Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ)

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ) σημειώνει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του παλαίμαχου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης σ. Κώστα Κολυβά (Μπερδεμπέ).

Ο σ. Κ. Κολυβάς, ο “μπαρμπα-Κώστας” όπως τον αποκαλούσαν οι σύντροφοι και φίλοι του, γεννήθηκε το 1920 στον οικισμό Κολυβάτα Αλεξάνδρου, στη Λευκάδα, πρώτο από τα τρία παιδιά μιας φτωχής αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας. Το 1942 κατά τη διάρκεια της Κατοχής έρχεται σε επαφή με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες της Αντίστασης και οργανώνεται στο ΚΚΕ.

Ο σ. Κ. Κολυβάς συμμετείχε ενεργά, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, πολέμησε στη μάχη της Λευκάδας, τον Ιούνη του ‘44, όπου και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι.

Τη δεκαετία του ’50 και του ’60 συμμετείχε ενεργά στην ΕΔΑ και στο κίνημα Ειρήνης. Για την αγωνιστική του δράση συνελήφθη, στις 29 Απρίλη του ’67, από τη χούντα και εξορίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο, όπου και έδωσε τη μάχη, το 1968, για τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ και τη συγκρότηση των Οργανώσεών του. Απολύθηκε με τους τελευταίους στις 24 Ιούνη του ’70.

Με την πτώση της χούντας, ο σ. Κ. Κολυβάς επέστρεψε στο νησί του και είχε σημαντική συνεισφορά στη συγκρότηση της ΚΟ Λευκάδας.

Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές)

Έως την τελευταία του πνοή υπηρέτησε με συνέπεια την υπόθεση της εργατικής τάξης, τους σκοπούς του Κόμματος, τιμώντας την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ, πρωτοπόρος στη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, δίνοντας κάθε μήνα αυξημένη συνδρομή και αυξημένη προσωπική εισφορά στις οικονομικές εξορμήσεις. Συμμετείχε, πολλές φορές με αυτοθυσία, σε όλες τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του κινήματος.

Τον σ. Κώστα, αποχαιρετά η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Νικιάνας Λευκάδας (πίσω από τον ενοριακό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) την Πέμπτη 11 Ιούλη στις 7 μμ.».