Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακαλύφθηκε τόπος λατρείας του μυθικού ιδρυτή της Ρώμης

Τις προηγούμενες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας (ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και ηλεκτρονικά ΜΜΕ) ως  «εκπληκτική» ανακάλυψη που μάλιστα «παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό» το εύρημα που θεωρείται ότι είναι ο τάφος ενός εκ των ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου, που φέρνει την Αιώνια Πόλη στις απαρχές της ιστορίας της προ 3.000 ετών.

info Ατέχνωςℹ️  Ο ιταλικός τύπος και οι εκεί αρχαιολογικές υπηρεσίες, έχουν επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα του σχετικού μύθου-θρύλου, σύμφωνα με τον οποίο η Ρώμη ιδρύθηκε από τον Ρωμύλο, έπειτα από τη δολοφονία του αδελφού του Ρώμου, ο οποίος είχε διασχίσει τα όρια που είχαν χαραχθεί για την περίμετρο της οικοδόμησης της νέας πόλης μετά τη διαφωνία τους για το που έπρεπε να κτισθεί (ο Ρωμύλος επέμενε για το λόφο του Palatino, πάνω από το σπήλαιο «Λύκαιον» όπου τους μεγάλωσε η λύκαινα, ενώ ο Ρώμος στο Aventino).

ℹ️  Η τοποθεσία (ευρύτερη περιοχή) ήταν βέβαια γνωστή από τον 19ο αιώνα στους ειδικούς, όταν ο Giacomo. Boni, [Βενετία 1859- Ρώμη 1925], είχε διατυπώσει την υπόθεση πως στη Ρωμαϊκή Αγορά (Foro Romano) και γύρω από το Comitium (χώρο δημοσίων συναντήσεων, κάτι σαν τη δική μας Πνύκα / Εκκλησία του δήμου) στην αρχαιότητα, ενδέχεται να βρισκόταν «το μνημείο ενός διαπρεπούς προσώπου ή ενός ήρωα, ο οποίος ενδέχετο να είναι κι ο ιδρυτής της πόλης».

Πρόσφατες έρευνες, στο πάρκο του Κολοσσαίου, έφεραν στο φως μία σαρκοφάγο από πορώδες πέτρωμα (tufo), μήκους 1,40 μ, που συνδέεται με ένα κυκλικό στοιχείο-πιθανόν βωμό. Τα δύο μνημεία ανάγονται στον 6ο πΧ. αιώνα.
✔️  Οι υπεύθυνοι επεσήμαναν πως είναι αδύνατο «να δηλώσουμε μετά πάσης επιστημονικής βεβαιότητας» ότι πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου.

ℹ️ Η Alfonsina Russo διευθύντρια του πάρκου ξεκαθάρισε -παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους το σκάμμα, ότι «στις μελέτες του, ο Giacomo Boni δεν είχε προβεί σε μια ερμηνεία του τόπου αυτού, απλώς τον είχε περιγράψει, τονίζοντας πως είχε δει μία κιβωτό ή μία λεκάνη (που αντιστοιχούσε στην σαρκοφάγο) κι έναν πέτρινο κύλινδρο».
«Η πλη
ροφορία τούτη κατόπιν λησμονήθηκε για περίπου έναν αιώνα, όπως κι η ακριβής τοποθεσία του σημείου και για εμάς αποτέλεσε τεράστια ανακάλυψη να ξαναβρούμε εκείνο που είχε περιγράψει ο Boni», πρόσθεσε, καταλήγοντας
«Η κρύπτη δεν είναι ο τάφος του Ρωμύλου – τον Απρίλιο θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στο Foro romano» – και «Δεν είναι ο τάφος επειδή σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο Ρωμύλος ή σκοτώθηκε και τεμαχίστηκε, ή πήγε στους ουρανούς (ΣΣ |> αναλήφθηκε όπως ο χριστός) ως θεός Quirinus»
«Αυτός -επομένως, δεν είναι ο τάφος του, αλλά είναι τόπος μνήμης όπου γιορτάζεται η λατρεία του Romulus, ένα κενοτάφιο, ένα θρησκευτικό μνημείο που στερείται των θνησιγενών λειψάνων του προσώπου προς τιμήν του οποίου ανεγέρθηκε».
«Όλ
οι οι μύθοι και οι θρύλοι έχουν ένα κομμάτι  αλήθειας και είμαι πεπεισμένη ότι υπήρξε ένας ήρωας που ίδρυσε την αιώνια πόλη. Νομίζω ότι ναι, υπάρχει κάτι αληθινό».Romolo e Remo

Η Alfonsina Russo υπογραμμίζει τη σημασία της ανακάλυψης: «Είναι ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που δεν είχε ερμηνευθεί μέχρι τώρα και του οποίου η μνήμη χάθηκε, ήταν συγκινητικό να το βρούμε μετά από 120 χρόνια από δω και πέρα όλα στη διάθεση των μελετητών», συμπληρώνοντας ότι «η επίσκεψη του υπογείου θα επιτραπεί στο κοινό σε δύο χρόνια -ας το ελπίσουμε»

ℹ️ «Είναι απλώς μία εικασία στη βάση των αρχαίων πηγών, οι οποίες στο σύνολό τους για τη ζώνη αυτή της Αγοράς επικαλούνται την ύπαρξη του τάφου του Ρωμύλου», εξήγησε η αρχαιολόγος Patrizia Fortini, προσθέτοντας πως «βεβαίως και πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, η μορφή της κιβωτού μας υποδεικνύει ένα μνημείο, έναν τόπο συλλογικής μνήμης, αλλά το τι πραγματικά ήταν δεν μπορούμε να το πούμε».