Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ακόμη μία φορά η ΕΕ «έκανε γαργάρα» τις τουρκικές προκλήσεις

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ήταν για άλλη μια φορά η απάντηση της ΕΕ απέναντι στην κλιμάκωση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, χτες, συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών -μελών. Συνεδρίαση στον απόηχο προκλήσεων όπως οι παρενοχλήσεις από τουρκικά πολεμικά σκάφη ερευνητικού σκάφους ελληνικών συμφερόντων στην ελληνική ΑΟΖ αλλά και η δημοσιοποίηση, χτες, της είδησης ότι η εταιρεία «Τουρκικά Πετρέλαια» (TPAO) ζήτησε άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) για έρευνες σε 6 περιοχές στα βόρεια της Κύπρου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε για την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κατά πληροφορίες έθιξε τόσο το θέμα της Αμμοχώστου όσο και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και την παρενόχληση του ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» εντός κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι οι έρευνές του έχουν να κάνουν με έργο για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ. Φέρεται επίσης να ζήτησε πλέον «απτή αντίδραση» από την ΕΕ, η οποία, είπε, δεν πρέπει να περιοριστεί για άλλη μια φορά σε δηλώσεις, αλλά να υπάρξει στην επόμενη συνάντηση ένα έγγραφο που να αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να αποφασιστούν σε περίπτωση που συνεχίσει η όλη κατάσταση, θέση – πάσα βασικά για να κλοτσήσουν κι άλλο το τενεκεδάκι παρακάτω.

Και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας φέρεται να αναφέρθηκε στις «προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», στις «παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες», στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Το αποτέλεσμα; Με τη λήξη του ΣΕΥ, σε δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε τα γνωστά ευχολόγια, καλώντας την Τουρκία να απόσχει από προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια, ενώ επίσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επέμβαση τουρκικών σκαφών σε ΑΟΖ κρατών – μελών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι όλοι οι μετέχοντες στο χτεσινό ΣΕΥ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ερωτηθείς, ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου αν έγινε συζήτηση για κυρώσεις, παρέπεμψε στην απόφαση που πήραν στην ΕΕ πριν από το καλοκαίρι, ότι αν συνεχιστούν τέτοιες δραστηριότητες «θα έπρεπε να ζητήσουμε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ να ετοιμάσει μια ανάλυση επιλογών, με ανάλυση της κατάστασης, και προτάσεων διαφορετικών επιλογών, στην περίπτωση που αποφάσιζε το Συμβούλιο της ΕΕ να πάρει κάποιες αποφάσεις. Αυτό συμφωνήσαμε να κάνουμε», πηγαίνοντας στην επόμενη ερώτηση της συνέντευξης Τύπου…

Σημειωτέον, στο περιθώριο του ΣΕΥ ο Ν. Δένδιας παρέθεσε χτες «πρωινό εργασίας» στη Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, με τη συμμετοχή και άλλων ΥΠΕΞ των κρατών – μελών της ΕΕ, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παρέμβει πιο ενεργά στις εξελίξεις στη χώρα, διεκδικώντας εκεί μερίδια από την καπιταλιστική λεία.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ν. Δένδιας κατόπιν, συζήτησαν «όλες τις πολύπλευρες παραμέτρους της κατάστασης στη Λιβύη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ΕΕ για την ομαλοποίηση της κατάστασης, για τις προσεχείς εκλογές και για την γρήγορη αποχώρηση καταρχήν των μισθοφόρων, αλλά και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη».

Την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Κατά πληροφορίες, έχει κανονιστεί εκεί και τριμερής συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό τους, Χάικο Μάας.

Πηγή: Ριζοσπάστης

vivlio mpelogiannis