• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Αθανάσιου Βαβλίδα, «Θηριώδεις καιροί»

Layout 1

Layout 1

 Αθανάσιου Βαβλίδα, «Θηριώδεις καιροί»
(Ανθολόγιο διηγήσεων 1999-2015)
εκδόσεις Οδός  Πανός, 2015

Μπορεί να είναι θηριώδεις οι καιροί μας ή να φαντάζουν κάπως έτσι στα μάτια μας, όμως, οι  «Θηριώδεις καιροί», αν τους διαβάσουμε προσεκτικά,εμπεριέχουν και ανθρωπιά, τρυφερότητα, ποίηση, αλληλεγγύη προς τον κόσμο των φυτών και των ζώων.  Πρόκειται για το δωδέκατο βιβλίο του λογοτέχνη Αθανάσιου Βαβλίδα (και το τρίτο με διηγήσεις), μία συλλογή από πρωτότυπα, σύντομα και αυθόρμητα κείμενα, όπου κυριαρχούν η πλούσια φαντασία, το ποιητικό στοιχείο και το απροσδόκητο. Έχουν όλα, εκτός από ένα, γραφτεί μεταξύ 1999 και 2015 προτάσσοντας εικόνες, συναισθήματα και σκέψεις ενός κόσμου που μοιάζει να ζει στην ψευδαίσθηση, ενώ ταυτόχρονα το περιβάλλον του καταρρέει και οι ανθρώπινες σχέσεις φθείρονται ανεπανόρθωτα. Η ζωή,
ωστόσο, δεν είναι ποτέ μονοσήμαντη κι όταν επιθυμούμε κάτι πολύ ή προσδοκούμε ενδόμυχα την έλευσή του, εκείνο έρχεται.
Κάθε διήγηση, από τις δεκαπέντε συνολικά, έχει να μας προσφέρει κάτι διαφορετικό, ακόμα και σε σχέση με το προηγούμενο βιβλίο του λογοτέχνη με τίτλο «Χωρίς παρόν», όπου το όνειρο, το παραμύθι, η φαντασία και η μεταφυσική υπέκυπταν σε μια ατελέσφορη προσδοκία, αν και με το περιτύλιγμα ενός γοητευτικού μύθου κάθε φορά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικαστική εμφάνιση του βιβλίου τόσο με τις ελκυστικές φωτογραφίες στο εξώφυλλο (Νίκος Καλύβας) και στο οπισθόφυλλο (Αντώνης Αναγνώστου), όσο και με κάποια σχέδια στο εσωτερικό των σελίδων ή με  κείμενα σε ανάποδες θέσεις, που παράγουν ένα επιπλέον σχόλιο. Σε μια εποχή με εύθραυστες ισορροπίες και περίσσεια εκμετάλλευσης, οι διηγήσεις του συγγραφέα οδηγούν με στέρεη τεχνική και καίριες νύξεις σε νέα σημεία ισορροπίας κι αναψηλάφηση της αβεβαιότητας. Το όνειρο, το παιγνίδι, η μουσική, τα ζώα, η φύση δεν είναι παρά ένας τρόπος για να εκτείνουμε τα όριά μας και ταυτόχρονα να μείνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε: άνθρωποι.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα
Ο λογοτέχνης Αθανάσιος Βαβλίδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά). Ασχολείται συστηματικά, μεταξύ άλλων, με την ποίηση, τον πεζό λόγο, τις μεταφράσεις και την κριτική. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 και από τότε έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα δώδεκα βιβλία του με ποίηση, θέατρο, δοκίμια, διηγήματα, κατά κύριο λόγο από τις εκδόσεις «Δωδώνη»  και «Οδός Πανός». Συνεργάζεται τακτικά με τα περιοδικά «Ήχος» και «Οδός Πανός». Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δημήτρη Ανδρώνη, Νίκο Αθανασάκη, Γιώργο Κουλουριώτη,  Αλέξανδρο Μούζα, Χάρη Σιακαντάρη
Νώντα Παπαμιχαήλ και Κώστα Φλεριανό ( των δύο τελευταίων έχουν κυκλοφορήσει και σε δίσκο ακτίνας). Είναι μέλος των ακόλουθων συλλόγων:Ελληνική Συντεχνία φλογέρας από καλάμι, Σύλλογος Φίλων της κιθάρας Δ. Φάμπας, Ένωση Ελλήνων κριτικών μουσικής και θεάτρου, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ελευσίνας, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου.