Το μήνυμα στο κινητό του, τον βρήκε να ψάχνει στα Γενικά Αρχεία της επαρχιακής πόλης.
«Αγαπητέ παλιέ μου συμμαθητή. Αποφασίσαμε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποφοίτησή μας να συναντηθούμε. Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε να έλθεις στην γενέθλια σου πόλη και να μην έχεις ρίξει μαύρη πέτρα. Σε περιμένουμε 20 Ιουνίου στο παλιό μας το Γυμνάσιο»
Αυτό παραήταν σύμπτωση. Να την έχει τόσα χρόνια εγκαταλείψει και να είναι τώρα σ’αυτήν και να ψάχνει στα γενικά της Αρχεία. Και σαν μην έφτανε αυτό, να δέχεται και το μήνυμα από τον παλιό του συμμαθητή.
Οι δρόμοι της ζωής του όλα αυτά τα χρόνια τον είχαν οδηγήσει σε άλλα, μακρινά μέρη. Μετά το στρατιωτικό και με το πτυχίο του φιλόλογου στη τσέπη ακολούθησε την «μοίρα» των πρωτοδιόριστων, κινούμενος από νησί σε νησί του Αιγαίου ως σύγχρονος εξόριστος. Στη συνέχεια και γνωρίζοντας τη σύζυγο του , φιλόλογο κι’ αυτή, στέριωσαν τελικά στη Λαμία, όπου ήταν ο τόπος καταγωγής της και επιτέλους «έριξε άγκυρα».
Όσο ήταν στη ζωή οι γονείς του ανέβαινε στην επαρχιακή πόλη της καταγωγής του. Ήταν και τα παιδιά άλλωστε που ήθελαν να δουν τον παππού και τη γιαγιά. Όταν πριν πέντε χρόνια «έφυγε» και η μητέρα του, έπαψε πια να τον δένει κάτι στέρεο μαζί της. Μοναχοπαίδι, είχε μόνο λίγα ξαδέλφια που είχαν τραβήξει και αυτά τους δρόμους τους, μακριά έως πολύ μακριά από τα δικά του ενδιαφέροντα. Όσον δε αφορά τους παλιούς του συμμαθητές με λίγους και αυτούς μέσω fb είχε κρατήσει επαφή.
Η μανία του με τη ιστορική έρευνα, η συμμετοχή του στα διάφορα συνέδρια τον είχαν φέρει ξανά πίσω. Είχε άλλωστε πληροφορηθεί ότι το Αρχείο του Γυμνασίου του ήταν πια στα Γενικά Αρχεία και το κυριότερο, ήταν προσβάσιμο. Ίσως μετά από τόσα χρόνια θα μάθαινε την αλήθεια…
Το βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων των καθηγητών ήταν εκεί. Δεν δυσκολεύτηκε να βρει τη συνεδρίαση που έψαχνε: «…Στη συνέχεια ο κ. Λυκειάρχης, σχετικά με το θέμα της αποχής των μαθητών από τα μαθήματα της Τετάρτης 27 Απριλίου 197…και εξαιτίας της απαιτήσεως τους να πραγματοποιηθή οπωσδήποτε περίπατος, — ετόνισε πώς πρέπει οι μαθητές να προβάλουν τα αιτήματα τους, με την προσήκουσα ευγένεια και με τρόπο λογικό και νόμιμο, στη Διεύθυνση του Σχολείου και στους καθηγητές τους. Κι’ όμως αντίθετα προς κάθε δεοντολογία, που απορρέει από τις υποχρεώσεις της μαθητικής ιδιότητας και παρά τις συμβουλές και τις προτροπές των καθηγητών προς τους μαθητές να εισέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας και ν’ αρχίσουν τα μαθήματά τους-με την υπόσχεση μάλιστα σ’αυτούς πώς, αν τους επιτρεπόταν από τους υπηρεσιακώς ανωτέρους πώς η πραγματοποίηση περιπάτου, θα ικανοποιούσαν την επιθυμία τους μια άλλη μέρα- οι μαθητές παρ’ όλα αυτά επέμεναν στις αίθουσες και περιφέρονταν ασύδοτα στο προαύλιο του σχολείου την 27 Απριλίου ε.ε
Μετά από την εισήγηση του κ. Λυκειάρχη επακολούθησε συζήτηση, καταγγέλθηκαν διάφορα μεμονωμένα περιστατικά , ανταλλάχθηκαν διάφορες απόψεις ανάμεσα στους κ.κ. διδάσκοντες καθηγητές και στο τέλος μετά από την υποβολή προτάσεως για αναβολή της συνεδρίας από τον Σ….Κ…με σκοπό να ανακαλυφθούν οι πρωταίτιοι που παρεκίνησαν τους μαθητές να απόσχουν από τα μαθήματα του, ο κ. Λυκειάρχης λαβών ξανά τον λόγο τόνισε: Κύριοι συνάδελφοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τους πρωταίτιους. Φρόντισε να μας ενημερώσει δι’αυτό αναλυτικά-υπάρχει και γραπτό του σημείωμα- ο μαθητής Π…Τ…
Μετά ταύτα ο Σύλλογος απορρίπτει κατά πλειοψηφία το αίτημα του Σ….Κ…και επιβάλλει την ποινή της 7ημερης αποβολής και τη μετατροπή της διαγωγής του σε Κοσμία του μαθητή Β…Χ…της Γ’ Τάξεως για την ενεργή συμμετοχή του- ήταν ο πρωτοστάτης- στη αποχή των μαθητών από τα μαθήματα της 27ης Απριλίου . Επίσης επιβάλλει την ποινή της πενθήμερης αποβολής στου μαθητές Σ…Α… και Ζ…Φ…χωρίς μείωση της διαγωγής τους…»
Δεν χρειάστηκε να διαβάσει παρακάτω. Άλλωστε η δική του ποινή- τριήμερος αποβολή- μιας και ήταν ο μικρότερος των «πρωταιτίων» του ήταν γνωστή. Ακόμη θυμάται τη συγχωρεμένη τη μητέρα του-καθότι ο κηδεμόνας του στο σχολείο- να έρχεται κάθε Δευτέρα καλεσμένη από τον Λυκειάρχη προκειμένου να την ενημερώνει για τα «πολιτικά του κατορθώματα»…
Όπως θυμόταν πολύ καλά και τις συνέπιες που είχε η ΚΟΣΜΙΑ στη διαγωγή του Β…Χ…που ως τελειόφοιτος δεν είχε το δικαίωμα των εισαγωγικών εξετάσεων σε ανώτερο και ανώτατο ίδρυμα. Ευτυχώς είχε χωράφια ο πατέρας του και ασχολήθηκε τα κατοπινά χρόνια μ’ αυτά και ας ήταν από τους καλύτερους μαθητές του σχολείου.
Τα όσα ανακάλυψε έστω και 40 χρόνια μετά ήταν ένας επιπλέον λόγος- αν και αρχικά δεν του άρεσε η ιδέα- ν’ αποφασίσει τελικά να παραστεί στη συνάντηση των παλιών συμμαθητών.
Η συνάντηση δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Λίγο πάνω από τους μισούς- τους ευρισκόμενους πλέον εν ζωή γιατί όπως και να το κάνουμε σαράντα χρόνια ήταν αυτά- πήραν μέρος. Και μετά την καθιερωμένη συνάντηση στο παλιό τους Γυμνάσιο, οι αναμνηστικές φωτογραφίες, οι περιγραφές των διαδρομών που ακολούθησαν και οι συζητήσεις αρκετών για το «πότε θα βγουν στη σύνταξη τελικά», ακολούθησε η βραδιά ταβέρνας. Είχαν φροντίσει να έχουν μαζί τους δύο-τρεις καθηγητές που βρισκόταν ακόμη στη ζωή, ενώ και οι συμμαθητές που είχαν εντρυφήσει στη μουσική είχαν κουβαλήσει μαζί κιθάρες και μπουζούκια. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα τον κάλεσαν- «άλλωστε είσαι ο μόνος λογοτέχνης-συγγραφέας που έβγαλε η τάξη μας» του είπαν για να τον τουμπάρουν- να πει λίγα λόγια.
Ο Π…Τ…στεκόταν απέναντι του. Με σαρδόνιο χαμόγελο, την κοιλιά και τα προγούλια έτοιμα να ξεχειλίσουν και τη φήμη του δημοκρατικού, διαπρεπούς και κυρίως αδέκαστου δημότη με πλούσια κοινωνική-πολιτική δράση να τον συνοδεύει.
Το μυαλό του γύρισε και πάλι στα παλιά. Όχι με επιθυμία εκδίκησης, αλλά κυρίως έστω και καθυστερημένα της αποκαθήλωσης αυτού που «κάρφωσε» τότε τους συμμαθητές του, που στέρησε το επαγγελματικό μέλλον σε κάποιους απ’ αυτούς.
Είχε βγάλει φωτοτυπία από το Αρχείο του Γυμνασίου για να την διαβάσει. Ξεκίνησε μιλώντας αργά και κοιτώντας τον στα μάτια:
«Την ομιλία μου την αφιερώνω σ’ ένα μεγαλύτερο από εμάς τον Β…Χ…που τον έφαγαν τα χωράφια αντί να γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας. Επιτέλους οι παλιοί λογαριασμοί δεν πρέπει να μένουν ανοικτοί…»
