Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ανοίγουν στη Σαουδική Αραβία οι κινηματογράφοι – Εκσυγχρονισμός του αυταρχισμού

Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει τη λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών από την αρχή του 2018, αίροντας την απαγόρευση αυτών των χώρων ψυχαγωγίας η οποία ισχύει από το 1980.

Οι αρχές θα εκδίδουν στο εξής άδειες εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ.

Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μορφές ψυχαγωγίας –συναυλίες, θεάματα, κινηματογράφους– στο βασίλειο παρά την αντίθεση υπερσυντηρητικών κύκλων.

«Το όραμα 2030» όπως αποκαλείται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του πρίγκιπα Μοχάμεντ έχει στόχο να αναθερμάνει την οικονομία. Οι κινηματογράφοι έχουν στόχο να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.

Τον Ιανουάριο, ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι «ανηθικότητας» επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων.

Οι πρώτοι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν περισσότεροι από 300 κινηματογράφοι στη χώρα. Μέχρι σήμερα γίνονταν προβολές ταινιών αλλά σε ιδιωτικούς χώρους. «Όταν είσαι πλούσιος μπορείς να φτιάξεις στο πίσω μέρος της αυλής ένα μικρό κινηματογράφο. Άλλες φορές πάλι οι άνθρωποι πήγαιναν σε πρεσβείες για να δουν ταινίες. Όλα συμβαίνουν κεκλεισμένων των θυρών» λέει χαρακτηριστικά ενας Σαουδάραβας ηθοποιός.

Ωστόσο το τέλος της απαγόρευσης του κινηματογράφου έχει και ένα μελανό σημείο. «Κινηματογράφος χωρίς να πηγαίνουν μαζί άντρες και γυναίκες δεν είναι κινηματογράφος» έγραψε πρόσφατα στο twitter γυναίκα. Οι κινηματογράφοι θα είναι ξεχωριστοί για τα δυο φύλα και δεν αναμένεται αυτή η απαγόρευση να αρθεί σύντομα όπως δεν αναμένονται και σημαντικές πολιτικές αλλαγές με μεγαλύτερες ελευθερίες.

Παρόλο που οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν απαγορευμένες, ο σαουδαραβικός κινηματογράφος αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς. Η ρομαντική κωμωδία «Ο Μπαράκα συναντά τον Μπαράκα» του Μαχμούντ Σαμπάγ προβλήθηκε στην Μπερνινάλε ενώ η ταινία «Wadjda» του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, από τα μέσα του 2018 οι γυναίκες θα επιτρέπεται να οδηγούν και να πηγαίνουν σε αθλητικές εκδηλώσεις και στάδια όταν συνοδεύονται από την οικογένειά τους.