Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανθρωποι πεθαίνουν στη Μόρια και οι αρχές αυτοσυγχαίρονται, καταγγέλλουν οι Γιατροί χωρίς σύνορα

Εξοργισμένοι δηλώνον οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τους τρεις θανάτους προσφύγων μέσα σε μία εβδομάδα και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου.

Κατηγορούν τις ελληνικές αρχές για αδυναμία «να προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα όπως στοιχειώδη, ασφαλή καταλύματα και θέρμανση για τους αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά» με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες συνεχίζουν να κοιμούνται έξω σε σκηνές εν μέσω χειμώνα στα νησιά. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δεν πραγματοποίησαν επίσημη έρευνα μετά τον πρώτο θάνατο που σημειώθηκε στις 24 Ιανουαρίου.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εξοργισμένοι με την αδυναμία των ελληνικών Αρχών έως τώρα να προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα, όπως στοιχειώδη, ασφαλή καταλύματα και θέρμανση για τους αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Μέχρι σήμερα, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι ζουν ακόμη σε σκηνές στη Λέσβο, αντιμέτωποι με τη βροχή και το κρύο του χειμώνα, καθώς μόνο λίγες εκατοντάδες μεταφέρθηκαν πρόσφατα σε ξενοδοχεία. Οι Αρχές εξακολουθούν να αυτοσυγχαίρονται για τις ενέργειές τους, ενώ άντρες, γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν στο ύπαιθρο» αναφέρει η Εμιλί Ρουβρό, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Η οργάνωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιδρά αποσπασματικά σε αυτά τα τραγικά συμβάντα «εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά έκτακτα μέτρα στη Λέσβο, χωρίς όμως μια μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμμένουν στη θέση που έχουν διατυπώσει κατ’ επανάληψη ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αποτελεί επιτυχία. Έχει αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και ζουν σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες μάλιστα αποδείχθηκαν μοιραίες.

«Ύστερα από τους τρεις πρόσφατους θανάτους στη Λέσβο, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να σταματήσουν να αγνοούν τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στους ανθρώπους. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, εξαιτίας της οποίας οι Αρχές εμποδίζουν τις νέες αφίξεις στα νησιά, έχει αποτύχει. Ο συνωστισμός που έχει δημιουργήσει έχει ως αποτέλεσμα αφόρητες συνθήκες για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, τη βία και την εξαθλίωση. Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της συμφωνίας» συμπληρώνει η Εμιλί Ρουβρό.

Η οργάνωση ζητά από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην παροχή ασφαλών, θερμαινόμενων και κατάλληλων για το χειμώνα καταλυμάτων και των αντίστοιχων υπηρεσιών για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, να μειώσουν τον πληθυσμό των hot spots στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, να μεταφέρουν τους υπόλοιπους σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και να ακυρώσουν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

***

Να υπενθυμίσουμε εμείς ότι ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι – φυλακισμένοι πια πρόσφυγες, σε κλειστά στρατόπεδα, σε άθλιες συνθήκες.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν δεσμευτεί το φθινόπωρο του 2015 να αναδιανείμουν 160.000 αιτούντες άσυλο εντός δύο ετών, εκ των οποίων 63.300 από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μόνο 8.400.

Από τότε, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τον εγκλωβισμό 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και τη δημιουργία ισάριθμων θέσεων φιλοξενίας.