Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα: Εντός του 2020 η νέα συμφωνία Αθήνας-Ουάσινγκτον

Σε λίγους μήνες, εντός του 2020, θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ η νέα, επικίνδυνη για το λαό, Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που θα περιλαμβάνει και τις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θεσσαλία, όπως δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Στις 2 Οκτώβρη διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στη συμφωνία για τις βάσεις.

Σε ερώτηση αν βλέπει να προχωράει η συμφωνία μέσα στο 2020 ο υπουργός Άμυνας απαντάει «ασφαλώς» και για το περιεχόμενο της αναφέρει πως «τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)». Δηλώνει επίσης ότι είναι προς διευθέτηση ζητήματα «όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ε.Δ., π.χ. αεροδρομίων που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα στις αρχές Οκτώβρη δηλώνει ότι «η επίσκεψη Πομπέο θα είναι μια πράξη επικύρωσης αυτής της στρατηγικής συμφωνίας». Προσθέτει πως «το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ε.Δ. έτσι ώστε η διαχείριση τους και η αναβάθμιση τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ».

Για την Τουρκία αποφεύγει να μιλήσει για επιθετικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και κάνει λόγο για «δραστηριότητα κυρίως τουρκικών πολεμικών σκαφών που συνοδεύουν τα πλοία τα οποία πραγματοποιούν έρευνες και εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, διερχόμενα, βεβαίως και από το Αιγαίο. Συμπληρώνει ότι «έχουμε καταγγείλει σε κάθε τόνο αυτή τη συμπεριφορά». Δηλώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει την πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από ελληνικά μαχητικά. Αναφέρει πως «θα υπογραφεί ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των επιτελείων η συμφωνία (air policing) για την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων».

Για τους εξοπλισμούς δηλώνει γίνονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την απόκτηση UAV και drones, πως προχωράει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, ενώ για την απόκτηση γαλλικών φρεγατών δηλώνει πως «οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια συμφωνία των δυο ηγετών του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού μας».

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ το κείμενο ενάντια στην Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις.

eedye vaseis