Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανακοίνωση του Τηγανίτη ΑΣΗ για το αντιφασιστικό πανό στη Βιάννο

Επι­μέ­λεια: Ειρη­ναί­ος Μαρά­κης //
 Ανα­κοί­νω­ση σχε­τι­κά με την έντα­ση που προ­κλή­θη­κε με την ανάρ­τη­ση αντι­φα­σι­στι­κού πανό στον αγώ­να Πατού­χας — Τηγα­νί­της στη Βιάν­νο μετά από την απαί­τη­ση του διαι­τη­τή του αγώ­να να απο­μα­κρυν­θεί από τον αγω­νι­στι­κό χώρο έδω­σε πρό­σφα­τα στην δημο­σιό­τη­τα και όπως είχε ήδη αναγ­γεί­λει η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση της ομάδας.
Το πανό που ανέ­γρα­φε το σύν­θη­μα “Τη Βιάν­νο και τ’ Ανώ­γεια τα κάψαν οι ναζί / φασί­στες δε χωρά­νε σε τού­το το νησί” και το οποίο ακού­γε­ται σε κάθε αντι­φα­σι­στι­κή δια­δή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Κρή­τη, ζητή­θη­κε από τον διαι­τη­τή του αγώ­να να απο­μα­κρυν­θεί από τον αγω­νι­στι­κό χώρο. Σε περί­πτω­ση μη απο­μά­κρυν­σης του ο διαι­τη­τής απεί­λη­σε ότι θα ακυ­ρώ­σει το παι­χνί­δι σε βάρος της ομά­δας του Τηγα­νί­τη. Ακο­λου­θεί ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση της ομάδας:
“Μετά το περι­στα­τι­κό που συνέ­βη το Σάβ­βα­το στις 7/10/17 κατά την διάρ­κεια του αγώ­να της Γ’ ΕΠΣΗ μετα­ξύ του Πατού­χα, της τοπι­κής ομά­δας της Βιάν­νου, και της ομά­δας μας, θεω­ρού­με επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να τοπο­θε­τη­θού­με ως Τηγα­νί­της δίνο­ντας την δική μας ερμη­νεία σε ένα συμ­βάν που πήρε, δικαί­ως αλλά μάλ­λον για λάθος λόγο, μεγά­λη έκτα­ση απο τα δια­δι­κτυα­κά μέσα αθλη­τι­κής ή μη ενημέρωσης.
Για να γίνου­με πιο συγκε­κρι­μέ­νοι λοι­πόν, πριν απο την έναρ­ξη του Σαβ­βα­τιά­τι­κου αγώ­να αναρ­τή­θη­κε απο τους οπα­δούς της ομά­δος μας ένα πανό πολι­τι­κού και κοι­νω­νι­κού περιε­χο­μέ­νου που έγραφε:
“Τη Βιάν­νο και τ’ Ανώ­γεια τα κάψαν οι ναζί / φασί­στες δε χωρά­νε σε τού­το το νησί”
Ένας ελά­χι­στος φόρος τιμής και μνή­μης στους αγω­νι­στές και στα θύμα­τα του ολο­καυ­τώ­μα­τος της Βιάν­νου αλλά και όλου του νησιού απ’ την ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία και ταυ­τό­χρο­να δήλω­σης πως φασί­στες και φασι­στι­κές πρα­κτι­κές δεν ήταν, δεν είναι και δε θα ‘ναι ευπρόσ­δε­κτες σ’ αυτό το τόπο.
Ο διαι­τη­τής λοι­πόν , τηρώ­ντας το γράμ­μα του νόμου (που έχει επι­βάλ­λει η UEFA και κατ’ επέ­κτα­ση η ΕΠΟ) ζήτη­σε να απο­μα­κρυν­θεί το πανό και απεί­λη­σε οτι θα ακυ­ρώ­σει το παι­χνί­δι εις βάρος της ομά­δος μας. Στην συνέ­χεια, παί­κτες και των δύο ομά­δων φωτο­γρα­φή­θη­καν με το πανό δεί­χνο­ντας έτσι πως η απο­δο­χή του μηνύ­μα­τος του πανό είναι αν μη τι άλλο αμφί­πλευ­ρη. Για λίγα λεπτά τηρή­σα­με και εμείς τους κανό­νες τους κατε­βά­ζο­ντας το πανό αλλά πολύ σύντο­μα ξανα­βρι­σκό­ταν στην θέση που έπρε­πε. Στο ημί­χρο­νο ο διαι­τη­τής έκα­νε ξανά τις ίδιες συστά­σεις με απο­τέ­λε­σμα να δεχθεί τις απο­δο­κι­μα­σί­ες των ανθρώ­πων τόσο του Τηγα­νί­τη όσο και της Βιάν­νου μέσα και έξω απ’ το γήπεδο.
