Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανδρ. Ξανθός: Προέχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και όχι οι ανάγκες της Υγείας

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό είχε σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ όπου επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση του υπουργού και της κυβέρνησης στους «δημοσιονομικούς στόχους». Ζητήσαμε ένα σχόλιο από τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ηλία Σιώρα για όσα ετέθησαν στη συνάντηση και τις απαντήσεις του υπουργού:

Αποκαλυπτική ήταν η συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, καθώς έγινε σαφές ότι θα συνεχιστεί η λεηλασία στο δικαίωμα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά και του λαού να απολαμβάνει ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλών προδιαγραφών. Αιχμή της συνάντησης ήταν η απόφαση του ΣτΕ για το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών, ωστόσο στο τραπέζι τέθηκαν πολλά από τα θέματα που «καίνε» σήμερα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Σε σχέση με το μισθολόγιο και την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν τίθεται θέμα για άμεση επαναφορά των μισθών, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα – ούτε θετική, ούτε αρνητική – παρέμβασης στο ΣτΕ, ενώ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η περικοπή των μισθών είναι δραματική. Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχει τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει από το ματωμένο πλεόνασμα του 2018 μια μικρή εφάπαξ βοήθεια στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Για την αναπροσαρμογή του απαράδεκτου ωρομίσθιου των εφημεριών είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο 2018 καμία παρέμβαση κι όλα θα συζητηθούν στον προϋπολογισμό του 2019 οι μισθολογικές ανάγκες θα… συζητηθούν στον προϋπολογισμό του 2019 «τηρώντας πάντα τους δημοσιονομικούς στόχους»!!!

Υπήρξε κάθετος σ’ ότι αφορά τους επικουρικούς, λέγοντας ότι θα απολυθούν. Επιχείρησε να αντισταθμίσει το γεγονός των χιλιάδων απολύσεων με νέες προκηρύξεις (800 συνολικά) μόνιμου ιατρικού προσωπικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 (πλέον των 768 που ανακοίνωσε προ ημερών), εκ των οποίων, όπως είπε, οι 400 θα αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
και τα Κέντρα Υγείας, εκφράζοντας την «ελπίδα» ότι οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι υπάρχει δυσκολία στην έγκριση κονδυλίων που θα αφορούν την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για το λοιπό προσωπικό.

Μάλιστα, πέταξε το μπαλάκι στα νοσοκομεία, ισχυριζόμενος ότι μπορούν να μεταφέρουν από κωδικό σε κωδικό τμήματα του προϋπολογισμού τους για να προγραμματίσουν την πρόσληψη επικουρικών μέσα σε 15 μέρες, δηλώνοντας ταυτόχρονα «άγνοια» για το γεγονός ότι πολλά νοσοκομεία δε διαθέτουν κονδύλια, αλλά ακόμη κι εκεί που γίνεται αναπλήρωση, γίνεται μετά από μήνες.

Σχετικά με το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί η απόλυση 400 νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Θεραπείας Νεογνών είπε ότι η αντικατάστασή τους θα είναι ισόποση από επικουρικούς!!!

Παράλληλα ο νόμος για την εφαρμογή του νέου ωραρίου των γιατρών δήλωσε ότι είναι σε αναστολή κι ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα φέρει πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο Οργανισμών των νοσοκομείων, νέο πλαίσιο των ΥΠΕ και τη χωροταξία τους, διευκρινίζοντας ότι οι νέοι οργανισμοί δε θα προβλέπουν ριζική επαναφορά πριν τις συγχωνεύσεις, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «αναίρεση μνημονιακού νόμου».

Η συνολική εκτίμηση θα γίνει στο επόμενο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