Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αμερικανός …καουμπόι πυροβόλησε εν ψυχρώ χιλιανό διαδηλωτή

Η αστυνομία της Χιλής συνέλαβε χθες Κυριακή έναν αμερικανό πολίτη ο οποίος τραυμάτισε με πυροβόλο όπλο διαδηλωτή σε πορεία διαμαρτυρίας στο δημοφιλές θέρετρο Ρενιάκα, κοντά στη Βαλπαραΐσο, ενώ η χώρα εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του ξεσπάσματος της κοινωνικής οργής άνευ προηγουμένου μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο κάουμπόι Τζον Κόβιν, κατέβηκε από το τζιπ του και πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον διαδηλωτή στην τουριστική πόλη, δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο άνδρας κατόπιν διέφυγε, αλλά η αστυνομία τον εντόπισε με τη βοήθεια διαδηλωτών, που σημείωσαν τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του. Ο Αμερικανός συνελήφθη στο σπίτι του. Ο τραυματίας διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο άνθρωπος που πυροβόλησε «παραδόθηκε στην αστυνομία», κρατείται και θα τεθεί «στη διάθεση της δικαιοσύνης», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Βαλπαραΐσο Χόρχε Μαρτίνες.

Ο συλληφθείς επιχείρησε να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι δέχθηκε επίθεση από το πλήθος εν μέσω της διαδήλωσης κι έβγαλε όπλο για να αμυνθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Χιλής, ο Κόβιν, που έχει εγκατασταθεί εδώ και χρόνια στη λατινοαμερικάνικη χώρα, είναι οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

Ο άνδρας φόραγε κίτρινο γιλέκο πάνω από τα ρούχα. Μερικές ημέρες νωρίτερα, κάτοικοι στη Ρενιάκα, με παρόμοια κίτρινα γιλέκα, σχημάτισαν αλυσίδα ασφαλείας για να εμποδίσουν διαδήλωση.

Στη Χιλή η οπλοφορία απαγορεύεται στους πολίτες. Μόνο στελέχη της αστυνομίας και του στρατού μπορούν να οπλοφορούν.