Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωσε τα κριτήρια για το μέρισμα εξαπάτησης που φέτος θα δοθεί σε λιγότερους δικαιούχους

Με το εφάπαξ «μέρισμα» εξαπάτησης που φέτος θα δοθεί σε λιγότερους δικαιούχους, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας να προσπεράσει τον εξόφθαλμα αντιλαϊκό χαρακτήρα του Φορολογικού νομοσχεδίου και συνολικά της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Μιλώντας στη Βουλή, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου που προσφέρει νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως θα χορηγηθεί έκτακτη «ενίσχυση» 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά.

Το δημοσιονομικό κόστος του «κοινωνικού μερίσματος» που θα δοθεί είναι μόλις 175 εκατ. ευρώ, όταν μόνο από το φορολογικό νομοσχέδιο οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πάρουν επιπλέον «μποναμά» 900 εκατ. ευρώ, μέσω της μείωσης της φορολογίας και των άλλων κινήτρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η έκτακτη «ενίσχυση» θα δοθεί στις ακόλουθες κατηγορίες:

1η Ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών; 19.140.

2η Ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών; 163.778.

3η Ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός οφελούμενων νοικοκυριών; 40.927.

4η Ομάδα: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών; 25.632.

Με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.