Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ακραία συστημικοί

Μέχρι την Κυριακή στην Μπούντεσταγκ δεν είχαν εισέλθει ακροδεξιά κόμματα σε όλες τις εκλογές από το 1953 και εντεύθεν. Στις εκλογές στη Δ. Γερμανία το 1949 είχαν μπει στο κοινοβούλιο ακροδεξιοί μεταναζιστικοί σχηματισμοί με ναζιστικές αναφορές, αλλά πριν μπει το εκλογικό όριο του 5% και με ποσοστά κάτω του 3%.

Φυσικά ακροδεξιοί, περιλαμβανομένων και ναζί είχαν μπει στο σώμα στις λίστες δεξιών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών. Το νεοναζιστικό NPD έχει εκλέξει μέλη του μόνο σε κρατίδια.

Σε ομοσπονδιακές εκλογές έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του το 1969 με 3,6% και το χαμηλότερό του με 0,1% το 1983, το 1998 και το 2002.

Το ΚΚ Γερμανίας κηρύχθηκε και μεταπολεμικά παράνομο το 1956, κάτι που δεν ίσχυσε για το νεοναζιστικό NPD… Και εδώ πάει περίπατο ξανά αυτό που προτάσσουν οι αστοί στα πλαίσια του αντικομμουνιστικού τους οχετού, περί δήθεν «άκρων».

Το μόνο που τους φοβίζει είναι η προοπτική της μόνης εναλλακτικής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο φασισμός παραμένει πάντοτε ακόμη μια επιλογή για προστασία αυτής της βαρβαρότητας…

Γκάνταλφ / Χαραυγή

Στις γερμανικές εκλογές συμμετείχε για πρώτη φορά και το Γερμανικό ΚΚ