• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Στο παραπέντε του δημοψηφίσματος και η εικόνα ξεκαθάρισε. Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών. Η συμφωνία (αυτά που ζητούν οι θεσμοί) θα υπογραφεί ασχέτως αποτελέσματος, δεν αμφισβητείται η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, αντίθετα, όπως δηλώνουν, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ για τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος.

Με οποιαδήποτε συμφωνία ο λαός θα δυστυχεί. Μπορεί να λένε και να συζητάνε για το αν πτωχεύσαμε ή θα πτωχεύσουμε, δε συζητάνε όμως για το ότι ο λαός πτώχευσε ήδη εδώ και καναδυό χρόνια και η πτώχευση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και κάθε καλοπροαίρετος αρχίζει να αναρωτιέται, μα γιατί μας καλούν να ψηφίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα? Τι θα αποφασίσουμε? Απολύτως τίποτα. Δεν υπάρχει διακύβευση σε αυτό το δημοψήφισμα. Η υπερψήφιση του ΝΑΙ είναι άφεση αμαρτιών που θα δώσει τη δυνατότητα στις δυνάμεις που το στηρίζουν να εμφανιστούν πάλι ως αξιόπιστοι εκφραστές τόσο του ελληνικού κεφαλαίου όσο και των Ευρωπαϊκών οργάνων. Το ΟΧΙ με όποιο σκεπτικό και αν πέσει μέσα στην κάλπη, αντικειμενικά θα μεταφραστεί ως συγκατάθεση στο μνημόνια (=συμφωνία κυβέρνησης).

Αρκετοί λένε, και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητήσουμε προθέσεις, ότι το δικό τους ΟΧΙ είναι ΟΧΙ στην τρόικα ή είναι ακόμα ακόμα Όχι στην ΕΕ. Αναρωτιόμαστε όμως, πώς συμβιβάζεται αυτή τη έκφραση όταν το ΟΧΙ είναι την ίδια ώρα έκφραση έγκρισης της συμφωνίας;

Αν επικρατήσει το ΟΧΙ θα είναι ένα όχι πολλαπλά και υποκειμενικά ερμηνευμένο.  Ανομοιόμορφο και ανομοιογενές. Κυρίαρχη θα είναι η ερμηνεία της κυβέρνησης. Την επόμενη μέρα και δεδομένης της υπογραφής κάποιοι θα τρέχουν να διευκρινίσουν και να αποστασιοποιηθούν από την ερμηνεία της κυβέρνησης, .όμως η συμφωνία θα έχει και τη δική τους συγκατέθεση

Είναι ένα κάλπικο όχι που θα εκτονώσει ανώδυνα τη σωρευμένη δυσαρέσκεια του λαού για όσα έχει βιώσει μέχρι σήμερα. Θα φέρει απογοήτευση με όσα θα ακολουθήσουν με την υπογραφή της συμφωνίας. Γιατί ο καλοπροαίρετος θα πάει να ψηφίσει OXI νομίζοντας ότι έτσι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα ενώ το τι θα γίνει έχει ήδη κριθεί. Και κάτι που θεωρούσε ως όπλο του (το δημοψήφισμα) θα το νιώσει αναποτελεσματικό. (Αν είχε την ευκαιρία να πει όχι στην ΕΕ? Κανείς δεν άσκησε -σοβαρη- κριτική στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί το ερώτημα)

Η πλειοψηφία αυτών που ψηφίσει ΟΧΙ θέλει την παραμονή στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Πάρα πολλοί από αυτούς που θα ψηφίσουν όχι έχουν την ψευδαίσθηση ότι αυτή η ένωση του κεφαλαίου (και όχι των λαών) μπορεί να γίνει μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Σε αυτούς θα πούμε την αλήθεια?

Πολλοί πιστεύουν πως αν επικρατήσει το ΌΧΙ ίσως κάτι θα γίνει. Μα τα ίδια δεν έλεγαν και πριν 5 μήνες οι του ΣΥΡΙΖΑ; Την ίδια ελπίδα δεν είχαν και τότε; Έγινε κάτι που να βελτίωσε τη ζωή μας; Αλλαξε κάτι στη σχέση μας με την ΕΕ;

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ τον εκβιασμό και να ρίξουμε μέσα στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο που δε θα χωρά παρερμηνείες και θα ανοίγει μια άλλη προοπτική για τη χώρα και το λαός της..

Το ΚΚΕ λέει όχι γιατί ξέρει πολύ καλά τη φύση αυτού του σχηματισμού που λέγεται ΕΕ. Είναι, μια λυκοσυμμαχία, μια συμμαχία που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των λαών. Χειρότερη μπορεί να γίνει καλύτερη όχι. Ξέρει ότι αυτή η ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Λέει όχι γιατί ευθύς εξαρχής διαπίστωσε το κάλπικο του δημοψηφίσματος, που στόχο είχε την υπαρπαγή της συγκατάθεσης του λαού. Λέει ΟΧΙ και κατέθεσε πρόταση για τα  ερωτήματα.

Σήμερα θα εμπιστευτούμε το κάλεσμα του ΚΚΕ και θα ρίξουμε άκυρο στην κάλπη. Το δικό του ΑΚΥΡΟ θα μετρήσει στη συνείδηση του κόσμου, για να καταλάβει ότι αυτός πρέπει να γίνει αφέντης στον τόπο του.

Κάποιοι εσκεμμένα προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις πώς το ΟΧΙ του ΚΚΕ εξυπηρετεί το ΝΑΙ. Πολιτικό σόφισμα για άσκηση πίεσης στο ΚΚΕ μέσω του κόσμου στον οποίο απευθύνεται, για να το κάνουν συμμέτοχο σε αυτή την παρωδία. Το δικό του ΟΧΙ δεν μπορεί να συναθροιστεί με κανένα άλλο ΟΧΙ. Διαφορετικά πράγματα δε συναθροίζονται.

Και σκέψου, πώς θα σου φαινόταν να σε καλούσε σήμερα το ΚΚΕ να ψηφίσεις ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, τη Δευτέρα με την ανακοίνωση υπογραφής της συμφωνίας να τρέχει να διευκρινίσει το ΟΧΙ του και την Παρασκευή να σε καλεί να κατέβεις σε διαδήλωση για την ακύρωση των μνημονίων;