Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Το ΚΚΕ καλεί τους λαούς της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, τους άλλους λαούς της περιοχής, να γυρίσουν την πλάτη στον εθνικισμό και το ρατσισμό, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη με τους ανθρώπους, που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εκμετάλλευσης, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δραματική κατάσταση των προσφύγων στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της ΕΕ.

Τονίζει πως η λύση βρίσκεται στον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, τη χορήγηση ασύλου στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, ενώ απαιτεί την άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων από τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια κι ευρωατλαντικά σχέδια επέμβασης στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της περικύκλωσης της Ρωσίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της ΕΕ (Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία), είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, στους οποίους πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Είναι εκδήλωση της απάνθρωπης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης που βιώνουν οι λαοί και απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης, που αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέγουν όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής, να πέφτουν στα “νύχια” διακινητών.

Η κατάρρευση της απαράδεκτης συμφωνίας επαναπροώθησης των προσφύγων ΕΕ – Λευκορωσίας, μετά την προσπάθεια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού να ανατρέψει την σημερινή πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας, οδήγησε -μεταξύ άλλων- και στη σημερινή αποκρουστική αξιοποίηση του ζητήματος των προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών παιχνιδιών και “παζαριών” ανάμεσα στην ΕΕ και τις αρχές της Λευκορωσίας.

Η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην πολιτική της άγριας καταστολής, των επαναπροωθήσεων, των απελάσεων, του εγκλωβισμού, των υπερδομών – φυλακών που προωθεί η ΕΕ και που όχι μόνο δεν θίγει τις αιτίες του προβλήματος, αλλά είναι και επιπλέον μια πολιτική που βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους. Η λύση βρίσκεται στον αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, τη χορήγηση ασύλου στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια και πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και των διεθνών συνθηκών για την προστασία των προσφύγων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τους πρόσφυγες και μετανάστες και καταγγέλλει την “εργαλειοποίηση” του μεγάλου αυτού ζητήματος από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από τις αστικές κυβερνήσεις. Καλεί τους λαούς της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, τους άλλους λαούς της περιοχής, να γυρίσουν την πλάτη στον εθνικισμό και το ρατσισμό, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη με τους ανθρώπους, που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εκμετάλλευσης.

Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση όλων των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων από τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια κι ευρωατλαντικά σχέδια επέμβασης στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της περικύκλωσης της Ρωσίας. Καμία συμμετοχή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.»vivlio mpelogiannis