Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσης Εισαγωγής – Χιλιάδες μαθητές εκτός ανώτατης εκπαίδευσης

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση, επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδηγεί χιλιάδες υποψηφίους εκτός σχολών και τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που αντιστοιχούν στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιβεβαιώνοντας πως η εφαρμογή του μέτρου δεν αποσκοπεί στον αποκλεισμό υποψηφίων που έγραψαν στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμούς 2 και 3 στα 20 – στους οποίους αναφερόταν υποκριτικά ξανά και ξανά η κυβέρνηση προπαγανδίζοντας την Ελάχιστη Βάση σαν μέσο διασφάλισης ακαδημαϊκών προϋποθέσεων και των ίδιων των υποψηφίων – αλλά και παιδιά που πέτυχαν πολύ υψηλότερες βαθμολογίες και δεν μπορούν καν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τμήματα.

Αφήνει έτσι εκτός δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης χιλιάδες αποφοίτους, που μάλιστα αντιμετωπίζουν τον νέο αυτό φραγμό έχοντας προσέλθει στις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας και της διαχείρισής της που τους κράτησε μακριά από τα σχολεία. Τώρα οι οικογένειες σπρώχνονται να αναζητήσουν λύσεις με πληρωμή χιλιάδων ευρώ, προς τα ιδιωτικά κολέγια…

Υπενθυμίζεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προκύπτει από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο και Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές και Τμήματα των Πανεπιστημίων. Κάθε σχολή ή τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών

Στο μεταξύ ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 28 Ιούλη οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων. Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους, την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

  • Την ανησυχία της «για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές» εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων. Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει ως «απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων».

Η μαζώχτρα, του Αργύρη Εφταλιώτη