Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αναβαθμισμένη και έτοιμη να υποδεχθεί το 21ο συνέδριο η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

🔹 Ξενάγηση δημοσιογράφων στους χώρους του συνεδρίου και στις εκθέσεις

Στολισμένη και πανέτοιμη είναι η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος. Οι εργασίες αναβάθμισης, ανακαίνισης και συντήρησης του κτιρίου έχουν ολοκληρωθεί, με πολύ μεράκι, εθελοντική δουλειά και οικονομική στήριξη από μέλη, οπαδούς και φίλους. Την Παρασκευή 25 Ιούνη, η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ θα υποδεχτεί του συνέδρους. Μπροστά στο 21ο Συνέδριο και καθώς λόγω των μέτρων για την πανδημία που πρέπει να τηρηθούν, υπάρχει δυσκολία για την παρουσία δημοσιογράφων στις ανοιχτές εκδηλώσεις του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ προσκάλεσε την Τρίτη δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Κόμματος και τους ξενάγησε στην ανακαινισμένη και αναβαθμισμένη έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, σε μια ζεστή βραδιά που κατέληξε μ’ ένα ποτό και όμορφους μεζέδες.

🔹  Στην ξενάγηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κι αμέσως μετά, μίλησε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, που ήταν η επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκε την ανακαίνιση του κτιρίου. Εξήγησε ότι η εργασίες στον χώρο ήταν επιβεβλημένες λόγω προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο κτίριο που χρονολογείται από το 1985. Στόχος λοιπόν ήταν η ενίσχυση και η αναβάθμισή του, με σεβασμό στο αρχικό πρωτοποριακό σχέδιο για την εποχή του και για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια ομάδα μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, ενώ δούλεψαν με αυταπάρνηση και πολλοί άλλοι τεχνίτες και εθελοντές, που δούλεψαν με αυταπάρνηση πετυχαίνοντας ακόμα έναν «άθλο»: Ένα έργο που κανονικά, οπουδήποτε αλλού, θα χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί, εδώ στον Περισσό τέλειωσε σε δυο μήνες, για να ξεκινήσει το Συνέδριο με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η Κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε το ανακαινισμένο αίθριο, εξηγώντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει αυτός ο χώρος που παλιότερα ήταν πιο δομημένος, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται για εκδηλώσεις που απαιτούν ανοιχτό χώρο, παρουσίασε τα αναβατόρια που μπήκαν, εξήγησε ότι ενισχύθηκε το πράσινο και τα μνημεία που φιλοξενεί ο χώρος.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε από τον Φάνη Παρή, από την ομάδα του Αρχείου του Κόμματος, με πρώτο σταθμό την έκθεση αφισών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έχει στηθεί στο αίθριο μπροστά στο Συνέδριο του Κόμματος. Πρόκειται για μια επιλογή από αφίσες των τελευταίων 30 χρόνων, στις οποίες έχουν προστεθεί συμβολικά και κάποιες από τις πρώτες αφίσες που τύπωσε το Κόμμα το ’74 με τη νομιμοποίησή του.

Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι είδαν την «ψηλοτάβανη αίθουσα» που θα αξιοποιηθεί για τις εργασίες του συνεδρίου και ήδη έχουν τοποθετηθεί εκεί καθίσματα και προτζέκτορας που θα προβάλλει τις εργασίες από την αίθουσα συνεδρίων. Αμέσως μετά πέρασαν στο φουαγιέ του κτιρίου της ΚΕ, όπου θαύμασαν το μεγάλο υπέροχο ψηφιδωτό του Τάσσου, το οποίο επίσης συντηρήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ στη βάση του φιλοξενεί τώρα μια έκθεση από τις εκδόσεις του Κόμματος στην πορεία του εορτασμού από τα 90 στα 100 του χρόνια. Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε στους προσκεκλημένους κι ένα έκθεμα που σχετίζονταν και με την ενημέρωση σε παλιότερους καιρούς, ένα χειροκίνητο πιεστήριο του 1948 που βρίσκονταν στη Χίο και το χειρίζονταν ο ποιητής Φώτης Αγγουλές.

Επόμενος σταθμός στην ξενάγηση ήταν το φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων, χώρος που επίσης θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες του Συνεδρίου και φιλοξενεί μια δεύτερη εξαιρετική εικαστική έκθεση. Ενδεικτικά παρουσιάστηκαν κάποια από τα εικαστικά έργα που την απαρτίζουν, που δωρίστηκαν στο κόμμα είτε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες είτε από τους απογόνους τους. Υπάρχουν και παρουσιάστηκαν έργα του Νίκου Κατσικογιάννη, του Πάρη Πρέκα, ένα χαρακτηριστικό έργο του Ηλία Φέρτη που απεικονίζει μια αυθόρμητη διαδήλωση κατά της διάρκεια της κατοχής που φτιάχτηκε εκείνο τον καιρό και σε μια μεριά του έχει χτυπηθεί από σφαίρα, αλλά και το έργο του Τάσσου «διαδήλωση» το οποίο έγινε αφίσα για το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1982, που ήταν και το πρώτο Συνέδριο του Κόμματος που διεξήχθη στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Παράλληλα, αναφορά έγινε στα γλυπτά του Κώστα Ρόθου που κοσμούν την έκθεση. Την τοποθέτηση των γλυπτών του Κ. Ρόθου επιμελήθηκε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς. 21ο Συνέδριο ΚΚΕ κτίριο ΚΕ αίθουσα

Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν η ίδια η αίθουσα συνεδρίων, που είναι έτοιμη για τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου, με στημένες τις θέσεις του προεδρείου και το σύνθημα του Συνεδρίου στην «σκηνή» και με σήμανση στις προβλεπόμενες κενές θέσεις στο αμφιθέατρο ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, ενώ έχει προστεθεί στις σκάλες που οδηγούν από το φουαγιέ στην αίθουσα ένα ακόμα αναβατόριο.