Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους

Ταυτόχρονα με την άμεση παρέμβασή του για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, το ΠΑΜΕ πρόταξε από την πρώτη στιγμή άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τους πληγέντες, καλώντας τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους πυρόπληκτους, να τα κάνουν δική τους υπόθεση.

Στην ανακοίνωσή του με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, το ΠΑΜΕ σημείωνε:

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους. Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοούμενων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  • Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  • Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα».
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους στις πληγείσες περιοχές
  • Την ίδια ώρα, αναδεικνύοντας τα αντίστοιχα ζητήματα και για τους αυτοαπασχολούμενους, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), σε ανακοίνωσή της, αφού υπογραμμίζει ότι διεκδικεί «την εφαρμογή άμεσων μέτρων στήριξης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και όχι μόνο για το περιορισμένο διάστημα που ανακοινώθηκε», προβάλλει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

— Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο, ΔΕΗ, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων για όσο χρειαστεί. Καμία κατάσχεση κατοικίας.

— Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ που έληγαν τέλη Ιούλη μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές για όσο χρόνο είναι πραγματικά απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο.

— Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι αυτή να ξαναλειτουργήσει, στο ύψος του βασικού μισθού. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου.

— Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο, με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας – Πρόνοιας. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση χορήγηση όλων των προβλεπόμενων παροχών και επιδομάτων.