Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του Γιώργου Σκούρτη

Ανακοίνωση για το θάνατο του Γιώργου Σκούρτη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«”Η αντάρα, το Λενάκι κι η Ρηνιώ”, “το νούμερο 8 της φάμπρικας που κανείς δεν ξέρει το όνομά του”, η γυναίκα του μετανάστη-εργάτη που δεν ήθελε να της μιλήσουν “πάλι για ταξίδια”, ο “Περέντα” από την Αστούρια που ξέρει ότι απεργία σημαίνει “φωτιά που καίει”, αποχαιρετούν τον βάρδο τους, Γιώργο Σκούρτη, μια σπουδαία φυσιογνωμία της λογοτεχνίας και ειδικά του θεάτρου, που “έφυγε” σήμερα σε ηλικία 78 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα, το 1940, ο Γιώργος Σκούρτης έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο θέατρο το 1970 με το έργο “Οι νταντάδες”, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Θα ακολουθήσουν “Οι μουσικοί”, “Οι εκτελεστές”, “Οι ηθοποιοί”, “Κομμάτια και θρύψαλα”, “Ο Καραγκιόζης παρά λίγο Βεζύρης”, “Απεργία” και άλλα έργα, που θα επηρεάσουν καθοριστικά την εξέλιξη της ελληνικής δραματουργίας.

Εξίσου σημαντικά για την εξέλιξη και της πεζογραφίας ήταν τα μυθιστορήματά του “Mπάρμπα-Tζωρτζ”, “Αυτά κι άλλα πολλά”, “Ιστορίες με πολλά στρας”, “Το χειρόγραφο της Ρωξάνης”, “Το συμπόσιο της Σελήνης”, “Πήδημα Θανάτου”, “Ο Κίλερ”, “Αυτός ο μπάτσος”.

Η φωνή του Λάκη Χαλκιά και της Βίκυς Μοσχολιού, σε μελοποίηση του Γιάννη Μαρκόπουλου από τον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών “Μετανάστες”, σε στίχους Γιώργου Σκούρτη, θα “μιλήσουν” στο νου και την καρδιά της εργατικής τάξης, με τη “Φάμπρικα” και το ανυπέρβλητο “Μιλώ για τα παιδιά μου”. Και ποιος, άλλωστε, δεν τραγούδησε το “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”, σε μελοποίηση του Γιάννη Μαρκόπουλου και ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη.

Στίχους του Γιώργου Σκούρτη μελοποίησαν και πολλοί άλλοι μεγάλοι συνθέτες, όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Σπυρόπουλος-Μπάχ, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, κ.ά.

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον θεατρικό συγγραφέα, λογοτέχνη και στιχουργό Γιώργο Σκούρτη που, με το έργο του, άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στο λαϊκό πολιτισμό του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα».