Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας μετά το φονικό πέρασμα του Ίρμα

O τυφώνας διέλυσε τη βόρεια ακτή σε μήκος 800 χιλιομέτρων, με αισθητές τις επιπτώσεις του σε ολόκληρο το νησί

Ο χειρότερος τυφώνας στην πρόσφατη ιστορία της Κούβας έπληξε τη χώρα. Στο πέ ρασμά του, κυρίως λόγω κατάρρευσης κτιρίων στην Αβάνα, άφησε δέκα νεκρούς, ανεβάζοντας έτσι στους 38 τα θύματα στην Καραϊβική.

cuba202

Ο τυφώνας, κατηγορίας 5, ήταν ο χειρότερος που έπληξε την Κούβα στην πρόσφατη ιστορία. Σε αντίθεση με προηγούμενους τυφώνες, όπου οι ζημιές περιορίστηκαν σε συγκεκριμένες επαρχίες, σύμφωνα με τις κουβανικές Αρχές, ο τυφώνας Ίρμα διέλυσε τη βόρεια ακτή σε μήκος 800 χιλιομέτρων, με αισθητές τις επιπτώσεις του σε ολόκληρο το νησί. Προκάλεσε πλημμύρες έως την Αβάνα και πολλές καταστροφές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού. Οι παράκτιες κοινότητες έχουν καταστραφεί από τους ανέμους και τις πλημμύρες.

cuba1

Παρά το γεγονός ότι η παροχή ρεύματος είχε αποκατασταθεί στο 70% της χώρας, σχεδόν αμέσως, αρκετές περιοχές είναι ακόμα χωρίς νερό και ηλεκτρική ενέργεια, αφού οι κεντρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Οι Αρχές του νησιού μαζί με τις Αρχές των κοινοτήτων εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αποκαταστήσουν τον ηλεκτρισμό, την παροχή νερού και να επαναλειτουργήσουν τα 400 σχολεία που επίσης επηρεάστηκαν.

Η φουσκονεριά που προκλήθηκε έσπρωξε το θαλασσινό νερό μισό χιλιόμετρο στο εσωτερικό ορισμένων περιοχών, μεταφέροντας μαζί σκουπίδια και λύματα. Σχεδόν 300.000 εκτάρια φυτειών ζαχαροκάλαμου έχουν πληγεί, με σχεδόν το 40% των φυτών να έχει καταστραφεί ή να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι κοινότητες έχουν θέσει σε λειτουργία τη συγκομιδή και τη συλλογή σε ό,τι μπορεί να περισωθεί και να διανεμηθεί.

cuba2

Η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας θα είναι σημαντική τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι οι προσπάθειες για την ανάκαμψη εμποδίζονται εξαιτίας του αποκλεισμού των ΗΠΑ.

Xαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακριβώς όταν ο τυφώνας Ίρμα ετοιμαζόταν να χτυπήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ παρέτεινε σιωπηρά τον αποκλεισμό για ένα ακόμη έτος, υπογράφοντας το νομοσχέδιο περί Εμπορίας με τον Εχθρό. Στην Κύπρο, ο Κυπροκουβανικός Σύνδε σμος έχει ανακοινώσει τη συλλογή εισφορών, σε μια έμπρακτη στήριξη αλληλεγγύης στην Κούβα και το λαό της, για αποκατάσταση των ζημιών από τον τυφώνα Ίρμα.

Πηγή: Χαραυγή

«Μετά την καταιγίδα» του Arnaldo Rodríguez με οπτικό υλικό από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα

 

Κούβα – Ίρμα: Τα θλιβερά ίχνη ενός ανεπιθύμητου επισκέπτη