Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αναπνέουμε και καταπίνουμε δεκάδες χιλιάδες σωματίδια πλαστικών κάθε χρόνο

Το εμφιαλωμένο νερό περιέχει κατά μέσο όρο 22 φορές πιο πολλά μικρο-πλαστικά από ότι το νερό της βρύσης.

Την ημέρα του Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου δημοσιεύτηκε η έκθεση για τα ιχνοστοιχεία των πλαστικών που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με άγνωστες μέχρι τώρα συνέπειες για την υγεία μας.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατάποση αόρατων μικρο-πλαστικών μέσω των τροφίμων, του νερού και από την εισπνοή είναι ακόμη άγνωστες αλλά η επιστημονική τους απόδειξη προκαλεί ανησυχίες.

Τα αόρατα ιχνοστοιχεία πλαστικών που προσλαμβάνουμε μοιάζουν με μικροσκοπικά θραύσματα και νήματα όπως οι κρύσταλλοι στο επιτραπέζιο αλάτι.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στις 5/06 με τίτλο «Human Consumption of Microplastics» πήρε τα δεδομένα από 26 προηγούμενες μελέτες που έχουν μετρήσει τα ποσά των σωματιδίων σε ψάρια, οστρακοειδή, ζάχαρη, αλάτι, μπύρα και νερό, καθώς και στον αέρα σε αστικό περιβάλλον, γράφει η Guardian.

Ιχνοστοιχεία πλαστικών βρέθηκαν σε δείγματα ανθρώπινων κοπράνων για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018, επιβεβαιώνοντας ότι οι άνθρωποι έχουν καταναλώσει τα σωματίδια.

Μερικά από τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα βρίσκονται στο νερό. Το εμφιαλωμένο νερό περιέχει 22 φορές πιο πολλά από ότι το νερό βρύσης κατά μέσο όρο.

Άνθρωποι που έπιναν μόνο εμφιαλωμένο νερό κατανάλωσαν 130.000 σωματίδια ανά έτος, λένε οι ερευνητές, σε σύγκριση με 4.000 από το νερό της βρύσης.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως οι ενήλικες “τρώνε” μέσω των τροφών περίπου 50.000 σωματίδια μικρο-πλαστικών τον χρόνο και τα παιδιά περίπου 40.000 και όλοι αναπνέουν μια παρόμοια ποσότητα.

Η μελέτη περιορίζεται μόνο στο 15% των τροφίμων και υγρών και πολλά είδη τροφίμων και ποτών που δεν έχουν ελεγχθεί όπως το ψωμί, μεταποιημένα προϊόντα, κρέας, γαλακτοκομικά και λαχανικά, μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες πλαστικού.

-Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει σε ένα τεράστιο αριθμό τροφίμων και ποτών. Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά κενά στα δεδομένα που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Είναι πραγματικά πολύ πιθανό να πρόκειται για μεγάλες ποσότητες πλαστικών σωματιδίων σε αυτές τις τροφές.

Θα μπορούσαν να είναι εκατοντάδες χιλιάδες δηλώνει ο Kieran Cox, του Πανεπιστήμιου της Victoria του Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Οι επιπτώσεις στην υγεία της κατάποσης και εισπνοής μικρο-πλαστικών είναι ακόμη άγνωστη, αλλά η ύπαρξη τους θα μπορούσε να απελευθερώσει τοξικές ουσίες μέσα στον οργανισμό μας.

Μερικά κομμάτια είναι αρκετά μικρά ώστε μπορούν να διεισδύσουν στους ανθρώπινους ιστούς, όπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού.

Η ρύπανση των μικρο-πλαστικών δημιουργείται ως επί το πλείστον από τη διάλυση των πλαστικών απορριμμάτων και φαίνεται να είναι πανταχού παρούσα σε όλο τον πλανήτη.

Οι ερευνητές τα βρίσκουν παντού στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια και στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών σε όλο τον κόσμο.

Ο Cox ήταν σαφής ότι δεν υπάρχουν ακόμη γνωστές επιπτώσεις για την υγεία, αλλά η κατάποση των σωματιδίων είναι «μια υψηλή έκθεση κινδύνου όσον αφορά την μεγάλη ποσότητα. Θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό σήμα κινδύνου».

Ο Cox, δήλωσε ότι η έρευνά είχε αλλάξει και την δική του συμπεριφορά.

-Σίγουρα με έχει κατευθύνει μακριά από τις πλαστικές συσκευασίες και την προσπάθεια προς αποφυγή όσο είναι δυνατόν του εμφιαλωμένου νερού. Τα γεγονότα είναι απλά. Παράγουμε πολύ πλαστικό που καταλήγει στα οικοσυστήματα, που είμαστε ένα μέρος τους.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα: « τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ρύπανσης των μικρο-πλαστικών, σε συνδυασμό με την μακροπρόθεσμη χρήση τους και το αμετάκλητο της κατανάλωσης τους, επιβάλλει ώστε εύλογα και ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί η απελευθέρωση τους»

Και μόνο η αποκάλυψη για το εμφιαλωμένο νερό και τους κινδύνους του σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που το εμφιαλωμένο νερό το προτιμά η πλειοψηφία του πληθυσμού το καλοκαίρι γεννά σοβαρές ανησυχίες για την υγεία μας. Φαίνεται ακόμη ότι πρέπει ο λαός μας να ικανοποιεί τις ανάγκες του σε ποιοτικό πόσιμο νερό από το υδρευτικό δίκτυο και όχι πέφτοντας θύμα της κερδοσκοπίας του εμπορίου.