Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αγώνας Δρόμου στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Για την ζωή και την ειρήνη έτρεξαν σήμερα δρομείς όλων των ηλικιών συμμετέχοντας στον 5ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης που διοργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Αφετηρία ήταν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τέρμα η κεντρική πύλη του λιμανιού, απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων. Σημειώνεται ότι στον Λευκό Πύργο μπήκαν στον αγώνα και άλλοι δρομείς που επέλεξαν να κάνουν τη σύντομη διαδρομή του 1,5 χιλιομέτρου.

Το σύνθημα της εκκίνησης έδωσε ο Μπάμπης Βέλλης, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος νωρίτερα στην ομιλία ευχαρίστησε όλους τους αθλητικούς φορείς, ΕΑΣ-ΣΕΓΑΣ, ΕΠΣΜ, ΕΚΑΣΘ, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, που στήριξαν και βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και την ΕΠΟΜΕΑ Πυλαίας – Χορτιάτη που πρόσφερε ευγενικά την ιατρική κάλυψη στην εκδήλωση.

«Τρέχουμε και βαδίζουμε στα βήματα του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, του αθλητή, του επιστήμονα, του βαλκανιονίκη και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Να μην επιτρέψουμε το μακέλεμα των λαών για τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών του πετρελαίου και της Ενέργειας. Δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας στα “έξυπνα όπλα” τους. Δεν θέλουμε να θυσιαστούν ζωές για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Οι λαοί της Μεσογείου και των Βαλκανίων δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

Μιας και ο αγώνας αυτός γίνεται για την Ειρήνη και ενάντια στον Πόλεμο, όλοι εμείς που συμμετέχουμε βγαίνουμε πρώτοι στο νήμα του αγώνα για μια Ειρηνική ζωή, όπως αρμόζει σήμερα για κάθε άνθρωπο, για κάθε λαϊκή οικογένεια», είπε.

Οι συμμετέχοντες έτρεξαν και περπάτησαν στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας μέχρι το Λευκό Πύργο, ακολουθώντας ποδηλάτες που προπορεύονταν. Στο Λευκό Πύργο υπήρχε ένας «σταθμός» για την τροφοδοσία τους, με καπελάκια και νερό για να ξεδιψάσουν.

Από το Λευκό Πύργο μπήκαν στον αγώνα και άλλοι συναγωνιστές, που επέλεξαν να κάνουν τη σύντομη διαδρομή του 1,5 χιλιομέτρου. Μέσω της Λεωφόρου Νίκης, οι δρομείς συνέχισαν μέχρι το σημείο τερματισμού. Εκεί τους περίμεναν δεκάδες άλλοι αγωνιστές της Ειρήνης, που τους πρόσφεραν νερό και από μια μπανάνα (πλούσια σε κάλιο).

Σε όλους τους δρομείς δόθηκε από ένα αναμνηστικό συμμετοχής.

Έξω από την πύλη του Λιμανιού, η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στην άνοιξη του 1999, την περίοδο που το λιμάνι είχε γίνει το σύμβολο του αγώνα του λαού ενάντια στον άδικο πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση της ενιαίας κάποτε Γιουγκοσλαβίας.

«Επί τρεις μήνες, οι δυνάμεις της Ειρήνης έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με το γιουγκοσλαβικό λαό. Νύχτα – μέρα μπλόκαραν τις πύλες του λιμανιού, για να μην βγουν από μέσα οι ΝΑΤΟικές εφοδιοπομπές με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία, για να μη σκοτωθούν και άλλα αθώα και ανυπεράσπιστα παιδιά, άντρες και γυναίκες.

Και σήμερα το ΝΑΤΟ συνεχίζει το καταστροφικό του έργο! Μετά από τη Γιουγκοσλαβία ακολούθησε το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη, το Μάλι, το Σουδάν και πολλές άλλες χώρες της Αφρικής. Ασταμάτητη είναι η εισβολή τους -επτά χρόνια τώρα- στη Συρία και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τους μαγνητίζει ο πλούτος της περιοχής αυτής, τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο, θέλουν να τον βάλουν στο χέρι. Συγκρούονται με άλλες δυνάμεις, που και αυτές θέλουν το ίδιο, όπως είναι η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα.

Τις συγκρούσεις τους -όπως πάντα- τις πληρώνουν οι λαοί, που όμως δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Έχουν τα ίδια προβλήματα και έχουν συμφέρον μαζί να τα λύσουν. Κόντρα στην εθνικιστική προπαγάνδα, κόντρα στο σοβινισμό, στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου από τον Νίκο Ζώκα, Πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ, κάτω από τις ειδικές πλάκες, οι οποίες εντοιχίστηκαν στην πύλη για να θυμίζουν την αντίσταση του λαού στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και για να τιμήσουν την αλληλεγγύη με το γιουγκοσλάβικο λαό.