Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοίνωση της ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ σχετικά με τα επεισόδια στα Νέα Βρασνά

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα επεισόδια στα Νέα Βρασνά, με αφορμή τη μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή, η ΤΕ Λαγκαδά του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η ανεξέλεγκτη μεταφορά επιπλέον προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία στα Ν.Βρασνά, συνολικά σε Δομές και Ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες νέες Δομές, αποτελεί μία ακόμα απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ειδικά μετά την εφαρμογή της καταστροφικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, από τη στιγμή που δεν λύνεται το πρόβλημα της σταθερής και αξιοπρεπούς διαβίωσης και που τα αιτήματα ασύλου ή μεταφοράς σε άλλες χώρες της ΕΕ προχωράνε με το σταγονόμετρο.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά προχωράει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του μεταναστευτικού στα ευρωατλαντικά γρανάζια. Οι αποφάσεις της για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πατάνε στον ίδιο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνουν αυτή την αντιδραστική πολιτική. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε περεταίρω συρρίκνωση των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε σχέση με το άσυλο, αλλά ακόμα και σε αύξηση νεκρών κατατρεγμένων ανθρώπων.

Επίσης, ούτε οι διάφορες προτάσεις εκ μέρους κρατών της ΕΕ δεν μπορούν να συμβάλουν στην ανθρώπινη διαχείριση και στη λύση του προβλήματος, αφού οι πολιτικές αυτών των ηγεσιών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι που δημιουργούν το πρόβλημα. Είναι οι ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Τουρκίας στη Συρία με τις πλάτες των ΗΠΑ, που θα δημιουργήσουν και νέα κύματα προσφύγων, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ευθύνες απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση έχουν και όσες δημοτικές αρχές στηρίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων, ΕΕ, ΝΑΤΟ που γεννά φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Με αυτή τους τη στάση όχι μόνο δεν αναδεικνύουν τις αιτίες και τη λύση του προβλήματος, αλλά στρώνουν το έδαφος για την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Φαινόμενα που έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες θα έχουμε διαρκώς τραγικά φαινόμενα όπως νεκρούς και τραυματίες μέσα στις ίδιες τις Δομές, παραβατικές συμπεριφορές, τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της περιοχής από τη δράση των διακινητών και άλλα.

Οι κάτοικοι της περιοχής, των χωριών, μπορούμε και χρειάζεται να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα στρέφοντας τα βέλη μας στους πραγματικούς υπεύθυνους.

Ο αγώνας μας πρέπει να προσανατολιστεί στη σύγκρουση με τις διαχρονικές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, συνολικά την πολιτική της ΕΕ, την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για το πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, διεκδικώντας αιτήματα που απ’ τη μια θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες, σεβασμό των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στη μεταφορά τους σε άλλες χώρες, και από την άλλη δεν θα επιτρέπουν (όσο αυτό είναι δυνατό μέσα σε αυτό το σύστημα) την εμφάνιση φαινομένων παραβατικότητας.

Γι’ αυτό χρειάζεται:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή νέα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις και να μη ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος».