Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανθρωπιστική κρίση επιδιώκουν στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας, έλαβε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον. Μεταξύ των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τράμπ, είναι και η απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

«Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στην κατάρρευση της Βενεζουέλας», ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας ότι τα νέα μέτρα μελετήθηκαν έτσι ώστε «να στερηθεί η δικτατορία του Μαδούρο μια βασική πηγή χρηματοδότησης». Επί της ουσίας, όμως το συγκεκριμένο μέτρο στρέφεται απευθείας κατά του βενεζουελάνικου λαού, καθώς έτσι κόβεται ένας ακόμη τρόπος χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Τον Ιούνη, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή αγόρασε ομόλογα της PDVSA, δίνοντας έτσι «οξυγόνο» στην κυβέρνηση του Βενεζουελάνου προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Παράλληλα, ο στρατηγός Χ. Ρ. Μακμάστερ, ο σύμβουλος του Ντ. Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε σήμερα, ότι «Εξετάζουμε πάντα μια μεγάλη γκάμα επιλογών. Κάθε απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή και δεν προβλέπεται καμία στρατιωτική δράση στο εγγύς μέλλον».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, που βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «τη χειρότερη επίθεση» εναντίον του λαού της χώρας και διερωτήθηκε αν στόχος των ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν μια «ανθρωπιστική κρίση».

«Ίσως οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μας. Τι θέλουν; Να λιμοκτονήσει ο λαός της Βενεζουέλας; Τι προσπαθούν να κάνουν; (…) Τον 21ο αιώνα όλα τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο, με τη διπλωματία και όχι με απειλές πολέμου ή με οικονομικές κυρώσεις», είπε ο Αρεάσα μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Η Βενεζουέλα είναι δημοκρατία και θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι «απειλές» και οι «υποτιθέμενες κυρώσεις» από τις ΗΠΑ ισοδυναμούν με «απολίτιστη πολιτική».

Όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τις νέες οικονομικές κυρώσεις, ο Αρεάσα απάντησε καταφατικά.