Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκέμβρη), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απευθύνει σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, καθώς και στις οικογένειές τους αγωνιστικό κάλεσμα συστράτευσης για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή – αντιαναπηρική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ. Να απορρίψουν τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα ότι οι πρόσθετες ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους μπορούν να ικανοποιηθούν με την αναθέρμανση της “ανάπτυξης”, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτήν την ανάπτυξη οι λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, οι ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία αποτελούν ανεπίτρεπτο “κόστος” για το κεφάλαιο. Σημαίνει μονιμοποίηση και επέκταση των κρατικών περικοπών για την ανάπτυξη, στελέχωση και τον εξοπλισμό των απαραίτητων δημόσιων μονάδων για τη στήριξη των αναγκών τους, περικοπή των συντάξεων και των αναπηρικών επιδομάτων.

Σημαίνει επέκταση της “ατομικής ευθύνης” για την αντιμετώπιση μεγαλύτερου από πριν μέρους των αναγκών των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και περιορισμό της κρατικής ευθύνης στα “ελάχιστα βασικά πακέτα” παροχών, κυρίως για όσους εντάσσονται στην ακραία φτώχεια. Σημαίνει υποκατάσταση της κρατικής ευθύνης από τη “φιλανθρωπία”, τον επί πληρωμή “εθελοντισμό” των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με αποσπασματικές, ληξιπρόθεσμες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Η “μεταμνημονιακή” εποχή διατηρεί όλους τους μνημονιακούς νόμους και μέτρα που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του Ν. 2512/2018 που μέσω της “λειτουργικότητας” θα γενικεύσει τις περικοπές σε επιδόματα, συντάξεις και θεραπείες.

Διατηρεί και επεκτείνει τα “ματωμένα πλεονάσματα”, προϊόν της άγριας φορολογίας και των περικοπών για τις κοινωνικές ανάγκες του λαού και των ΑμεΑ. Η αντιπαράθεση και οι “καβγάδες” μεταξύ αυτών των κομμάτων δεν γίνονται για το πώς θα αποκατασταθούν οι απώλειες που είχαν οι λαϊκές οικογένειες, την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Διαγωνίζονται για το ποιος είναι πιο ικανός και πιο αποτελεσματικός να εφαρμόσει την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, ποιος είναι πιο ικανός να παραπλανήσει και να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το ΚΚΕ καλεί τους ανθρώπους με αναπηρία, τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να μη συμβιβαστούν με τη μείωση των απαιτήσεων για την πλήρη ικανοποίηση όλων των γενικών και των πρόσθετων αναγκών τους. Να διεκδικήσουν:

  • Υψηλού επιπέδου σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, παρέμβασης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης, Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, Ειδικής Αγωγής για όλο το λαό και πολύ περισσότερο για τα ΑμεΑ. Στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με επαρκές, μόνιμο και κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό.
  • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 100% δωρεάν προληπτικές εξετάσεις π.χ. προγεννητικός έλεγχος, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας κ.λπ.
  • Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, επεμβάσεις, για υγειονομικό υλικό και ειδικά τεχνολογικά βοηθήματα. Το κόστος να επιβαρύνει 100% τον κρατικό προϋπολογισμό και να παρέχονται δωρεάν.
  • Καμία περικοπή σε επιδόματα και συντάξεις. Κανένα επίδομα αναπηρίας κάτω από 600 ευρώ, επέκταση στις κατηγορίες που σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, σκλήρυνση κατά πλάκας, Αλτσχάιμερ κ.τ.λ.).
  • Μαζικές προσλήψεις ΑμεΑ, με ευθύνη του κράτους, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Οχι στα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας και της ανεργίας.
  • Στο ρεαλισμό του συμβιβασμού και του “εφικτού” να αντιτάξουν το ρεαλισμό που προκύπτει από τις τεράστιες δυνατότητες της προόδου της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνικών μέσων, του πολυάριθμου εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, της παραγωγικότητας της εργασίας και του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην πλήρη κοινωνική δραστηριότητα, στην εργασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ παντού, για να ενισχυθεί ο αγώνας για την απόσπαση λύσεων στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που η ικανοποίηση των αναγκών των ΑμεΑ δεν θα αποτελεί “κόστος”, αλλά θα είναι καθολικό δικαίωμα, κατοχυρωμένο από το λαϊκό κράτος».