Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: «Κόμβος» ΑμερικανοΝΑΤΟικών για το «καζάνι που βράζει» σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Την απόβαση του αμερικανικού στρατού «επιθεωρούν» σήμερα Παναγιωτόπουλος και Πάιατ

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα βρεθούν σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο πλαίσιο της «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών», όπου θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στον χώρο του λιμανιού, «επιβλέποντας» τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής «απόβαση» του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της ακριτικής πόλης.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, τους 375 αξιωματικούς που έφτασαν αεροπορικώς την περασμένη Παρασκευή, ακολούθησε μία μέρα αργότερα το θηριώδες μεταγωγικό «ARC Independence», που έκτοτε ξεφορτώνει εκατοντάδες στρατιώτες και πολεμικό υλικό, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης – πρόβας πολέμου στα σύνορα με τη Ρωσία, «Atlantic Resolve 2022».

Από το μεταγωγικό ξεφορτώνονται ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, που θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή «μυρίζει μπαρούτι».

Ηδη από την Τετάρτη ελικόπτερα «Black Hawk» και «Apache» πετούν σε σχηματισμό προς το Στεφανοβίκειο και τη Ρουμανία, επιχείρηση που θα διαρκέσει έως και τις 11 Δεκέμβρη όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική (US Army Europe and Africa command).

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί στρατιώτες και εργολάβοι της εταιρείας «DynCorp» συνεχίζουν τις εργασίες αποσυναρμολόγησης των στροφείων των ελικοπτέρων που προετοιμάζονται να φορτωθούν στο «Independence» προκειμένου να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η «απόβαση» θα συνεχιστεί με την άφιξη του «ARC Endurance», το οποίο έχει δέσει και στο παρελθόν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ολλανδία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόνο αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να μετακινηθούν μέσω του λιμανιού 73 ελικόπτερα και συνολικά 995 στοιχεία στρατιωτικού εξοπλισμού, που θα φτάσουν στο μέλλον τα 2.000.

Παράλληλα, τις δύο τελευταίες μέρες σημειώθηκε έντονη δραστηριότητα της αμερικανικής πρεσβείας στη Θράκη, όπου περιόδευσε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πρεσβείας, Brian Beuhaus, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τη διοίκηση της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής και τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όπως και με τον μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Με φόντο τις πολεμικές απειλές του ΝΑΤΟ η «απόβαση»

Η νέα απόβαση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη συνδέεται άμεσα με την αντιπαράθεση που οξύνεται παραπέρα στην Ανατολική Ευρώπη, σε Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα και Λευκορωσία, ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσία, με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται ένθεν κακείθεν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», τις δε προειδοποιήσεις και τις πολεμικές απειλές «να δίνουν και να παίρνουν», δείχνοντας και απ’ αυτήν την άποψη πόση «ασφάλεια και σταθερότητα» προσφέρουν στον λαό τα αμερικανοΝΑΤΟικά «ορμητήρια».

Θυμίζουμε πως στη Σύνοδό τους, Τρίτη και Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έκαναν λόγο για «ρευστή και απρόβλεπτη κατάσταση», μιλώντας – την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ΝΑΤΟική στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά – για «σημαντική και ασυνήθιστη συγκέντρωση δυνάμεων, η οποία είναι αδικαιολόγητη και ανεξήγητη. Και συνοδεύεται από οξυμένη ρητορική και παραπληροφόρηση».

Κατηγορούσαν δε τη Ρωσία για «συνεχιζόμενες επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες εναντίον των γειτόνων της» και «κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα θα είχε υψηλό τίμημα και σοβαρές πολιτικές – οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία», όπως έλεγε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Υπογραμμίζοντας τις πολεμικές απειλές, έλεγαν πως «οι υπουργοί ήταν ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός σχετικά με την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ» και πως «θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε ενεργά την κατάσταση και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε όλα τα απαραίτητα σχέδια σε εφαρμογή».

Από την πλευρά της η Ρωσία ανταπάντησε ότι το ΝΑΤΟ μαζί με την Ουκρανία έχουν αναπτύξει πάνω από 120 χιλιάδες στρατιώτες «κοντά στη ζώνη σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία (…) αυτό ενισχύει τις φοβίες ότι τα αισθήματα στην Ουκρανία υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης στο πρόβλημα του Ντονμπάς μπορεί να επικρατήσουν», κάνοντας λόγο για «πολύ επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό» που σημειώνεται «σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά μας». Και ο Πρόεδρός της, Βλ. Πούτιν, σημείωσε ότι η επέκταση των ΝΑΤΟικών υποδομών στην Ουκρανία είναι «κόκκινη γραμμή», ότι η χώρα του αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα και ότι στις πρόσφατες ΝΑΤΟικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα «στρατηγικά βομβαρδιστικά πετούσαν μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, οπλισμένα με όπλα ακριβείας και δυνητικά ακόμα και πυρηνικά όπλα».