Τελι­κά μια μάντρα σ’ έναν όμορ­φο λοφί­σκο που τυπι­κά βρί­σκε­ται έξω απ’ το γήπε­δο της Βιάν­νου έδω­σε τη λύση. Οι οπα­δοί της ομά­δας σε συνεν­νό­η­ση με το αγω­νι­στι­κό τμή­μα μετα­κί­νη­σαν το πανό λίγα μέτρα παρα­πέ­ρα ώστε εκτός απ΄την ικα­νο­ποί­η­ση του διαι­τη­τή να είναι πέρα για πέρα σίγου­ρο πως το μήνυ­μα του θα δια­βα­στεί από όλους και όλες στο γήπε­δο. Τελι­κά το ματς έλη­ξε χωρίς άλλες συστά­σεις και επι­στρέ­ψα­με στο Ηρά­κλειο ύστε­ρα απο μια μικρή στά­ση στο χωριό.
Τις επό­με­νες μέρες το θέμα ‘έπαι­ξε’ αρκε­τά στα τοπι­κά, και όχι μόνο, μέσα ενη­μέ­ρω­σης και θεω­ρού­με απα­ραί­τη­το να δια­σα­φη­νί­στουν κάποια πράγ­μα­τα. Αρχι­κά ουδέ­πο­τε υπήρ­ξε σημα­ντι­κή έντα­ση με τους διαι­τη­τές. Μας έκα­ναν γνω­στό το αίτη­μα τους και αρνη­θή­κα­με ευγε­νι­κά με τον τρό­πο μας. Αν και πιστεύ­ου­με πως ειδι­κά σε τέτοιους κανό­νες μπο­ρούν απλά να γίνο­νται “τα στρα­βά μάτια”, λέγο­ντάς το σχη­μα­τι­κά θεω­ρού­με πως ο διαι­τη­τής είναι το δέντρο, το οποίο θα θέλα­με να είναι “υγιές” αλλά δεν έχει μεγά­λο νόη­μα αν ζει σε δάσος που τεί­νει στην αποσύνθεση.
Το δάσος για μάς είναι η εκά­στο­τε αρχή (ΕΠΣΗ, ΕΠΟ, UEFA κλπ) που σε συνερ­γα­σία με τις αντί­στοι­χες κυβερ­νή­σεις προ­σπα­θεί να φιμώ­σει τον πολι­τι­κό λόγο μέσα στα γήπε­δα. Η αιτία, δεν θέλουν γήπε­δα αλλά σού­περ μάρ­κετ όπου πελά­τες και όχι οπα­δοί θα αγο­ρά­ζουν το προ­ϊ­όν που είναι προς πώλη­ση και μάλι­στα σε ευρεία ζήτη­ση. Θέλουν το ποδό­σφαι­ρο μόνο ως μέσο έκφρα­σης των χορη­γών και όχι ως μέσο έκφρα­σης του απλού οπα­δού που χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την δυνα­μι­κή του γηπέ­δου μπο­ρεί να πλή­ξει τα άμε­σα ή έμμε­σα συμ­φέ­ρο­ντα της οικο­νο­μι­κής ελίτ που κινεί τα νήματα.
Οι ‘Νο Politica’ κερ­κί­δες μας έχουν απα­σχο­λή­σει και στο παρελ­θόν και πιστεύ­ου­με πως πλέ­ον έχουν ωρι­μά­σει οι συν­θή­κες να ασχο­λη­θού­με ενερ­γά με τα αίτια και την αντι­με­τώ­πι­ση του ζητή­μα­τος αλλά και να κατα­λά­βου­με ποιούς ωφελεί.
Θα είμα­στε ξεκά­θα­ροι, για μας τα γήπε­δα είναι πέρα των άλλων χώροι κοι­νω­νι­κής και πολι­τι­κής ζήμω­σης και έκφρα­σης. Κι αυτό ο Τηγα­νί­της θα το δια­φυ­λά­ξει με όλο του το είναι.
Καλή αρχή στους αγώ­νες εκτός και εντός γηπέδων
Γενι­κή Συνέ­λευ­ση Τηγανίτη”

Διαι­τη­τής ζήτη­σε να κατέ­βει αντι­φα­σι­στι­κό πανό σε ποδο­σφαι­ρι­κό αγώνα

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e‑books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο