Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να δηλώσει παρούσα στα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Αγχωμένη από την «απόρριψη» (μη πρόσκληση στη διάσκεψη του Βερολίνου) και προκειμένου να βρει ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και ούσα βουτηγμένη μέχρι το λαιμό σε αυτούς η ελληνική κυβέρνηση πέρασε σήμερα σε »διπλωματική αντεπίθεση» προκειμένου να δηλώσει παρούσα στο παζάρι του Βερολίνου.

Αρχικά, σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο αν οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου του Βερολίνου, δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης (το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις των Γερμανών δε θα συζητηθεί καν).

Λίγη ώρα αργότερα κατέφθασε στην Αθήνα αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ για επαφές με την ελληνική ηγεσία, εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Στις επίσημες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια το πρωί της Παρασκευής, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης κατήγγειλε ως άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ (κυβέρνηση της Τρίπολης) – Τουρκίας ) και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Στην επίσκεψη Χάφταρ στην Αθήνα έχουν επενδύσει και οι δύο πλευρές. Ο Λίβυος στρατάρχης αποκτά μίας πρώτης τάξεως πολιτική αναγνώριση από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, το οποίο, μάλιστα, είναι γειτονικό και οπωσδήποτε, συνδυαζόμενο με την Αίγυπτο, εξισορροπεί την τουρκική πίεση. Κατά συνέπεια, η παράταξή του αναβαθμίζεται διπλωματικά κι όχι μόνο ως ο ένας από τους δύο αντιμαχόμενους που καλούνται από τους «μεγάλους» για να τους επιβάλλουν διευθέτηση.

Από την πλευρά της, η υβέρνηση θέλει να δείξει ότι ασκεί επιρροή και να εκθέσει έτσι τους Γερμανούς οργανωτές της Διάσκεψης την Κυριακή.

Το πρωί έγινε τηλεφωνική συνομιλία του κ. Δένδια με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ και στη συνέχει η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής κυβέρνησης «ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των “άκυρων μνημονίων” μεταξύ Σάρατζ -Τουρκίας». Το σημείωμα αναφέρει ακόμα πως ο πρωθυπουργός «έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών» και πως «κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται».

Για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας, σύμφωνα με το κυβερνητικό σημείωμα «η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρει ακόμα ότι η Αγκ. Μέρκελ «εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες».

Η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου κατέδειξε ότι δεν ισχύει ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί απομόνωσης της Τουρκίας, η οποία όπως αναφέρουν και γερμανικά ΜΜΕ έχει ουσιαστικό λόγο και για τη λίστα των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Επέβαλε ο Ερντογάν να μην προσκληθεί η Ελλάδα;

Η Διάσκεψη της Λιβύης την Κυριακή αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ την Παρασκευή στο Βερολίνο με συχνές αναφορές στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει στη διάσκεψη ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» γράφει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, αν και είναι ο πιο κοντινός γεωγραφικά εταίρος της Λιβύης από ευρωπαϊκή σκοπιά, δεν κάθεται στο τραπέζι. Και το ερώτημα είναι, εάν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα καγκελάριο Μέρκελ τον κατάλογο των προσκεκλημένων. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτής της εφημερίδας φέρεται να επέμενε ο Ερντογάν να μην συμμετάσχει με το επιχείρημα ότι η τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με την Ελλάδα, σέβεται το ντιλ της ΕΕ με την Τουρκία και δέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες». Γράφει ακόμα πως σε σχετική ερώτηση της «Bild» εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνηση απάντησε ότι ο κατάλογος των προσκλήσεων «προσανατολίστηκε στο αντικείμενο της διάσκεψης».

Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» γράφει ότι η Ελλάδα αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από τους Ευρωπαίους. Δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη της Λιβύης παρά τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και στο προσφυγικό η Αθήνα επιθυμεί τη στήριξη από την Ευρώπη.

Με ένα κατηγορηματικό «όχι» διέψευσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ την πληροφορία της εφημερίδας Bild ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Όπως διαβεβαίωσε, σε καμία φάση της πολύμηνης προετοιμασίας αυτής της συνάντησης αποτέλεσε θέμα η συμμετοχή ή όχι της Αθήνας.

Αναφορικά με την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για βέτο πολιτικής συμφωνίας για τη Λιβύη σε επίπεδο ΕΕ αν δεν συμπεριλαμβάνει την ακύρωση των μνημονίων Άγκυρας-Τρίπολης, ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβουλίο που όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες. Το θέμα αυτό δεν θα απασχολήσει όμως τη διάσκεψη την Κυριακή, τόνισε ο Στέφαν Ζάιμπερτ. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «μόνιμο» διάλογο με την ελληνική πλευρά.

ΚΚΕ: Η επίσκεψη του Χαφτάρ συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα αναφέρει:

«Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, από την οποία κανένα όφελος δεν μπορεί να υπάρξει για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι οι σχέσεις με δυνάμεις τύπου Χαφτάρ, που είναι μπλεγμένες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και παζαρεύουν ταυτόχρονα με πολλά μέρη, μπορούν να αποτελέσουν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει θετική την επίσκεψη Χαφτάρ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στο βούρκο αυτών των επικίνδυνων σχεδίων».

Μετάβαση στο περιεχόμενο