Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ακροδεξιοί βεβήλωσαν εβραϊκούς τάφους στο νεκροταφείο της Νίκαιας – Πληθαίνουν οι επιθέσεις τους

Φθορές σε τάφους προκάλεσαν ακροδεξιοί στο εβραϊκό τμήμα του Γ’ νεκροταφείου της Νίκαιας το πρωί της Παρασκευής 04/05. Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό κατήγγειλε ο φύλακας του νεκροταφείου ενώ προκλήθηκαν φθορές σε δέκα μαρμάρινες πινακίδες. Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει η ασφάλεια Αττικής.

Δεν είναι η πρώτη επίθεση, για την ακρίβεια είναι μία από τις πολλές του τελευταίου διαστήματος. Η τελευταία έγινε την Πρωτομαγιά σε ένα σχολείο της Καλλιθέας το οποίο υπήρξε η φυλακή του Νίκου Μπελογιάννη. Νεοναζί βανδάλισαν το σχολείο γεμίζοντάς το συνθήματα και τα… γνωστά σύμβολα του μαιάνδρου και το ναζιστικού στόχου.

Είχαν προηγηθεί επιθέσεις που ξεκίνησαν από το συλλαλητήριο για το μακεδονικό στην Θεσσαλονίκη. Τότε χρυσαυγίτες βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος και την ίδια ημέρα ακροδεξιοί που «δεν κατονομάστηκαν» κατέκαψαν έναν κοινωνικό χώρο.

Ακολούθησε η επίθεση στην Φαβέλα, κοινωνικό χώρο στον Πειραιά, στις 25 Φεβρουαρίου.

Μια ακόμη επίθεση σε εβραϊκό μνημείο ήταν αυτή στο μνημείο για τους 1.484 Καβαλιώτες Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας. Στις 30 Μαρτίου του 2017 άγνωστοι κατέστρεψαν με σφυρί την μπροστινή όψη του μνημείου.