Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικανοί παραβιάζουν το νόμο για να πάνε στην Κούβα για θεραπεία του καρκίνου

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Είναι τόση μεγά­λη η πρό­ο­δος της Κού­βας στην έρευ­να φαρ­μά­κων για τον καρ­κί­νο που Αμε­ρι­κα­νοί ασθε­νείς παρα­βιά­ζουν και αψη­φούν τον νόμο και τις κυρώ­σεις και έρχο­νται στην Κού­βα για να δοκι­μά­σουν το φάρ­μα­κο Cimavax που οι μελέ­τες στην Κού­βα έχουν  απο­δεί­ξει ότι παρα­τεί­νει τη ζωή των ασθε­νών με καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να για αρκε­τούς μήνες, και μερι­κές φορές, χρόνια.

Ο Σου­η­δο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος έχει ένα ρεπορ­τάζ για αυτούς ακρι­βώς τους ασθε­νείς αλλά και για τους Κου­βα­νούς καρκινοπαθείς.

[ Η Judy Ingels, 74 χρο­νών κατά τη διάρ­κεια των έξι ημε­ρών που, θα είναι με την οικο­γέ­νειά της στο νησί, θα πάρει τις πρώ­τες ενέ­σεις της με Cimavax. Ερχό­με­νη από την Καλι­φόρ­νια παρα­βιά­ζει το εμπάργκο.

-“Δεν με νοιά­ζει”, λέει η Ingles. “Για πρώ­τη φορά έχω την ελπίδα.”

Η Ingels, έχει καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να στα­δί­ου 4, που δια­γνώ­στη­κε τον Δεκέμ­βριο του 2015.

«Ο για­τρός μου δεν γνω­ρί­ζει ότι είμαι στην Κού­βα. Όταν ρώτη­σα για τον Cimavax, δεν το είχε ακούσει.

“Έχου­με κάνει πολ­λές έρευ­νες, διά­βα­σα καλά πράγ­μα­τα”, λέει η Ingels.

kuba läkare

Και όμως από τον Ιανουά­ριο του 2017, το κου­βα­νέ­ζι­κο φάρ­μα­κο έχει κλι­νι­κά δοκι­μα­στεί σε ασθε­νείς στο Buffalo της πολι­τεί­ας της Νέας Υόρ­κης, αλλά δεν είναι ακό­μη δια­θέ­σι­μο για άλλους ασθε­νείς στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Η Ingels, ο σύζυ­γός της Bill και η κόρη τους Cindy μένουν στο Διε­θνές Κέντρο Υγεί­ας La Pradera , δυτι­κά της Αβάνας.

Εκεί βρί­σκο­νται, κυρί­ως ξένοι ασθε­νείς, όπως οι Ingels, οι οποί­οι πλη­ρώ­νουν για την ιατρι­κή τους περίθαλψη.

Αλλά με την πισί­να, τους φοί­νι­κες και τους κήπους, το La Pradera μοιά­ζει περισ­σό­τε­ρο με ένα θέρε­τρο δια­κο­πών παρά ένα νοσοκομείο.

Είναι το ίδιο Κέντρο που νοση­λεύ­τη­κε ο Τσά­βες και η Μαντόνα.

Η Ingels δεν είναι η μόνη Αμε­ρι­κά­να πρό­θυ­μη να παρα­βεί τους νόμους και να πλη­ρώ­σει χιλιά­δες δολά­ρια για θερα­πεία στην Κού­βα: Φέτος (2017) στο La Pradera αντι­με­τω­πί­στη­καν 32 ασθε­νείς από τις ΗΠΑ και περί­που 158 πολί­τες άλλων χωρών.

Τι κάνει το Cimavax δια­φο­ρε­τι­κό από τις άλλες θεραπείες ;

Το Cimavax κατα­πο­λε­μά τον καρ­κί­νο διε­γεί­ρο­ντας μια ανο­σο­α­πό­κρι­ση κατά μιας πρω­τε­ΐ­νης στο αίμα που ενι­σχύ­ει την ανά­πτυ­ξη του καρ­κί­νου του πνεύμονα.

Μετά από μια περί­ο­δο προ­σαρ­μο­γής, οι ασθε­νείς λαμ­βά­νουν μηνιαία δόση με ένεση.

avana 1

Το Cimavax είναι προ­ϊ­όν της κου­βα­νι­κής βιο­μη­χα­νί­ας βιο­τε­χνο­λο­γί­ας, που ξεκί­νη­σε από τον Fidel Castro από τις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 1980.

