Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Ακραίες καιρικές συνθήκες» όπως λέει Ν. Χαρδαλιάς ή… πράσινη ανάπτυξη;

Για 20.000 στρέμματα δάσους που έχουν καεί, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη από χθες το βράδυ, ξεκινώντας από το Σχίνο.

Μίλησε για «ακραίες καιρικές συνθήκες» με ανέμους έντασης 7 έως 8 Μποφόρ αλλά και «χρονική συγκυρία της εκδήλωσης πυρκαγιάς που δεν ευνοεί» και πως θα είναι «μία δύσκολη βραδιά» με την Πυροσβεστική να προσπαθεί να περιορίσει την πυρκαγιά, να υπάρχουν όσο δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και να «προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες».

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι εκεί» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τους 265 πυροσβέστες που επιχειρούν, τα 10 πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και τις υδροφόρες και εθελοντές που συνδράμουν. Ανακοίνωσε μάλιστα πως όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα κατάσβεσης επιχειρούν, δηλαδή τα οκτώ «γερασμένα» «καναντέρ», τα εννέα ψεκαστικά «πετζετέλ», τα δύο «Σινούκ» του Στρατού, ένα «Super Puma» και δύο ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για το συντονισμό των δυνάμεων (εκ των οποίων το ένα της Αστυνομίας).

Ο Ν. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως «η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολοίπων του». Πάντως, εκκρεμεί το πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς,

Πάντως, στα social media έντονη είναι η καχυποψία ότι πρόκειται για μια άλλα φωτιά «κατά παραγγελία». Πρόκειται για μια περιοχή για την οποία υπήρχαν σχέδια για αιολικά πάρκα για τα οποία υπήρξε τελικά απορριπτική απόφαση (εικ.3) και σχεδιασμοί για εξορύξεις βωξίτη (εικ.2) που λόγω αντιδράσεων σταμάτησαν…

korinthia

Με καφέ είναι η περιοχή που κάηκε στη φωτιά της Κινέτας το 2018, με πορτοκαλί είναι ό,τι καίγεται τώρα (εικ.1). Η περιοχή είναι NATURA.

 

Άλλωστε όπως είπε και ο πρωθυπουργός για το δάσος «κάποια στιγμή θα καεί», γιατί να μη γίνει επένδυση;

Είμαστε ακόμη στην άνοιξη, τι θα καεί το καλοκαίρι….

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παιδιών (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ)