Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αλ. Παπαρήγα: Υπονομεύεται και υποσκάπτεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας

Την υπονόμευση και υπόσκαψη του διακηρυγμένου στόχου του νομοσχεδίου να εξασφαλίσει την κοινή γονική μέριμνα των παιδιών μετά τη λύση του γάμου ή της συμβίωσης των γονιών, από μια σειρά άρθρα και ρυθμίσεις, επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην πρόβλεψη για «εξίσου» άσκηση της γονικής μέριμνας, στην εισαγωγή του τεκμηρίου του 1/3 στο χρόνο επικοινωνίας το γονιού με το παιδί, στην παντελή έλλειψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των διαζευγμένων γονέων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην εισαγωγή της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, χαρακτηρίζοντάς την «γκρίζα ζώνη» η οποία σε χώρες που εφαρμόζεται έχει συνδεθεί με πολλαπλάσιες πιέσεις και εκβιασμούς, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ με τη διαδικασία αυτή.

«Η γονική μέριμνα είναι άσχετη από τις συνθήκες που ζει η οικογένεια, από τις συνθήκες τις οικονομικές, τις κοινωνικές, τις πολιτικές;», αναρωτήθηκε. Αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της ζωής και των αναγκών της οικογένειας, όχι μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σχολιάζοντας τα «μεγάλα και υποκριτικά λόγια» που ακούστηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το «συμφέρον του παιδιού».

«Ούτε καινοτόμο είναι το νομοσχέδιο, ούτε πρέπει να επαναπαυτούμε στο νόμο του ’83», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι «η ουσία ξεκινάει από τις συνθήκες ζωής και δουλειάς της οικογένειας», της οικογένειας που δεν ζει αποσπασμένη σε μια «φούσκα», έχει μια συγκεκριμένη ταξική θέση που επιδρά και στη ρύθμιση της γονικής μέριμνας.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παιδιών (Βέρα Κλώντζα-Γιακλοβά – Φράνιο Κραλ)