Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανεξιθρησκία, Θεολογία και Θρησκοληψία

Φιλοξενούμενος ο Παναγιώτης Ζαφείρης //

Η θρησκεία από πολλούς ανθρώπους ταυτίζεται σαν έννοια με την δογματική πίστη και την τυφλή υποταγή στα διδάγματα και το εθιμοτυπικό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αμφισβήτηση και ο αντίλογος να ενοχλούν. Ωστόσο παρόλο που η πίστη είναι προσωπικό θέμα του καθενός, η θρησκεία και ο αντίκτυπος που έχει, είναι θέματα που μπορούν και πρέπει να υπόκεινται σε κριτικό έλεγχο. Αυτό γίνεται αντιληπτό με την διασαφήνιση τριών βασικών όρων που σχετίζονται με την θρησκεία.

Πρώτον, η ανεξιθρησκία σημαίνει σεβασμό στην θρησκεία και την πίστη κάθε ανθρώπου. Κάτι που πρέπει πρώτα να το τηρείς και μετά να το απαιτήσεις. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να ζητάς σεβασμό στον χριστιανισμό την στιγμή που αποκαλείς τον μουσουλμάνο ‘’βρωμιάρη’’ και τον τσιγκούνη ‘’Εβραίο’’. Ούτε μπορείς να απαιτείς σαν δεδομένο ο κάθε πολίτης να ανέχεται η λιτανεία μίας εικόνας ή η περιφορά ενός λείψανου να κόβει την κυκλοφορία για μια ώρα και παράλληλα να μην δέχεσαι να υπάρχει ένα τζαμί για μία μουσουλμανική μειονότητα.

Δεύτερον, η Θεολογία διεκδικεί, και για μένα δικαίως, μία θέση ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διδάσκεται στα σχολεία όλο το φάσμα της ιστορίας της, των θρησκειών που περιλαμβάνει και τα σημεία διχογνωμίας των επιστημόνων και των ερευνητών της. Σαν κομμάτι μίας επιστήμης η θρησκεία έχει και αυτή τη βιβλιογραφία της. Επιπλέον, η φιλοσοφία, η ιστορία, η κοινωνιολογία και η βιολογία έχουν το ελεύθερο να βάλουν κάτω από το μικροσκόπιο τα δεδομένα και τα θέματα της και να ασκεί αμφισβήτηση και κριτικό έλεγχο.

Τέλος, η θρησκοληψία δεν είναι όπως υποστηρίζουν κάποιοι ούτε άποψη, ούτε δικαίωμα αλλά αρρώστια της ίδιας της θρησκείας. Οι ακρότητες στην θρησκεία έχουν μία σειρά κακών συνεπειών μερικές από τις οποίες είναι: Οι προλήψεις, η αντικατάσταση της ιατρικής, οι φοβίες, οι ψυχικές διαταραχές, ο ρατσισμός, η εξαπάτηση των πιστών, οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί και η νομιμοποίηση της θανατικής ποινής.

Η θρησκεία για να είναι σωστή και υγιής δεν φτάνουν οι προσευχές και οι γονυκλισίες αλλά χρειάζεται και ενημέρωση και ελεύθερο πνεύμα. Καμία θρησκεία δεν είναι τέλεια και χρειάζεται θάρρος και ευθυκρισία για να εγκαταλείψεις τα κακώς κείμενα της. Αμφισβήτηση και κριτικός έλεγχος σημαίνει υπευθυνότητα και όχι ασέβεια.