Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Αντιδρούν Μόσχα -Τεχεράνη στην παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ στις συριακές πετρελαιοπηγές

Το Ιράν και η Ρωσία επέκριναν  την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να διατηρήσει αμερικανικά στρατεύματα κοντά σε πετρελαιοπηγές στη Β.Α. Συρία, με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να δηλώνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους θα είναι παράνομη.

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας Λαβρόφ και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Λοιπόν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν (σ.σ. στη Συρία) για να προστατεύσουν το πετρέλαιο. Και τουλάχιστον ο πρόεδρος Τραμπ είναι ειλικρινής και λέει αυτό που σκοπεύουν να πράξουν οι ΗΠΑ», δήλωσε ξεσπώντας σε γέλια ο Ζαρίφ.

«Το Ιράν και η Ρωσία βρίσκονται εκεί μετά από την πρόσκληση της κυβέρνησης της Συρίας, και έχουμε πρόθεση να παραμείνουμε για όσο χρονικό διάστημα το θελήσουν η κυβέρνηση και ο λαός της Συρίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, μετά την μετακίνησή τους προς το Ιράκ, έγινε «με το πρόσχημα της προστασίας των πετρελαιοπηγών από το Ισλαμικό Κράτος».

«Η ουσία είναι ότι οποιαδήποτε παράνομη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων μιας κυρίαρχης χώρας, χωρίς τη συγκατάθεσή της, είναι παράνομη και αυτή είναι η άποψη η οποία μοιραζόμαστε», εξήγησε ο Λαβρόφ. «Οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας έχουν ενημερωθεί για τη θέση μας και θα την υπερασπιστούμε», πρόσθεσε εξάλλου.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε αργότερα στο «Twitter»: «Οι φυσικοί πόροι της Συρίας ανήκουν στους Σύρους».

«Το πετρέλαιο ή οι άλλοι τύποι εσόδων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών υποδομών, την υποστήριξη των αμάχων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων. Όπως οι Σύροι θα πρέπει να μπορούν καθορίζουν το πολιτικό τους μέλλον, θα πρέπει επίσης να μπορούν να αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιούνται οι πόροι της χώρας τους», έγραψε το Αλτούν.