Η ραγδαία ανά­πτυ­ξη στην κου­βα­νι­κή βιο­τε­χνο­λο­γι­κή και­νο­το­μία εξη­γεί­ται εν μέρει από το αμε­ρι­κα­νι­κό εμπάρ­γκο, το οποίο οδή­γη­σε την Κού­βα να παρά­γει τα φάρ­μα­κα που χρεια­ζό­ταν μη έχο­ντας πρό­σβα­ση ούτε σε εκεί­να που μπο­ρού­σε να πληρώσει.

Έτσι δημιουρ­γή­θη­καν φάρ­μα­κα όπως το Cimavax, ένα προ­ϊ­όν που ανα­πτύ­χθη­κε με χαμη­λού κόστους τεχνο­λο­γία που ται­ριά­ζει από­λυ­τα στις ανά­γκες της Κούβας.

Τώρα, αυτή η βιο­μη­χα­νία απα­σχο­λεί περί­που 22.000 επι­στή­μο­νες, τεχνι­κούς ή μηχα­νι­κούς και πωλεί τα φάρ­μα­κά της σε πολ­λά μέρη του κόσμου, αλλά όχι στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Παρό­λο που οι Κου­βα­νοί δεν θέλουν να απο­κα­λύ­ψουν το κόστος παρα­γω­γής του Cimavax, αυτό το φάρ­μα­κο είναι φθη­νό­τε­ρο από άλλες θεραπείες.

Είχε δύο τρείς μήνες για να ζήσει

Για τους κατοί­κους στην Κού­βα, ωστό­σο, η υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη είναι δωρε­άν, και ένας από τους δικαιού­χους θερα­πεί­ας Cimavax είναι η Lucrecia Ιησού Rubillo, 65, η οποία ζει σε μια πολυ­κα­τοι­κία στην ανα­το­λι­κή Αβάνα.

Τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βριο της είπαν ότι είχε δύο με τρεις μήνες για να ζήσει.

Αυτό που ξεκί­νη­σε ως πόνος στο πόδι κατέ­λη­ξε στη διά­γνω­ση του καρ­κί­νου του πνεύ­μο­να στα­δί­ου 4 που ήδη εξα­πλώ­θη­κε στο σώμα.

“Αυτό ήταν πραγ­μα­τι­κά δύσκο­λο”, λέει. “Τάχα­σα και έκλα­ψα, αλλά τα παι­διά μου μου ζήτη­σαν να πολε­μή­σω και το έκανα”.

Μετά τη λήψη ακτι­νο­θε­ρα­πεί­ας, η Lucrezia άρχι­σε να λαμ­βά­νει ενέ­σεις Cimavax.

Τώρα είναι αρκε­τά δυνα­τή για να ανέ­βει τις σκά­λες στον πέμ­πτο όρο­φο του κτι­ρί­ου όπου βρί­σκε­ται το δια­μέ­ρι­σμά της.

Έχει επί­σης μικρό­τε­ρο βήχα, αισθά­νε­ται καλύ­τε­ρα, πιο ελπι­δο­φό­ρα και σκέ­φτε­ται τι θα κάνει στη συνέχεια.

“Ίσως θα πάω στην Ισπα­νία για να δω τον γιο μου”, λέει.

“Είμαι χαρού­με­νη και εξα­κο­λου­θώ να ονει­ρεύ­ο­μαι για το μέλ­λον, αλλά είμαι επί­σης λυπη­μέ­νη, έχω πολ­λούς φίλους που πέθα­ναν από καρ­κί­νο και ποτέ δεν είχαν την ευκαι­ρία που έχω εγώ με τις ενέ­σεις αυτές, αισθά­νο­μαι προνομιούχα”.

Ο ογκο­λό­γος της, η Elia Neninger, έχει δοκι­μά­σει το Cimavax σε εκα­το­ντά­δες ασθε­νείς από τη δεκα­ε­τία του 1990.

avana2

“Όταν έφτα­σε η Lucrecia, ήταν σε μια ανα­πη­ρι­κή καρέ­κλα, ανί­κα­νη από την ασθέ­νειά της”, θυμά­ται η Neninger.

“Τώρα ο όγκος στους πνεύ­μο­νες έχει εξα­φα­νι­στεί και δεν υπάρ­χουν αλλοιώ­σεις στο ήπαρ, το Cimavax χρη­σι­μο­ποιεί­ται απλά για συντήρηση”.

Στόχος του Cimavax: να παρατείνει την ζωή των ανθρώπων 

Στην Κού­βα, ειδι­κοί όπως η Neninger δεν μιλά­νε για τη θερα­πεία του καρ­κί­νου, αλλά για τον έλεγ­χο και την μετα­τρο­πή του σε μια χρό­νια ασθένεια.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα δου­λέ­ψω για κάτι που θα βελ­τί­ω­νε τη ζωή τόσων ανθρώ­πων», λέει.

