εσωτερική του διάρθρωση με δημιουργία 3 τομέων (επιχειρησιακής λειτουργίας, διοικητικών υπηρεσιών, οικονομικών υπηρεσιών) σε ένα οργανόγραμμα που θα θυμίζει κρατική -υπηρεσιακή δομή.
  • Ο σκοπός του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ, όπως καθορίζεται από το νέο καταστατικό, αφορά την άντληση “χρηματοδοτικών εργαλείων”, την υλοποίηση “έργων – πράξεων”, την “ανάθεση έργων σε τρίτους” κ.ά. Μιλάμε για κανονική εταιρεία!!

 

Ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση έχουν οι παρατάξεις που αποτελούν το Προεδρείο του ΔΣ της ΔΟΕ, που εισηγήθηκαν τις παραπάνω αλλαγές. Είναι απόδειξη της αντίληψης που έχουν για Σωματεία όχι οργανωτές του αγώνα για τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά Σωματεία – γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, πλήρως ενσωματωμένους. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το “σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα”!!

Σε σχέση με τη στάση των Παρεμβάσεων εκτιμάμε ότι η κριτική που ορθά κάνουν, στον χαρακτήρα του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, παραμένει άσφαιρη αφού η παραμονή τους στο ΔΣ νομιμοποιεί την κατάσταση και δίνει άλλοθι στην πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ. Δε γίνεται να είσαι και με τον “αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”. Μετά τις νέες αρνητικές εξελίξεις και τον δεδομένο προσανατολισμό του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία!!

✔️    Τονίζουμε για μια ακόμα φορά: είναι θεμιτό να λειτουργούν ερευνητικά κέντρα στις Ομοσπονδίες, να επεξεργάζονται θέσεις και προτάσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται τους εργαζομένους και θα τους εξοπλίζουν, ώστε μέσα από τα Σωματεία να διεκδικούν και να οργανώνουν την πάλη τους με βάση τις σύγχρονες τους ανάγκες. Σε αυτά τα κέντρα δεν έχουν θέση η χρηματοδότηση από την Ε.Ε., το κράτος. Δεν έχουν θέση οι ΜΚΟ και οι ιδιωτικές εταιρίες, που προσπαθούν να μας πείσουν να δεχτούμε να πληρώσουμε την ανάκαμψη τους, όπως προσπάθησαν την περίοδο της κρίσης. Το συνδικάτο πρέπει να είναι χειραφετημένο από το κράτος, την εργοδοσία και την Ε.Ε. Οι συνάδελφοι αυτό που επιζητούν από τη ΔΟΕ δεν είναι σεμινάρια και επιμορφώσεις αλλά μαχητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

✔️   Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών επιβεβαιώνουμε την θέση μας για μη συμμετοχή στο ΔΣ του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ όσο θα έχει αυτή τη φυσιογνωμία.

✔️   Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να ενημερώνουμε τους συναδέλφους για κάθε εξέλιξη στο ΙΠΕΜ – ΔΟΕ.

  • Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να πάρει πίσω, να ακυρώσει ΑΜΕΣΑ τις αντιδραστικές καταστατικές αλλαγές στο ΙΠΕΜ – ΔΟΕ.
  • Να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ από ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Να πάρουν όλες οι παρατάξεις καθαρή θέση και να μη νομιμοποιήσουν με την στάση τους τις αρνητικές αυτές εξελίξεις».