Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ακόμη και τα σουηδικά δάση κάποια στιγμή τελειώνουν

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

”Σε 25 χρόνια οι τούρνες (είδος σαρκοφάγου ψαριού του γλυκού νερού και στις Ελληνικές λίμνες) θάχουν φάει τα περισσότερα είδη πέστροφας και σολωμού ανεβαίνοντας όλο πιο βόρεια βρίσκοντας όλο και πιο ζεστό και θολό νερό. Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Σουηδιας, που εκβάλλει στον κόλπο της Στοκχόλμης, θα γίνει αλμυρή λιμνοθάλασσα όσο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. Το πόσιμο νερό θα λιγοστεύσει και τα είδη του γλυκού νερού θα εξαφανιστούν. 3000 νησιά στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης θα σκεπαστούν με νερό. Το νησί Έλαντ στην Βαλτική θα εχει θερμοκρασία Μεσογείου. Τα πουλιά θα μεταναστεύουν ακόμη πιο βόρεια για να βρούν τροφή γιατί θα μετακινείται και η τροφή τους που είναι οι πεταλούδες. Το ζωοπλανγκτόν, η κατεξοχήν τροφή του νεογνού μπακαλιάρου και άλλων ειδών θα μειωθεί οσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και της θάλασσας. Η ορεινή κουκουβάγια και η πέρδικα θα εξαφανιστούν και θα αντικατασταθούν από είδη των θερμών κλιμάτων. Όλα τα οροπέδια που σήμερα δεν έχουν βλάστηση θα γίνουν δάση. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Σουηδία και στον πολικο κύκλο κατά 4 βαθμούς, πολύ ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο που ανεβαίνει κατά 2 βαθμούς. Όλα αυτά θα διαταράξουν την βιοϊσορροπία. Η καλλιεργητική περίοδος θα μεγαλώσει αλλά παραλληλα και οι ανεξέλεγκτες καταστροφές.

Ήδη όμως έχει διαταραχθεί η ισορροπία των διαφόρων ειδών ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια. Οι μηλιές, αλλά και οι ανεμώνες και άλλα αγριολούλουδα ανθίζουν νωρίτερα πριν αναπτυχθούν οι μέλισσες και τα άλλα ζουζούνια και άρα δεν γίνεται ταχεία διάδοση των ειδών. Ήδη και τώρα τα πουλιά που μεταναστεύουν δεν βρίσκουν πεταλούδες γιατί ήδη έχουν αναπτυχθεί νωρίτερα λόγω του θερμότερου κλίματος. Η εντατική εκμετάλλευση των δασών αν συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό θα φέρει ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, θύελλες και πυρκαγιές, κατακρυμνήσεις, κατολισθήσεις, ποταμούς λάσπης.. το κλίμα θα γίνεται αλλού πιο υγρό, αλλού πιο ξηρό και ζεστό στην ίδια χώρα. Οι συχνότερες βροχοπτώσεις συντελούν στο να παρασύρουν μεγαλύτερη μάζα οργανικού υλικού και φυτοφαρμάκων στις λίμνες και στην θάλασσα και ευνοούν την ανάπτυξη σταθερής βλάστησης φυκών και άλλων υδρόβιων φυτών. Νεα έντομα, μύκητες και άγνωστα είδη εμφανίζονται οπως ο μύκητας Diplodia που καταστρέφει τα μπουμπούκια των δένδρων της Σουηδικής ξυλείας. Δεν θα μπορεί να υπάρξει στο μέλλον πρόβλεψή της καταστροφής όπως για παράδειγμα το 2011 στην Κοπεγχάγη που έβρεξε μέσα σε δυο ώρες όσο συνήθως βρέχει σε τρείς μήνες. 7 δις κορόνες, 700 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η νεροποντή. Εκατομμύρια θα διατίθενται ακόμη και σε μια πλούσια χώρα σαν την Σουηδία για να αποκατασταθούν οι απρόβλεπτες ζημιές.”

Αυτά λέει η Λένα Τράνβικ του Σουηδικού Παρατηρητηρίου Ειδών φυτικού και ζωικού περιβάλλοντος.

Πολλά από αυτά ίσως πια να μην είναι αναστρέψιμα ότι και συμβιβασμοί να γίνονται στις διεθνείς συμφωνίες που σπάνια τηρούνται. Η παραβίαση των φυσικών νόμων πχ με την αλόγιστη εκμετάλλευση των δασών , η εντατική υλοτόμιση χωρίς την αντίστοιχη δεντροφύτευση, φέρνει τις απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές ακόμη και σε χώρες με καλή υποδομή. Η μετατροπή μιας Σκανδιναβικής χώρας σε Μεσογειακή δείχνει ταυτόχρονα και την ενότητα και την πάλη των αντιθέσεων, όταν η συσσώρευση ποσοτικών στοιχείων μετατρέπεται σε νέα ποιότητα που μπορεί ταυτόχρονα να είναι και η καταστροφή ενός οικοσυστήματος και η ανάπτυξη ενός άλλου. Ο κοινωνικοοικονομικός παράγοντας έχει τον κυρίαρχο ρόλο σ’αυτές τις αλλαγές. Ολα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής μανίας του καπιταλιστικού κέρδους. Από την στιγμή που θα πάψει το κυνήγι του ιδιωτικού κέρδους τόσο θα περιορίζεται μεχρι να εξαλείψει και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.