«Έχω ασθε­νείς με καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να στα­δί­ου 4 που είναι ακό­μα ζωντα­νοί 10 χρό­νια μετά τη διά­γνω­σή τους».

Αλλά το Cimavax είναι γνω­στό περισ­σό­τε­ρο για την παρά­τα­ση της ζωής των ασθε­νών με καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να για μήνες, όχι χρό­νια. Δεν βοη­θά όλους τους ασθενείς.

Σε δοκι­μές, σύμ­φω­να με την Neninger, περί­που το 20% των ασθε­νών δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στη θερα­πεία, συχνά επει­δή η ασθέ­νεια είναι πολύ προ­χω­ρη­μέ­νη ή επει­δή έχουν άλλες σχε­τι­ζό­με­νες ασθέ­νειες που περι­πλέ­κουν τη θεραπεία.

Το εμπάργκο εμποδίζει την εξαγωγή του φάρμακου στις ΗΠΑ

Είναι η πρώ­τη φορά που η κου­βα­νι­κή ιατρι­κή δοκι­μά­ζε­ται κλι­νι­κά στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Ο Dr. Kelvin Lee, διευ­θυ­ντής της ανο­σο­λο­γί­ας στο Roswell Park Cancer Institute στο Μπά­φα­λο της Νέας Υόρ­κης, όπου οι Αμε­ρι­κα­νοί δοκι­μά­ζουν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του Cimavax, έχει  εντυ­πω­σια­στεί με το φάρμακο.

Για το σκο­πό αυτό, έπρε­πε να εκδο­θεί ειδι­κή άδεια, δεδο­μέ­νου ότι το αμε­ρι­κα­νι­κό εμπάρ­γκο απα­γο­ρεύ­ει το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της συνερ­γα­σί­ας και του εμπο­ρί­ου μετα­ξύ των δύο χωρών.

Η ανο­σο­θε­ρα­πεία κατά του καρ­κί­νου γίνε­ται ολο­έ­να και πιο δαπα­νη­ρή στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, λέει ο Δρ Lee.

Η ιδέα ενός φτη­νού εμβο­λί­ου που μπο­ρεί να χορη­γη­θεί σε ένα πρω­το­γε­νές επί­πε­δο ιατρι­κής περί­θαλ­ψης είναι πολύ ελκυστική.

Και ο Lee πιστεύ­ει ότι ίσως το Cimavax μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την πρό­λη­ψη του καρ­κί­νου του πνεύμονα.

avana3

” Αν μπο­ρού­σα­με να εμβο­λιά­σου­με καπνι­στές υψη­λού κιν­δύ­νου για να τους εμπο­δί­σου­με να ανα­πτύ­ξουν καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να, αυτό θα είχε τερά­στιο αντί­κτυ­πο στη δημό­σια υγεία , τόσο στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες όσο και σε όλο τον κόσμο”, λέει ο Lee.

Αλλά η δυνα­τό­τη­τα αυτή δεν έχει ακό­μη δοκι­μα­στεί εκτός από τις αρχι­κές κλι­νι­κές δοκι­μές της Cimavax στις ΗΠΑ λόγω του εμπάργκο.] 

Το εμπάρ­γκο έχει φτά­σει στο πιο ακραίο σημείο του.Οι ΗΠΑ έχουν απα­γο­ρεύ­σει στην ουσία οτι­δή­πο­τε έχει σχέ­ση με την φυσιο­λο­γι­κή ζωή της Κού­βας. Εχουν απα­γο­ρευ­σει τις μετα­φο­ρές καυ­σί­μων, όλες τις τρα­πε­ζι­κές συναλ­λα­γές, τις εμπο­ρι­κές ακό­μη και στα φάρ­μα­κα. Τελευ­ταία ακό­μη και τα κρουα­ζιε­ρό­πλοια απα­γο­ρεύ­ε­ται να  πλη­σιά­σουν τις ακτές της Κού­βας. Οι παρα­βά­σεις των απα­γο­ρεύ­σε­ων συνο­δεύ­ο­νται με τερά­στια πρό­στι­μα ακό­μη και κατα­σχέ­σεις περιουσιών.

Η μισαλ­λο­δο­ξία, το μίσος των κυβερ­νή­σε­ων των ΗΠΑ για την Κού­βα και τον σοσια­λι­σμό στε­ρεί τον υπό­λοι­πο κόσμο και τους Αμε­ρι­κα­νούς πολί­τες το δικαί­ω­μα στην ελπίδα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο