Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντικαρκινική εταιρεία: Μάστιγα το τσιγάρο για τον ελληνικό πληθυσμό

Τη συστρά­τευ­ση Πολι­τεί­ας και πολι­τών και την ανά­λη­ψη απο­φα­σι­στι­κών δρά­σε­ων για την μεί­ω­ση των καπνι­στών στην Ελλά­δα ζητά η Ελλη­νι­κή Αντι­καρ­κι­νι­κή Εται­ρία (ΕΑΕ) με αφορ­μή την 31η Μαΐ­ου, που έχει καθιε­ρω­θεί ως ημέ­ρα αφιε­ρω­μέ­νη στην αντι­με­τώ­πι­ση της μεγα­λύ­τε­ρης απει­λής για την υγεία των ανθρώ­πων τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες, δηλ. το κάπνισμα.

Η ΕΑΕ χαρα­κτη­ρί­ζει την 31η Μαΐ­ου «ημέ­ρα περι­συλ­λο­γής για το κάπνι­σμα» και ανα­φέ­ρει ότι στη χώρα μας, παρά τις προ­ό­δους που έχουν σημειω­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια και έχουν οδη­γή­σει σε σημα­ντι­κή μεί­ω­ση των καπνι­στών, «εξα­κο­λου­θούν να υφί­στα­νται σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα που οφεί­λου­με να επι­λύ­σου­με με ταχύ ρυθ­μό και απο­φα­σι­στι­κές δράσεις».

Η ΕΑΕ υπο­γραμ­μί­ζει ότι η Ελλά­δα είναι πρώ­τη σε ανα­λο­γία σε θανά­τους από καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να στην Ευρώ­πη. «Κάθε χρό­νο απ’ αυτή την μορ­φή καρ­κί­νου χάνε­ται πλη­θυ­σμός ίσος με τους κατοί­κους ενός νησιού, όπως η Ικα­ρία ή η Λέρος. Αν δε συνυ­πο­λο­γί­σου­με και τους άλλους καρ­κί­νους και ασθέ­νειες που προ­κα­λεί το κάπνι­σμα ο αριθ­μός των θανά­των θα εξα­φά­νι­ζε σε λίγα χρό­νια τόσους πολ­λούς συμπο­λί­τες μας όσο ο πλη­θυ­σμός των νησιών των Κυκλάδων».

Σύμ­φω­να με την ΕΑΕ, οι προ­σπά­θειες όλων πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θούν στα εξής: Να απο­τρέ­ψουν τους νέους και τις νέες να αρχί­σουν το κάπνι­σμα και όπως τονί­ζει «ιδιαί­τε­ρα να προ­σέ­ξουν τους κιν­δύ­νους που συνο­δεύ­ουν την προ­ώ­θη­ση των “λιγό­τε­ρων επι­βλα­βών” (προ­σο­χή: όχι μη επι­βλα­βών) προ­ϊ­ό­ντων ατμί­σμα­τος υγρών ή καπνι­κών προ­ϊ­ό­ντων που οδη­γούν τη νεο­λαία στην εξάρ­τη­ση από τη νικοτίνη».

Επί­σης να ανα­λά­βουν πρω­το­βου­λί­ες για βοή­θεια στους καπνι­στές να αελευ­θε­ρω­θούν από τη συνή­θεια του καπνί­σμα­τος και να περι­φρου­ρή­σουν την υγεία των μη καπνι­στών με την εφαρ­μο­γή των νόμων για απα­γό­ρευ­ση του καπνί­σμα­τος σε κλει­στούς δημό­σιους χώρους και κέντρα ανα­ψυ­χής, αλλά παράλ­λη­λα να απαι­τή­σουν την απα­γό­ρευ­ση σε ευαί­σθη­τους δημό­σιους ανοι­κτούς χώρους, όπως είναι οι παι­δι­κές χαρές, οι παρα­λί­ες, τις αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, τα πάρ­κα κ.λπ.

Μάλι­στα η ΕΑΕ με ανοι­κτή επι­στο­λή προς τους νεο­κλε­γέ­ντες στις περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές εκλο­γές τους καλεί να στη­ρί­ξουν ενερ­γά την εκστρα­τεία της για: α) Παι­δι­κές χαρές ελεύ­θε­ρες καπνού. Η ΕΑΕ προ­τεί­νει την τοπο­θέ­τη­ση ταμπε­λών που προ­τρέ­πουν τους πολί­τες να μην καπνί­ζουν μέσα σ’ αυτές. «Είναι ανθυ­γιει­νό και κακό παρά­δειγ­μα για τα παι­διά μας».

β) Παρα­λί­ες και κοι­νό­χρη­στους χώρους χωρίς απο­τσί­γα­ρα. «Τα απο­τσί­γα­ρα διε­θνώς απο­τε­λούν την μεγα­λύ­τε­ρη ποσό­τη­τα σκου­πι­διών που καλού­νται να συλ­λέ­ξουν οι δημο­τι­κές αρχές. Δυστυ­χώς εκτός των εξό­δων για την περι­συλ­λο­γή τους (που οδή­γη­σαν δήμους σε άλλες χώρες να ζητούν απο­ζη­μιώ­σεις από τις καπνο­βιο­μη­χα­νί­ες) τα απο­τσί­γα­ρα δεν είναι μόνο σκου­πί­δια, αλλά τοξι­κά από­βλη­τα. Η μόλυν­ση του περι­βάλ­λο­ντος από τις τοξι­κές ουσί­ες που περιέ­χουν και από το μη βιο­δια­σπώ­με­νο πλα­στι­κό υλι­κό των φίλ­τρων είναι εξαι­ρε­τι­κά μεγά­λη, ιδιαί­τε­ρα η μόλυν­ση των θαλασ­σών μας».

Η ΕΑΕ προ­τεί­νει την ανάρ­τη­ση ειδι­κών πινα­κί­δων προ­τρο­πής στους πολί­τες του­λά­χι­στον να μη μετα­τρέ­πουν τις παρα­λί­ες σε τασάκια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο