Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση του Τηγανίτη ΑΣΗ για το αντιφασιστικό πανό στη Βιάννο

Επιμέλεια: Ειρηναίος Μαράκης //
 Ανακοίνωση σχετικά με την ένταση που προκλήθηκε με την ανάρτηση αντιφασιστικού πανό στον αγώνα Πατούχας – Τηγανίτης στη Βιάννο μετά από την απαίτηση του διαιτητή του αγώνα να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα και όπως είχε ήδη αναγγείλει η Γενική Συνέλευση της ομάδας.
Το πανό που ανέγραφε το σύνθημα “Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί / φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί” και το οποίο ακούγεται σε κάθε αντιφασιστική διαδήλωση που πραγματοποιείται στην Κρήτη, ζητήθηκε από τον διαιτητή του αγώνα να απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο. Σε περίπτωση μη απομάκρυνσης του ο διαιτητής απείλησε ότι θα ακυρώσει το παιχνίδι σε βάρος της ομάδας του Τηγανίτη. Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ομάδας:
“Μετά το περιστατικό που συνέβη το Σάββατο στις 7/10/17 κατά την διάρκεια του αγώνα της Γ’ ΕΠΣΗ μεταξύ του Πατούχα, της τοπικής ομάδας της Βιάννου, και της ομάδας μας, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθούμε ως Τηγανίτης δίνοντας την δική μας ερμηνεία σε ένα συμβάν που πήρε, δικαίως αλλά μάλλον για λάθος λόγο, μεγάλη έκταση απο τα διαδικτυακά μέσα αθλητικής ή μη ενημέρωσης.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι λοιπόν, πριν απο την έναρξη του Σαββατιάτικου αγώνα αναρτήθηκε απο τους οπαδούς της ομάδος μας ένα πανό πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου που έγραφε:
“Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί / φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί”
Ένας ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και στα θύματα του ολοκαυτώματος της Βιάννου αλλά και όλου του νησιού απ’ την ναζιστική Γερμανία και ταυτόχρονα δήλωσης πως φασίστες και φασιστικές πρακτικές δεν ήταν, δεν είναι και δε θα ‘ναι ευπρόσδεκτες σ’ αυτό το τόπο.
Ο διαιτητής λοιπόν , τηρώντας το γράμμα του νόμου (που έχει επιβάλλει η UEFA και κατ’ επέκταση η ΕΠΟ) ζήτησε να απομακρυνθεί το πανό και απείλησε οτι θα ακυρώσει το παιχνίδι εις βάρος της ομάδος μας. Στην συνέχεια, παίκτες και των δύο ομάδων φωτογραφήθηκαν με το πανό δείχνοντας έτσι πως η αποδοχή του μηνύματος του πανό είναι αν μη τι άλλο αμφίπλευρη. Για λίγα λεπτά τηρήσαμε και εμείς τους κανόνες τους κατεβάζοντας το πανό αλλά πολύ σύντομα ξαναβρισκόταν στην θέση που έπρεπε. Στο ημίχρονο ο διαιτητής έκανε ξανά τις ίδιες συστάσεις με αποτέλεσμα να δεχθεί τις αποδοκιμασίες των ανθρώπων τόσο του Τηγανίτη όσο και της Βιάννου μέσα και έξω απ’ το γήπεδο.
Τελικά μια μάντρα σ’ έναν όμορφο λοφίσκο που τυπικά βρίσκεται έξω απ’ το γήπεδο της Βιάννου έδωσε τη λύση. Οι οπαδοί της ομάδας σε συνεννόηση με το αγωνιστικό τμήμα μετακίνησαν το πανό λίγα μέτρα παραπέρα ώστε εκτός απ΄την ικανοποίηση του διαιτητή να είναι πέρα για πέρα σίγουρο πως το μήνυμα του θα διαβαστεί από όλους και όλες στο γήπεδο. Τελικά το ματς έληξε χωρίς άλλες συστάσεις και επιστρέψαμε στο Ηράκλειο ύστερα απο μια μικρή στάση στο χωριό.
Τις επόμενες μέρες το θέμα ‘έπαιξε’ αρκετά στα τοπικά, και όχι μόνο, μέσα ενημέρωσης και θεωρούμε απαραίτητο να διασαφηνίστουν κάποια πράγματα. Αρχικά ουδέποτε υπήρξε σημαντική ένταση με τους διαιτητές. Μας έκαναν γνωστό το αίτημα τους και αρνηθήκαμε ευγενικά με τον τρόπο μας. Αν και πιστεύουμε πως ειδικά σε τέτοιους κανόνες μπορούν απλά να γίνονται “τα στραβά μάτια”, λέγοντάς το σχηματικά θεωρούμε πως ο διαιτητής είναι το δέντρο, το οποίο θα θέλαμε να είναι “υγιές” αλλά δεν έχει μεγάλο νόημα αν ζει σε δάσος που τείνει στην αποσύνθεση.
Το δάσος για μάς είναι η εκάστοτε αρχή (ΕΠΣΗ, ΕΠΟ, UEFA κλπ) που σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις προσπαθεί να φιμώσει τον πολιτικό λόγο μέσα στα γήπεδα. Η αιτία, δεν θέλουν γήπεδα αλλά σούπερ μάρκετ όπου πελάτες και όχι οπαδοί θα αγοράζουν το προϊόν που είναι προς πώληση και μάλιστα σε ευρεία ζήτηση. Θέλουν το ποδόσφαιρο μόνο ως μέσο έκφρασης των χορηγών και όχι ως μέσο έκφρασης του απλού οπαδού που χρησιμοποιώντας την δυναμική του γηπέδου μπορεί να πλήξει τα άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ που κινεί τα νήματα.
Οι ‘Νο Politica’ κερκίδες μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν και πιστεύουμε πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να ασχοληθούμε ενεργά με τα αίτια και την αντιμετώπιση του ζητήματος αλλά και να καταλάβουμε ποιούς ωφελεί.
Θα είμαστε ξεκάθαροι, για μας τα γήπεδα είναι πέρα των άλλων χώροι κοινωνικής και πολιτικής ζήμωσης και έκφρασης. Κι αυτό ο Τηγανίτης θα το διαφυλάξει με όλο του το είναι.
Καλή αρχή στους αγώνες εκτός και εντός γηπέδων
Γενική Συνέλευση Τηγανίτη”

Διαιτητής ζήτησε να κατέβει αντιφασιστικό πανό σε ποδοσφαιρικό αγώνα

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986, απόφοιτος της τεχνικής εκπαίδευσης. Συμμετέχει με ποιήματα του στα συλλογικά έργα (e-books) ενώ ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες λογοτεχνικές σελίδες. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης καθώς και στο διαδικτυακό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό Ατέχνως. Διατηρεί το ιστολόγιο Λογοτεχνία και Σκέψη.