Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αθλιότητες της κυβέρνησης στη Βουλή — Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ από την συζήτηση των δύο απαράδεκτων τροπολογιών

Με μια άθλια μεθό­δευ­ση, κυριο­λε­κτι­κά ένα τέταρ­το πριν ολο­κλη­ρω­θεί η συζή­τη­ση στη Βου­λή, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ κατέ­θε­σε δύο απα­ρά­δε­κτες τρο­πο­λο­γί­ες στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών.

Η μία τρο­πο­λο­γία που προ­σπά­θη­σε να περά­σει «σαν τον κλέ­φτη», προ­βλέ­πει ταβά­νι στις συντά­ξεις, επε­κτεί­νο­ντας όλες τις αντια­σφα­λι­στι­κές ρυθ­μί­σεις των τελευ­ταί­ων ετών. Σύμ­φω­να με τη ρύθ­μι­ση, το ανώ­τα­το όριο σύντα­ξης ορί­ζε­ται στο 12πλάσιο της λεγό­με­νης εθνι­κής σύντα­ξης. Μάλι­στα, συντά­ξεις που απο­νε­μή­θη­καν και  υπερ­βαί­νουν το συγκε­κρι­μέ­νο πλα­φόν, ανα­ζη­τού­νται ως καλο­πί­στως εισπρα­χθεί­σες και επι­στρέ­φο­νται με παρα­κρά­τη­ση ποσο­στού 20% από την σύντα­ξη που κατα­βάλ­λε­ται κάθε μήνα.

Η δεύ­τε­ρη τρο­πο­λο­γία υλο­ποιεί ευθέ­ως τις απαι­τή­σεις του ΣΕΒ, καθώς καταρ­γεί την υπο­χρέ­ω­ση του εργο­δό­τη να αιτιο­λο­γεί την από­λυ­ση εργα­ζό­με­νου. Επί­σης, προ­βλέ­πει ότι σε περί­πτω­ση που μια επι­χεί­ρη­ση έχει προ­σλά­βει έναν εργα­ζό­με­νο μέσω εργο­λά­βου (εργο­λα­βι­κοί εργα­ζό­με­νοι), τότε την ευθύ­νη για την τήρη­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας, την έχει απο­κλει­στι­κά ο εργο­λά­βος και όχι η επι­χεί­ρη­ση στην οποία εργάζεται.

Ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος κατήγ­γει­λε αυτή την απα­ρά­δε­κτη μεθό­δευ­ση και οι βου­λευ­τές του Κόμ­μα­τος απο­χώ­ρη­σαν από τη συζή­τη­ση επί των τρο­πο­λο­γιών για να μην τη νομιμοποιήσουν. 

Οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ συμ­με­τεί­χαν στην ψηφο­φο­ρία για το πολυ­νο­μο­σχέ­διο, προ­κει­μέ­νου να κατα­ψη­φί­σουν τις αντι­δρα­στι­κές ρυθ­μί­σεις που αυτό περιέ­χει, ανά­με­σα τους και η κατάρ­γη­ση του πανε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου. Έτσι, κατα­ψή­φι­σαν το νομο­σχέ­διο τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων. Μετά την απο­χώ­ρη­ση από την συζή­τη­ση των δύο τρο­πο­λο­γιών, οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ επα­νήλ­θαν στην αίθου­σα της Ολο­μέ­λειας για να στη­ρί­ξουν το αίτη­μα ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας που είχαν κατα­θέ­σει σχε­τι­κά με το άρθρο που καταρ­γεί το πανε­πι­στη­μια­κό άσυ­λο. Κατά την διάρ­κεια της ψηφο­φο­ρί­ας για τα άρθρα του νομο­σχε­δί­ου, το ΚΚΕ δεν συμ­με­τεί­χε στην ψηφο­φο­ρία των δύο τροπολογιών. 

Πριν την απο­χώ­ρη­ση του ΚΚΕ, ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος απο­κά­λυ­ψε τη συμπαι­γνία που στή­θη­κε από την κυβέρ­νη­ση και το προ­ε­δρείο της Bου­λής, για να περά­σουν αυτές οι άθλιες τροπολογίες.

Αρχι­κά έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί να ολο­κλη­ρω­θεί η συζή­τη­ση στις 16.00 και μετά να ξεκι­νή­σει η ψηφο­φο­ρία. Στη συνέ­χεια, η συζή­τη­ση παρα­τά­θη­κε έως τις 18.00, υπο­τί­θε­ται για να προ­λά­βουν να μιλή­σουν περισ­σό­τε­ροι βου­λευ­τές. Τελι­κά, ένα τέταρ­το πριν ξεκι­νή­σει η ψηφο­φο­ρία, ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας Γ. Βρού­τσης κατέ­θε­σε αυτές τις δύο τροπολογίες. 

Μετά το ΚΚΕ, απο­χώ­ρη­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπο­κρι­τι­κά στη­λί­τευ­σε τη δια­δι­κα­σία που επέ­λε­ξε η κυβέρ­νη­ση, αν και κατά κόρον είχε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ανά­λο­γες απα­ρά­δε­κτες δια­δι­κα­σί­ες, τις οποί­ες τότε κατα­δί­κα­ζε η ΝΔ. Μάλι­στα, το επι­χεί­ρη­μα που χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο προ­ε­δρεύ­ων εκεί­νη την ώρα βου­λευ­τής της ΝΔ, Χ. Αθα­να­σί­ου, για να δικαιο­λο­γή­σει τη μεθό­δευ­ση της κυβέρ­νη­σης, ήταν ότι τα ίδια έκα­νε και η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο