Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αλέκος Χατζηκώστας: Ο …Ξενοφών

Είχε ανεπτυγμένη την έννοια του καθήκοντος πάνω από το κανονικό. Του άρεσε αυτό στον χαρακτήρα της, όμως και τον ενοχλούσε, γιατί ένοιωθε ότι τον παραμελούσε. «Είσαι πάντα για τους άλλους και όχι για μας, για μένα» της έλεγε συχνά γιατί αυτός την ήθελε αποκλειστικά.

Δεν είχε προλάβει να την δει από τις διακοπές της και έφυγε πάλι για δουλειά σε κάποιο ακριτικό νησί.

Και αυτός να προσπαθεί να κρατά ζωντανή τη σχέση τους με τηλεφωνήματα και μηνύματα στο fb. Όμως και εδώ αυτή τη φορά υπήρχαν προβλήματα. Λες και το έκανε επίτηδες για να τον κρατά στην «τσίτα».

«Ξέρεις εκεί που εργάζομαι δεν έχουμε πρόσβαση στο ιντερνέτ, οπότε μην μου στέλνεις μηνύματα». «Το κινητό μου δεν έχει σήμα σε όλο το νησί, οπότε άσε θα σε παίρνω εγώ».

Και αυτός να σιγοβράζει μέσα του για τα καψόνια που αισθανόταν ότι του έκανε. Ποιόν αυτόν, που άλλες θα έλειωναν για το χατίρι του.

Τι και αν έλεγε και ο αγαπημένος του ποιητής «Κι ο εγωισμός, είναι κι αυτός ένας απελπισμένος τρόπος να υπάρξεις…». Αυτός ένοιωθε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, την ύπαρξη του λειψή και άδεια χωρίς αυτήν.

Της το είχε ομολογήσει άλλωστε, κουβαλώντας και το βάρος των συνεπειών της παραδοχής αυτής: «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εσένα».

Τις τελευταίες μέρες το σαράκι της ζήλιας προστέθηκε σε όλα αυτά, του έκανε τις ώρες θλιμμένες, αργόσυρτα να περνούν, με το βλέμμα βυθισμένο στο κινητό του.

Οι αναφορές της για κάποιον Ξενοφών έδιναν και έπαιρναν. Δεν τολμούσε να την ρωτήσει μην την προσβάλει και κυρίως για να μην πληγωθεί.

Η σημερινή μέρα ήταν μαρτύριο. Ούτε το τηλέφωνο της λειτουργούσε, αλλά ούτε και στο fb είχε μπει ακόμη. Και αν ήταν μαζί του; Και αν…

Έμεινε ξάγρυπνος. Στις δύο τα ξημερώματα είδε επιτέλους ανάρτηση της στο fb: «Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο.Ειδικά στο νησί….ο «Ξενοφών» έφερε προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στα δίκτυα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ».

Χαμογέλασε. Σκέφτηκε μεγαλόφωνα: «Πόσο δίκιο είχε αυτός που έλεγε ότι η βλακεία και η ζήλεια είναι ανίκητες»

Σήκωσε το τηλέφωνο, θα της ζητούσε για πρώτη φορά συγνώμη!

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.