Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αθλιο τσουβάλιασμα

Ευκαιρία να προβάλουν την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων βρήκαν διάφοροι, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τα καλέσματα σε μαθητές από εθνικιστικές – ακροδεξιές ομάδες να κάνουν καταλήψεις σε σχολεία για τα λεγόμενα «εθνικά θέματα». Σε μια άθλια προσπάθεια να τσουβαλιάσει τους νεολαιίστικους αγώνες με τη δράση φασιστικών συμμοριών, κάνει λόγο για «μαύρους» και «κόκκινους» «μπαχαλάκηδες…».
Απογειώνοντας την πρόκληση, φτάνει να λέει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν να βάψουν με τα χρώματά τους την αθωότητα των παιδιών», κάνοντας αναφορά σε παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις με συνθήματα ενάντια στην ΕΕ «και υπέρ της αντίστασης και της ανατροπής…».
 
Σύμφωνα λοιπόν με τον Στ. Θεοδωράκη, ο αγώνας των μαθητών για ένα σχολείο «που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει», όπως ήταν το σύνθημα των πρόσφατων μαθητικών κινητοποιήσεων, η οργανωμένη πάλη της νεολαίας ενάντια στην πολιτική που την τσακίζει, είναι το ίδιο με τις εθνικιστικές κραυγές, όπως «τσεκούρι και φωτιά στα Σκοπιανά σκυλιά», ή με την ακροδεξιά ρητορεία του αλυτρωτισμού απέναντι σε γειτονικές χώρες, καλυμμένη πίσω από συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική».
Στην «αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», λέει ο λαός μας, κι εδώ αποδεικνύεται ότι οι «λύκοι» με τις διάφορες προβιές, είτε του «φιλελεύθερου» είτε του «κοσμοπολίτη» είτε του ακροδεξιού, όλοι μαζί με κάθε αφορμή στάζουν δηλητήριο για τη νεολαία που διεκδικεί και αγωνίζεται, δείχνοντας ταυτόχρονα τι είναι αυτό που δεν ανέχεται το σάπιο σύστημά τους…
Πηγή: Ριζοσπάστης