Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου

Σε Ανακοίνωσή του για τον ένα χρόνο από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Το πολύνεκρο ναυάγιο εκατοντάδων ξεριζωμένων ανοιχτά της Πύλου ήταν ένα έγκλημα με θύματα και ενόχους. Σήμερα, ένα χρόνο μετά και παρά την αποκάλυψη συγκλονιστικών στοιχείων, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ακόμα δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις για τις πραγματικές συνθήκες της τραγωδίας ούτε έχουν φροντίσει για την τιμωρία των υπαιτίων. Οφείλουν, έστω και τώρα, να το πράξουν! Γιατί δεν υπήρξε σχέδιο διάσωσης, με δεδομένη την επέλευση του κινδύνου; Γιατί δεν διατέθηκαν όλα τα κατάλληλα και επαρκή μέσα; Γιατί επιχειρήθηκε επικίνδυνη ρυμούλκηση του μοιραίου αλιευτικού με σκοινί, που προκάλεσε τον κλυδωνισμό του;

Η προσπάθεια να μετατραπούν ορισμένοι από τους διασωθέντες του ναυαγίου, που συνελήφθησαν, σε “αποδιοπομπαίους τράγους” της τραγωδίας ήταν προκλητική και έπεσε στο κενό. Η κράτησή τους για μέρες μετά από την αθώωσή τους από το αρμόδιο δικαστήριο, με την επίκληση του αδικήματος για παράνομη είσοδο στην χώρα, ήταν απαράδεκτη και απάνθρωπη.

Πίσω από το έγκλημα αυτό, όπως και πίσω από όλα τα αμέτρητα ναυάγια ξεριζωμένων, που συνεχίζονται αμείωτα μέχρι τούτη την ώρα, με χιλιάδες νεκρούς, είναι η άγρια πολιτική της καταστολής και της εργαλειοποίησης από ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις. Η πολιτική αυτή είναι που τρέφει τα κυκλώματα των διακινητών. Αποτελεί, άλλωστε, τη συνέχεια του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζει η ΕΕ στους πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Σήμερα, η πολιτική αυτή έχει λάβει νέες επικίνδυνες διαστάσεις με το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που ενταφιάζει οριστικά τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Τα σαλπίσματα των νέων πολεμικών ανακοινωθέντων και η ομοθυμία όλων των αστικών κυβερνήσεων στην ΕΕ, σοσιαλδημοκρατικών, νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών, στην βάρβαρη πολιτική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Η πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η αλληλεγγύη για την προστασία των ξεριζωμένων, αποτελεί πρώτιστο καθήκον και υπόσχεση, που έδωσε ο ελληνικός λαός με τις μαζικές διαδηλώσεις του από την πρώτη στιγμή. Για να δικαιωθούν οι αδικοχαμένοι νεκροί της Πύλου και της κάθε “Πύλου”. Αυτή είναι η μοναδική διέξοδος για την πραγματική ευημερία και την ειρήνη των λαών. Σ’ αυτόν τον δρόμο βαδίζει το ΚΚΕ, όπως έκανε πάντα.

Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!»

 

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