Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΗΜΑΣ (Σαμαρινιώτης )

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΗΜΑΣ (Σαμαρινιώτης ), Καστοριανός δικηγόρος, υπήρξε μέλος της ΟΚΝΕ από το 1924. Οντας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήταν δραστήριο μέλος της ΑΕ της Αχτίδας Φοιτητών. Πήρε μέρος στις μεγάλες απεργίες εκείνης της περιόδου. Στις εκλογές του Γενάρη του 1936 εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στη Φλώρινα – Καστοριά. Υπήρξε ο πρώτος Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας 1941-1942. Στην 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ ο Ανδρέας Τζήμαςεκλέχτηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τοποθετήθηκε υπεύθυνος της ΚΟ Αττικής και Ρούμελης. Λίγο αργότερα, ο Ανδρέας Τζήμας αποσπάστηκε ολοκληρωτικά στον ΕΛΑΣ και το Μάη του 1943 έγινε το τρίτο μέλος της Δ/σης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ως εκπρόσωπος του ΕΑΜ.

Ο αγωνιστής Τζήμας είχε όλα τα προσόντα που συγκροτούν τον κομμουνιστή, τον λαϊκό αγωνιστή και ηγέτη. Υπήρξε τίμιος, ευθύς και καθαρός σαν κρύσταλλο, απλός και σεμνός με μεγάλη κομματικότητα και με μεγάλες οργανωτικές ικανότητας. Βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη του ΕΛΑΣ. Πάντα εγκάρδιος, καλοσυνάτος, ευγενικός.

Ο Ανδρέας Τζήμας δεν μπόρεσε να πολεμήσει στον ΔΣΕ, λόγω της αρρώστιας του, που τον έστειλε πρόωρα στο θάνατο.

Πέθανε μακριά από την πατρίδα του,  στην Πράγα την 1 Δεκεμβρίου 1966*.

(Από τη στήλη ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ του Ριζοσπάστη)

* Σύμφωνα με τα λίγα δημοσιεύματα – αναφορές που υπάρχουν για τον Ανδρέα Τζήμα, φέρεται να πέθανε  την 1 Δεκεμβρίου 1972.