Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ελληνοαμερικανική «αμυντική» συμφωνία [video]

Δεν υπήρξε ποτέ ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, αλλά συμφωνίες χρησιμοποίησης του ελληνικού εδάφους για να εξαπολυθούν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις.

Αυτό τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος, μιλώντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τόνισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά ανταποκρίθηκαν, όπως και η τωρινή ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία που φέρνει τώρα στη Βουλή η ΝΔ διευρύνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν όλες τις βάσεις της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και με μια κλιμάκωση, η Ελλάδα δεν είναι φιλειρηνικό κράτος, γιατί μπορεί να μη διεκδικεί εδάφη, αλλά δεν υπάρχει πολεμική επέμβαση που να μην έχει πάρει μέρος.

Χαρακτήρισε πρόκληση να προτάσσονται ως ανταλλάγματα της αποκαλούμενης αμυντικής συμφωνίας η βοήθεια απέναντι στην Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι είναι στοιχείο εκβιασμού του ελληνικού λαού ο ισχυρισμός ότι η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και ο Άραξος θα χρησιμοποιηθούν κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που επιχειρήσει κάτι, ιδιαίτερα όταν πληθαίνουν οι φωνές που ξεκαθαρίζουν ότι σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία «είμαστε μόνοι μας».

«Λέτε ότι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να επιβάλλουμε την ειρήνη. Όχι προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο» σημείωσε, προσθέτοντας: «Παλεύετε και για να εμποδίσετε την ουσιαστική αφύπνιση των λαών να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και πάνω απ’ όλα αυτοί να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή».

Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ από θέση αρχής καταψηφίζει τη συμφωνία, τόνισε ότι τα «Όχι» των άλλων κομμάτων κινούνται στη λογική των ανταλλαγμάτων, ενώ το «Παρών» του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το «σκίσιμο των μνημονίων».

ℹ️  Όπως απαίτησε και το ΚΚΕ, η διαδικασία διεξάγεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 27 του Συντάγματος, το οποίο αφορά «την παραμονή και διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στην ελληνική επικράτεια». Δηλαδή θα απαιτηθεί η έγκριση της συμφωνίας από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία και θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια 6 ομιλητές από κάθε κόμμα.

Η συμφωνία έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου και τίτλο «Κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

ℹ️  Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ανέπτυξε τα φαιδρά επιχειρήματα των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου ότι τάχα αυτή η συμφωνία, που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο αλλά και στόχο, «ενισχύει την ασφάλεια» της χώρας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα περί «αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της χώρας», τα οποία αφορούν την αστική τάξη που θέλει μερίδιο από τη λεία. Στον δε ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως η δική του κυβέρνηση προετοίμασε τη συμφωνία.

ℹ️  O ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «Παρών» στη συμφωνία, με τη λογική ότι θα ήθελε περισσότερα ανταλλάγματα. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ισχυρίστηκε πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει δημιουργήσει ένα «απολύτως καινούργιο δεδομένο» και θα έπρεπε η κυβέρνηση να «παγώσει» την έγκριση της συμφωνίας για να «επανεξεταστούν» τα νέα δεδομένα.
Πέρα από το γεγονός πως το «Παρών» δεν είναι καταψήφιση, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του «ξεπλένει» για ακόμη μια φορά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αφού επιμένει να καλλιεργεί προσδοκίες ότι με μια καλύτερη διαπραγμάτευση θα μπορούσαν να υπάρξουν «θετικές» παρεμβάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Ελληνοτουρκικά.

ℹ️  Το ΚΙΝΑΛ «θα την ψηφίσει» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Φραγγίδης με τον ισχυρισμό ότι «η χώρα οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν πρέπει να κάνει μπρος – πίσω που κάνουν σήμερα άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και τον τόπο».

info red

Πλήρης ασυλία

 

Ως ξεχωριστό νομοσχέδιο συζητήθηκε νωρίτερα η ελληνοαμερικανική συμφωνία «σχετικά με τα προξενικά προνόμια και την ασυλία» η οποία επί της ουσίας παρέχει πλήρη ασυδοσία στο προσωπικό των ΗΠΑ που θα βρεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της επαίσχυντης συμφωνίας για τις βάσεις. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι οι προξενικοί λειτουργοί και οι προξενικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται εδώ, θα έχουν πλέον τα ίδια προνόμια και ασυλίες με αυτά που προβλέπονται για τους διπλωματικούς ακόλουθους και τους διπλωματικούς υπαλλήλους.

Η συμφωνία «σχετικά με τα προξενικά προνόμια και την ασυλία» υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος σε αυτό το νομοσχέδιο Νίκος Παπαναστάσης τόνισε πως το ΚΚΕ την καταψηφίζει γιατί παρέχει επιπλέον διευκολύνσεις για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Όπως είπε, κάτω από την «ομπρέλα» της συμφωνίας για τις προξενικές αρχές και την ασυλία θα βρεθεί «η σάρα και η μάρα» που θα έρθουν στην Ελλάδα για να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τις βάσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο