Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αλλαγές στην φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος

Το διαδικτυακό στοίχημα επανέρχεται σταδιακά σε μία μορφή κανονικότητας συγκεντρώνοντας επάνω του τις προτιμήσεις των παικτών. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα είναι πολλά και ικανά να προσελκύσουν νέα μέλη στις πλατφόρμες τους. Η έξαρση της Πανδημίας στη χώρα μας οδήγησε μεγάλο αριθμό παικτών στο διαδικτυακό τζόγο με αποτέλεσμα το online στοίχημα να γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα σήμερα. Η Novibet και άλλες μεγάλες εταιρίες στον χώρο δίνουν μία σκληρή μάχη για να μπορέσουν να αναρριχηθούν στην κορυφή των προτιμήσεων των παικτών.

Δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής των παικτών στο online στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια casino, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μία δέσμη μέτρων αναφορικά με τον διαδικτυακό τζόγο. Οι αλλαγές στον τρόπο αδειοδότησης των εταιριών αλλά και την φορολόγηση των κερδών από τη συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια είναι κάποια από αυτά. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από τις αρχές Αυγούστου και πολλές από αυτές έχουν μετακυλιστεί στην πλευρά των παικτών. Η αλλαγή στην φορολόγηση των κερδών είναι μία από αυτές και θα προσπαθήσουμε να την περιγράψουμε στη συνέχεια καθώς θα την συναντάμε συχνά μπροστά μας.

Δεν πρέπει όμως οι στοιχηματικές εταιρίες στη χώρα μας να είναι διαρκώς αποδέκτες παραπόνων και δυσμενών σχολίων. Αρκετές από αυτές προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο σε μία εποχή που οι δυσκολίες που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο. Η Novibet σε συνεργασία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο πρωτοπορούν και σε αυτόν τον τομέα. Μέσα από το πρόγραμμα «The GiANT Heart» η Novibet προσφέρει με τη βοήθεια του Έλληνα super star βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τελευταία δράση των δύο πλευρών η παροχή στέγης σε πυρόπληκτους των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού στην Αττική.

Αλλαγή στη φορολογία των κερδών ανά δελτίο

Σε αναζήτηση εσόδων το ελληνικό δημόσιο και ο διαδικτυακός τζόγος αποτελεί πάντα μία πρώτης τάξεως πηγή. Αλλάζει ριζικά το σύστημα φορολόγησης των κερδών ανά δελτίο αυξάνοντας σημαντικά τα ποσά που προκύπτουν τελικά από το στοίχημα. Μέχρι και πριν λίγους μήνες η φορολόγηση των κερδών γινόταν ανά στήλη. Πλέον τα κέρδη των παικτών φορολογούνται κλιμακωτά αυξάνοντας τον συντελεστή ανάλογα με το συνολικό ποσό που κερδίζει ένα δελτίο. Οι κλίμακες φορολόγησης είναι 3 και θα τις αναλύσουμε στη συνέχεια. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως το αφορολόγητο των κερδών παραμένει ποσά μέχρι και 100 € ανά δελτίο. Τα δελτία στα οποία έχει παρακρατηθεί φόρος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια εσόδων και να προστεθούν στην φορολογική δήλωση του παίκτη αν και εφόσον είναι απαραίτητο.

Όπως προαναφέραμε οι φορολογικές κλίμακες είναι 3 και έχουν να κάνουν με το συνολικό ποσό που κερδίζει ένα δελτίο. Για κέρδη από 0,01 € μέχρι και 100 € δεν επιβάλλεται φόρος διατηρώντας το μέχρι σήμερα αφορολόγητο. Για κέρδη από 100,01 έως και 200,00 € επιβάλλεται κράτηση της τάξης του 2,5 %. Με ποσοστό 5% φορολογούνται κουπόνια που κερδίζουν από 200,01 € μέχρι και 500,00 €. Αν τα κέρδη σας ξεπερνούν τα 500,00 € ανά δελτίο τότε θα επιβληθεί αυτομάτως φόρος της τάξης του 7,5 %. Οι συνολικές κρατήσεις προκύπτουν ως άθροισμα των ποσών που προκύπτουν από την κάθε κατηγορία.

Οι εταιρίες που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έχουν κάνει δική τους μία νόμιμη άδεια λειτουργίας για τη χώρα μας είναι 16. Κάποιες κόπηκαν από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου και πήραν προθεσμία για να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση αδειοδότησης. Οι περισσότερες από τις στοιχηματικές εταιρίες δείχνουν την πρόθεση να απορροφήσουν οι ίδιες τον επιβαλλόμενο φόρο για τις πρώτες δύο τουλάχιστον κατηγορίες. Σίγουρα αν αυτό συνεχιστεί και στο μέλλον θα είναι ένα επιπλέον κριτήριο για τους παίκτες ως προς την επιλογή της καλύτερης στοιχηματικής εταιρίας.