Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανεξέλεγκτα κινείται η πανδημία στην Ευρώπη

Δοκιμάζεται από την πανδημία, η οποία επανεμφανίστηκε δριμύτερη, ακόμα και σε κράτη που θεωρούσαν ότι είχαν αφήσει τα χειρότερα πίσω τους, η Ευρώπη αποτέλεσμα της άρσης των όποιων μέτρων είχαν λάβει χάριν της οικονομίας, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ. Άρση μέτρων χάρη των πιχειρματικών ομίλων στο χώρο των μεταφορών και του τουρισμού, και όχι μόνο. Ανύπαρκτα ή αποσπασματικά τα μέτρα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. 

Αναλυτικά η εικόνα στην Ευρώπη:

Η Ισπανία είναι στη δυσμενέστερη κατάσταση, καθώς έχει τις περισσότερες ημερήσιες λοιμώξεις από όλα τα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Την Τρίτη μόνο ανιχνεύθηκαν 1.418 νέα κρούσματα. Την τελευταία εβδομάδα διαπιστώθηκαν περίπου 4.923 νέες λοιμώξεις, περισσότερες δηλαδή, από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, συνδυαστικά. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας στη χώρα υπάρχουν περισσότερες από 500 επιδημικές εστίες.

Η Γερμανία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τα νέα ημερήσια κρούσματα να ανέρχονται σε 1.445, αύξηση που ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, απέδωσε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές τους. Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αυστηροποίησε τις ταξιδιωτικές συστάσεις του για την Ισπανία, ώστε να μην πραγματοποιούνται «μη αναγκαία ταξίδια» ούτε στη Μαδρίτη ούτε και στην περιοχή των Βάσκων. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε άτομα που επέστρεψαν από τα δυτικά Βαλκάνια, τις Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία. Χθες, επέστρεψαν στα θρανία  2,5 εκατομμύρια μαθητές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού έχουν την υποχρέωση να φορούν διαρκώς μάσκα, μέχρι και την ώρα της διδασκαλίας.

Η προσπάθεια της Ιταλίας να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε χτες βράδυ την ιταλική κυβέρνηση να εγκρίνει την πραγματοποίηση γρήγορου τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού στους πολίτες που φθάνουν στη χώρα από την Ισπανία, την Κροατία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Τα «γρήγορα τεστ» (η απάντηση, όπως γράφει ο Τύπος, θα δίδεται μέσα σε περίπου είκοσι λεπτά) θα πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η επιβολή καραντίνας σε χιλιάδες Ιταλούς οι οποίοι, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι για όσους πολίτες φτάνουν στην Ιταλία από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η κυβέρνηση Κόντε έχει αποφασίσει την επιβολή προληπτικής καραντίνας.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 481 νέα κρούσματα κορωνοϊού και δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο Βέλγιο, όπου επίσης καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων, η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική σε όλους, άνω των 12 ετών, που κινούνται στους δημόσιους χώρους στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι πλέον από τις «μολυσμένες» περιοχές της Ευρώπης. Ταυτόχρονα η αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους της για την τήρηση των μέτρων.

Η Νορβηγία επανέφερε την καραντίνα για περισσότερους ταξιδιώτες από ξένες χώρες και επανέλαβε τη σύσταση προς τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Ανήσυχη και η Γαλλία, όπου πριν από μερικές ημέρες, επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα αξιοθέατα και τους δρόμους της πρωτεύουσας. Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 2.524 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου έληξαν τα μέτρα καραντίνας στη χώρα. Συνολικά, οι μολύνσεις φτάνουν τις 206.696.

Στο πλαίσιο της αποτροπής γιγάντωσης της πανδημίας οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν, για δεύτερη φορά, τον Μαραθώνιο του Παρισιού, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου. Ο αγώνας αντοχής θεωρείται από τους σημαντικότερους παγκοσμίως και προσελκύει περισσότερους από 40.000 δρομείς.

Στην Τουρκία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 1.212 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 244.392. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 18 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει επισήμως τους 5.891 νεκρούς.Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, τα σχολεία στην Τουρκία θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά την 21η Σεπτεμβρίου, με σταδιακή επαναφορά των παραδόσεων με φυσική παρουσία, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες το υπουργείο Παιδείας της χώρας.