Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση του «ΑΤΕΧΝΩΣ» για την εκστρατεία επικοινωνίας της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία του COVID-19

Σημερα, Σαββατο 24 Απρίλη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την ενίσχυση της εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) με το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 11 εκατομμύρια που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είναι απαραίτητο, στην κρίσιμη φάση της σταδιακής μετάβασης στην «νέα κανονικότητα», να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες σε έναν νέο τρόπο ζωής και να τους προφυλάξουμε από την παραπληροφόρηση και τα «fake news». Διότι, όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός.

Με δεδομένα τα παραπάνω δηλώνουμε τα εξής:

1. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας του COVID-19 και μέχρι σήμερα, το «ΑΤΕΧΝΩΣ» (atexnos.gr) προσπαθεί να ενημερώνει, με πολύπλευρο και αντικειμενικό τρόπο, το αναγνωστικό κοινό για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Μέσα από αναρτήσεις της ιστοσελίδας έχουν προβληθεί οι θέσεις του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων ειδικών επιστημόνων (Σ.Τσιόδρας, κ.α) σχετικά με την ιατρική-επιδημιολογική πλευρά του θέματος και τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας. Έχουμε δώσει – και θα συνεχίσουμε να δίνουμε – ιδιαίτερη βαρύτητα στην άποψη της επιστημονικής κοινότητας για το θέμα της πανδημίας, αποφεύγοντας συνειδητά τη δημοσίευση μη-επιστημονικά επαληθευμένων πληροφοριών. Αυτό το πράξαμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

2. Ταυτόχρονα, μέσα από την ιστοσελίδα μας προβάλλουμε τις θέσεις πολιτικών κομμάτων και εργατικών συνδικάτων, κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και ομοσπονδιών, για τις κοινωνικές, οικονομικές και εν τέλει πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας για τους εργαζόμενους και το λαό μας. Σε κάθε περίπτωση αρνούμαστε να μετατραπούμε σε κυβερνητικό φερέφωνο-λιβανιστήρι και θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της εργοδοσίας απέναντι στον εργαζόμενο λαό.

3. Θεωρούμε αδιανόητο να δίνονται χρήματα (20.000.000 ευρώ) από τα κρατικά ταμεία στα ΜΜΕ για «καμπάνιες ενημέρωσης» που βασικό στόχο έχουν να καλλιεργήσουν στο λαό συγκεκριμένα ιδεολογήματα, όπως αυτό της «ατομικής ευθύνης», και ταυτόχρονα να τον προετοιμάσουν ψυχολογικά να αποδεχθεί να «ξαναπληρώσει το μάρμαρο» μιας νέας οικονομικής κρίσης. Τέτοιου είδους «εκστρατείες ενημέρωσης» χρησιμοποιούν το υπαρκτό πρόβλημα της παραπληροφόρησης (Fake News) προκειμένου να ενισχύσουν το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα, να λειτουργήσουν δηλαδή ως «λιβανιστήρι» της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται το μεγαλείο της υποκρισίας της κυβέρνησης που από τη μια μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια ευρώ σε μέσα ενημέρωσης προκειμένου να παίξουν το ρόλο του «κυβερνητικού παπαγάλου» και από την άλλη, ο υπουργός επικρατείας κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζει «λαϊκισμό» (!!!) το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζόμενους που πλήττονται από την καραντίνα.

4. Το «ΑΤΕΧΝΩΣ» (atexnos.gr) είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της Γ.Γ. Ενημέρωσης και στη διαχείριση του συμμετέχουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι-μέλη της ΕΣΗΕΑ και άλλων δημοσιογραφικών ενώσεων. Σε αντίθεση με άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ουδέποτε ζήτησε ή έλαβε ούτε σεντ κρατικής επιχορήγησης για την λειτουργία του. Θα συνεχίσει να δίνει καθημερινά τη μάχη της υπεύθυνης ενημέρωσης για την πανδημία του κορωνοϊού, μεταδίδοντας τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων επιστημόνων, αρνούμενο να γίνει μέρος της κυβερνητικής καμπάνιας ενημέρωσης.

Ατέχνως