Και «διπλωματικές αποστολές» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό

Η αντιπαράθεση αυτή μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσίας μεταφέρθηκε χτες και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη (βλέπε και διπλανό θέμα).

Στην τοποθέτησή του εκεί ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας «ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις» περί «ασφάλειας και σταθερότητας», ενημερώνοντας τους συνομιλητές του για το πώς η κυβέρνηση δρα δήθεν ως τέτοια δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια ώρα που προωθεί τα ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν «μπουρλότο» στην περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο είχε και μια σειρά διμερών επαφών «με στόχο να προωθήσω την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025 – 2026, αλλά επίσης για να έχουμε κατανοήσεις σε περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και ενδιαφέρουν την Ελλάδα», όπως σημείωσε κατόπιν σε δήλωσή του.

Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τους ομολόγους του από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν – «προκειμένου να έχουμε μία σαφή κατανόηση του τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν», όπως σημείωσε – καθώς και με την ομόλογό του από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μια χώρα «η οποία εξελίσσεται σε μία προβληματική κατάσταση στα Βαλκάνια». Στο περιθώριο της Συνόδου είχε και μία κατά τον ίδιο «σύντομη συνάντηση και συζήτηση κοινωνικού περιεχομένου» με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.

Θυμίζουμε ότι στο φόντο των εξελίξεων αυτών αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία την επόμενη βδομάδα για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ προηγουμένως, αυτό το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση υποδέχεται στην Αθήνα τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η επιθετική Ελληνογαλλική Συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για αποστολή στο Σαχέλ

Τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας που προαναγγέλλει αποστολή μάχιμων τμημάτων στην Αφρική καταγγέλλει η Επιτροπή

✔️ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Με βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ, χοντροκομμένη παραχάραξη των θέσεών του και αθλιότητες έσπευσε να ξαναδώσει τα διαπιστευτήριά του σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αλληλοκατηγορίες, απειλές και το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

Cuba no está solaΑθλιότητα και με την Κούβα

Η αθλιότητα κορυφώθηκε όταν ο Γ. Κατρούγκαλος αμφισβήτησε με αισχρά υπονοούμενα τη γνήσια διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον λαό της Κούβας, κατηγορώντας το ότι δεν ψήφισε στη Βουλή τη συμφωνία ΕΕ – Κούβας, ισχυριζόμενο «ότι οι κομμουνιστές της Κούβας είναι λιγότερο κομμουνιστές από εσάς, ότι δεν ξέρουν τα συμφέροντά τους» και «ότι οι ήρωες στην Κούβα είναι περισσότερο δεκτικοί πιέσεων από εσάς»!

Πρόκειται για τη συμφωνία που με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που αναφέρθηκαν πιο πάνω είχε καταψηφίσει το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο τη γνήσια αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό και στον αγώνα του ενάντια στο αμερικάνικο εμπάργκο.

Οπως σημείωνε το 2017 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας τη «συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ΕΕ – Κούβας», «το απαράδεκτο ψήφισμα (…) αποτελεί οργανωμένο σχέδιο διείσδυσης ευρωενωσιακών μονοπωλίων, συγκρότησης αντιδραστικών μηχανισμών – ΜΚΟ στην Κούβα. Τόσο το εμπάργκο των ΗΠΑ όσο και οι επεμβάσεις της ΕΕ στρέφονται κατά του κουβανικού λαού.cuba no esta sola

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των 20 εκατομμυρίων επίσημα ανέργων, των δεκάδων εκατομμυρίων που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, “κουνούν το δάχτυλο” περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κουβανικό λαό (…) Σε μια χώρα που παρά τις κυρώσεις είχε επιτεύγματα άπιαστα για τις καπιταλιστικές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Καταδικάζουμε τον πολύχρονο αποκλεισμό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τις επεμβάσεις της ΕΕ κατά της Κούβας. Στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό του κουβανικού λαού και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κουβανική Επανάσταση».

Μετά από αυτά, δικαιολογημένα ο Θ. Παφίλης απάντησε στο παραλήρημα του Γ. Κατρούγκαλου: «Τι λέτε τώρα; Δεν ντρέπεστε λίγο; Πού τα βρήκατε αυτά και τα λέτε;».

Περισσότερα στο σημερινό Ριζοσπάστη

Μετάβαση στο περιεχόμενο