• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αδέλφια εργάτες, ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ σήμερα!!!

Μπορίς Κουστοντίεφ, «Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Πουτίλοφ» (1906)

Μπορίς Κουστοντίεφ, «Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Πουτίλοφ» (1906)

Γράφει η Ηλέκτρα Στρατωνίου //

Δυο μέρες τώρα οι εργάτες στέκονταν εκεί, στη σιδερένια γέφυρα του Κηφισού! Άλλοι είχαν τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος και άλλοι έκρυβαν τις γροθιές τους βαθιά στις τσέπες του παντελονιού, τα μάτια τους αγριεμένα απ’ την αγρύπνια, οι ανάσες βαριές από την αγωνία του αύριο, μαρμαρωμένοι κοιτάζουν τις κλειδωμένες πόρτες των εργοστασίων και σκέφτονται τα σκουριασμένα λουκέτα των ναυπηγείων, τους γερανούς και τις μπουλντόζες που σαπίζουν στα εργοτάξια, την στερνή ελπίδα του μεροκάματου που ξεψυχάει στα γραφεία των συνδικαλιστών!

Και ενώ το φονικό δίχτυ μιας τεράστιας – καλοταϊσμένης- αράχνης, από τους παγκόσμιους σπόνσορες και ευεργέτες τυλίγει την ζωή τους, αυτοί σέρνονται ντροπιασμένοι στις ουρές των ταμείων ανεργίας, στα συσσίτια του Δήμου και της Αρχιεπισκοπής και στα κοινωνικά φαρμακεία, παρακαλώντας για ένα κουτί ασπιρίνες να δροσίσουν του παιδιού τους τον πυρετό!

Χρόνια τώρα χορεύουν τούτο το “ζεϊμπέκικο” του χαμού, στο χείλος του γκρεμού της ύπαρξής τους, νοσταλγώντας τις μέρες που τα ρούχα τους ήταν λερωμένα με μουτζούρες και λαδομπογιές, με λάδια μηχανής, από τσιμέντα και μαρμαρόσκονη, που ήταν μουσκεμένα και κολλημένα στο κορμί τους από τον ιδρώτα της σκληρής δουλειάς και τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης!

…Αχ ρε Ελλάδα… αχ…αχ…!!!
Πίστεψαν πως είσαι μάνα και εσύ άφησες την μοίρα τους στα χέρια των ανάξιων αρχηγών, που υπέγραφαν “αντί” αυτών συμφωνίες και χρεόγραφα, υπέγραφαν… υπέγραφαν… και υπογράφουν ακόμη… υπογράφουν…!

Καλά μωρέ, ερωτώ δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος του λαού, να πει σ’ αυτούς τους ευγενείς γόνους της πατρίδας …πως την υπογραφή και εκείνο το “άλλο,” προσέχουμε που τα βάζουμε ;;;

Μεγάλωσαν οι χειμώνες για την εργατιά, βαρύ το χιόνι έκατσε στα χέρια, στα πρόσωπα, στις καρδιές τους και η αξιοπρέπεια “χιονάνθρωπος” έγινε και στέκει δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη μπρος στη Βουλή!

Αδέλφια εργάτες, ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ σήμερα!!!

Μια παγκόσμια ημέρα ΔΙΚΗ ΣΑΣ!!

Ξεσταυρώστε τα χέρια από το στήθος, βγάλτε τις γροθιές σας από τις τσέπες του παντελονιού, ανοίξτε τα μάτια διάπλατα στον ήλιο!

ΣΠΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ!!!

Ανοίξτε τα εργοστάσια, τα ναυπηγεία, τα εργοτάξια και βάλτε τις μηχανές να δουλέψουν στο φουλ, να σκεπάσει ο θόρυβος των μηχανών τα κελαϊδίσματα των πουλιών, η μυρωδιά του ιδρώτα απ’ το κορμί σας να σκεπάσει τ’ αρώματα των λουλουδιών!

Βαφτίστε τα χέρια σας πάλι στη δουλειά, στείλτε μήνυμα ελπίδας πάνω στις στέγες της Δραπετσώνας, στις κλειστές αυλές στο Πέραμα, στα γκρίζα παράθυρα της Ελευσίνας!

Στεφανωθείτε με λουλούδια κι αίματα από την άνοιξη του Σικάγου το 1886!

Ντυθείτε το λαμπρό πουκάμισο του καπνεργάτη στην Θεσσαλονίκη το 1936!

Και σήμερα που ο Πρωτομαγιάτικος ήλιος θα λιώσει το “χιονάνθρωπο” της αξιοπρέπειάς σας που στέκει μπρος στη Βουλή, κάντε την σημαιοφόρο μ’ ένα κόκκινο λάβαρο και πορευτείτε μαζί της σε Ιερό προσκύνημα ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣ ως το ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ που εκτελέστηκαν 200 ηρωϊκά- παλληκάρια- κομμουνιστές την 1η ΜΑΗ 1944 από τους Γερμανούς!!

Τιμημένοι εργάτες, αγρότες,γυναίκες, φοιτητές, μην παραδίνεστε!!!

ΑΓΩΝΙΣΤΗΤΕ!!! Εσείς μόνον έχετε δικαίωμα να υπογράφετε το συμβόλαιο της ζωής σας, κανέναν αρχηγό και κανέναν αφέντη εγχώριο και παγκόσμιο μην αφήσετε να το κάνει “αντί” για σας!!!!!

Με φουλ τις μηχανές της ελπίδας και του ονείρου, της αγάπης και της ειρήνης των λαών, ξεκινήστε το ταξίδι σας στη ζωή, φτάξτε τον κόσμο όπως σας αξίζει, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ!!!!!!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!!!!!!

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γκρίζο φως των νεκρών στα μάτια
άφωνο ουρλιαχτό
των μαύρων στα χείλη,
έρωτας ντροπιασμένος
στης πόρνης τη φούστα,
απεργίες καρφωμένες
στην πόρτα της φάμπρικας.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ
ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!
LOCK OUT !
Μας τα κλέψανε όλα!!!
Όλα!!!
Δικαιοσύνηηηηη..!!!!!!

“Στο ναρκοπέδιο του μυαλού” εκδ. Εντός