Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις απαράδεκτες αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων:

«Το υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει πώς εννοούσε το σχολείο της δήθεν αναβάθμισης και των δεξιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

Εξαφανίζει από το Λύκειο μια σειρά μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών και Καλλιτεχνικής Παιδείας.

Στερεί από τους μαθητές των Λυκείων την επαφή με αντικείμενα, που μόνο δευτερεύοντα δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Μετατρέπει ακόμα πιο έντονα το σχολείο σε προγυμναστήριο δεξιοτήτων, εξετάσεων και Τράπεζας Θεμάτων, με βάση τα SOS.

Είναι απαράδεκτη η απόφαση να αφαιρεθούν από το πρόγραμμα του Λυκείου μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική). Ουσιαστικά σπρώχνει και με τη βούλα του νόμου χιλιάδες παιδιά στην παραπαιδεία.

Με τις αλλαγές αυτές χτυπιούνται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, που πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι βέβαιο ότι θα γενικευτεί η απαράδεκτη από κάθε άποψη κατάσταση όπου οι εκπαιδευτικοί θα εξαναγκάζονται να διδάσκουν μαθήματα άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο, με ολέθριες συνέπειες στη μόρφωση των μαθητών.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με μια σειρά αντιδραστικές παρεμβάσεις παλιών και νέων κυβερνήσεων, που μόνιμο στόχο έχουν να φτιάξουν σχολεία πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών και γι’ αυτό νομιμοποιούν την απαράδεκτη διάκριση σε πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτεύοντα μαθήματα.

“Ξεχνάνε” οι φωστήρες των υπουργείων Παιδείας ότι οι νέοι έχουν ανάγκη για πολλαπλά ερεθίσματα και εικόνες στη ζωή τους. Έχουν ανάγκη να αναπτύσσουν μαζί με τη γνώση και το συναίσθημα. Έχουν ανάγκη να είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με όποιο επάγγελμα κι αν ασχοληθούν στην πορεία της ζωής τους.

Εδώ και τώρα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον απάνθρωπο αντιπαιδαγωγικό κατήφορο. Για να ανοίξει ο δρόμος για το σχολείο που θα έχουν θέση και ρόλο όλα τα μαθήματα και τα αντικείμενα που είναι αναγκαία για να διαπαιδαγωγούνται και να μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας».