Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναταράξεις στη ΝΔ για την «ταυτότητα» του κόμματος, τις επιλογές και συμπεριφορές – «Κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια»

Έντονες είναι οι διεργασίες σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως επιβεβαίωσε η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης, 25 βουλευτές της ΝΔ τάχθηκαν κατά της επανεκλογής της Κ. Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πλειοψηφία τους τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, υποστηρίζοντας πως ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

Πιο έντονες ήταν οι παρατηρήσεις από τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά και τον Νικήτα Κακλαμάνη, στις οποίες αντέδρασε με εκνευρισμό ο πρωθυπουργός.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που του γίνεται ότι η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τις «ρίζες» της και ότι έχει συμπεριλάβει πολλά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επέκρινε αυτούς «οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ», προσθέτοντας ότι «όταν διευρυνθήκαμε, όταν ανοίξαμε τις πόρτες μας, όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε. Με ενότητα, με διεύρυνση, με ανανέωση».

Ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε στον πρωθυπουργό και στο επιχείρημα ότι η διεύρυνση έφερε μεγάλες εκλογικές νίκες, λέγοντας ότι η παράταξη της ΝΔ έχει κερδίσει και μεγαλύτερες νίκες. «Ολοι έκαναν διεύρυνση. Και ο Κ. Καραμανλής με τον μεσαίο χώρο και ο πατέρας σας έκαναν αμφίπλευρη διεύρυνση. Αλλά ουδείς έκανε μετάλλαξη», φέρεται να είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη, στον οποίο επίσης διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι «κάνατε πέντε ανασχηματισμούς και δεν έχετε αλλάξει ποτέ κανέναν εξωκοινοβουλευτικό».

Τα άκουσε όμως και από αρκετούς άλλους, που είτε παραπονέθηκαν για τη ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο είτε έκαναν λόγο για αλαζονεία υπουργών, αλλά και κάποιους που έφεραν το παράδειγμα της Γαλλίας και της πτώσης του Μακρόν.

Εκείνος που, σύμφωνα με πληροφορίες, εκνεύρισε περισσότερο τον Κυρ. Μητσοτάκη, ήταν ο Μ. Σαλμάς, που δεν μάσησε τα λόγια του. «Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως το λόγο λέγοντας: «δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους». «Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», του απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, υπήρξαν κάποιοι βουλευτές που αναφέρθηκαν στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, θέτοντας «ταυτοτικό» ζήτημα για τη ΝΔ.

Ανάμεσά τους ο βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου που έκανε επίσης λόγο για «αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση» και εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο στοίχισε στο αποτέλεσμα της ΝΔ. Επιπλέον διερωτήθηκε αν ελήφθη το μήνυμα των ευρωεκλογών και σημείωσε πως «πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης».

Για αλαζονεία κυβερνητικών στελεχών έκανε λόγο και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.

Αιχμηρός ήταν και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη», είπε μεταξύ άλλων.

«Κάποιοι δεν έχουν καβαλήσει, έχουν καταπιεί καλάμια», είπε ο Γιάννης Λοβέρδος, ενώ η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη μίλησε για «φαινόμενα Λουδοβικισμού» στην κυβέρνηση.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος υποστήριξε επίσης ότι «ο νόμος για τα ομόφυλα στοίχισε στη ΝΔ, όπως και ορισμένες συμπεριφορές». «Ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούν», είπε.

Αλλά και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης παρατήρησε ότι ο «κόσμος μας λέει ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα».

Κριτική για τις συμπεριφορές βουλευτών και υπουργών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο έκανε και ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτιμώντας ότι κόστισαν στη ΝΔ.